Doživite virtualne obilaske egipatskog muzeja s 20 jedinstvenih nalaza
Ministarstvo turizma i starina Egipta objavilo je drugu u nizu virtualnih i vođenih video obilaska širokog spektra muzeja i arheoloških nalazišta širom Egipta. ...
Hrana stiže u pakiranju koje je onečišćeno čim ga se dodirne
Povremeno ste i prije trenutne pandemije Covida-19 naručivali dostavu hrane. Koliko je ona danas sigurna? ...
Što možemo naučiti o starenju
Pas ima duži život od miša, a konj duži život od psa, a slon ima duži život od konja, ali nije uvijek tako. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Gotove mljevene odreske se isto tako može dobro zamrznuti
Objavljeno: 24.02.2020. 08:39  
Odresci od mljevenog mesa
Odresci od mljevenog mesa

Odresci od mljevenog mesa

(Obrok za četiri osobe)

 

Potrebno:

45 dag mesa (najbolje 2/3 goveđeg i 1/3 svinjskog)

2 žemlje

1 crveni luk

1 velika žlica krušnih mrvica

1 velika žlica brašna

sol

papar

peršin ili mažuran

1 jaje

 

Priprema:

U mljeveno meso ulijevati malo vode, sve dok se masa ne poveže. Dodati namočeno i iscijeđeno pecivo, jaje, isprženi luk, isjeckani peršin, brašno i začine, dobro izmiješati i učvrstiti krušnim mrvicama. Od te mase oblikovati okrugle plosne odreske i ispržiti u vrućem ulju s obje strane.

 

Inačice:

- s više začina: sjeckani orasi, tršlje (pistacija), ružičasti papar, posebne začinske biljke

za bolji zalogaj: kuhana pšenica, heljda, proso, jednozrna riža

- za manju čvrstoću: svježi kravlji sir, ribani sir, ovčji sir

- za više vitamina: popareno (blanširano) povrće (gljive, tikvice, poriluk, lukovice …)

 

Savjet

Mljeveno meso je vrlo osjetljivo i zato ga se treba upotrijebiti istog dana kada je kupljeno. Ali ga se može sigurno zamrznuti. Za tu svrhu stavi ga se (u veličini obroka) u vrećice i lagano oblikuje u niske ploške čime se lakše odmrzava.

Gotove mljevene odreske se isto tako može dobro zamrznuti što je dobro za mala kućanstva koja pripremom većeg broja obroka odjednom omogućuju brzo pripremanje hrane!

Mljeveno meso od govedine primjenjuje se, na primjer, za tatarski biftek, a za mesne odreske najbolja je mješavina od govedine i svinjetine u omjeru 2:1. 

  isprintaj članak