Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Ponovni izbor direktora predstavništva u Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji, novi u Los Angelesu
Objavljeno: 04.02.2019. 20:29  
Održana 47. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice
Održana 47. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice

U Ministarstvu turizma danas je održana 47. sjednica Turističkog vijeća. Donesena je odluka o ponavljanju natječaja za izbor direktora predstavništava HTZ-a u Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji. Natječaj planiraju ostvariti u sljedećih mjesec dana, a tom prilikom bi bilo otvoreno i mjesto direktora u Los Angelesu.

 

Na dnevnom redu 47. sjednice Turističkog vijeća HTZ-a predstavljeni su i prijedlozi javnih natječaja za odabir PR agencije i medijske agencije na tržištima s kojih na dolaze goste, a za 2020. godinu, te su predstavljeni rezultati turističkog prometa u 2018. godini. Također, na dnevnom redu bio je prijedlog odluke o za sudjelovanje Hrvatske turističke zajednice u organizaciji konferencije Health Spot Croatia – Hrvatska, mjesto za zdravlje u svojstvu partnera Turističke zajednice grada Zagreba. 

 

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom razdoblja siječanj-prosinac 2018. broj dolazaka porastao je za 7 posto (19,719.329 dolazaka), dok je broj noćenja porastao za 4 posto (106,056.638 noćenja). Od ukupnog broja dolazaka broj dolazaka stranih turista porastao je za 6 posto (17,495.235 dolazaka), dok je broj dolazaka domaćih turista bio veći za 9 posto (2,224.094 dolaska). Broj noćenja stranih turista porastao je za 4 posto (93,203.752 noćenja), dok su noćenja domaćih turista rasla za 5 posto (12,847.886 noćenja).

 

Također, predstavljeni su i zadnji dostupni podaci o turističkom prometu na svjetskoj razini. Naime, trenutno dostupni pokazatelji Svjetske turističke organizacije (UNWTO) odnose se na turistički promet zabilježen u razdoblju siječanj-rujan 2018., koji je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veći za 5 posto (sveukupno, riječ je o 1,083 mlrd. turističkih dolazaka na svjetskoj razini). U istom razdoblju najveći rast turističkih dolazaka ostvarili su subregija Jugoistočna Azija (+8 posto rasta), a potom slijede Sjeverna Afrika i Južna Europa/Sredozemlje (+7 posto rasta). Nakon toga dolazi pet svjetskih subregija s podjednakim stopama rasta (+6 posto) – Zapadna Europa, Središnja/Istočna Europa, Sjeveroistočna Azija, Južna Azija te Bliski Istok. 

Europa i nadalje ostaje vodeća po ukupnom broju dolazaka, s udjelom od 51 posto, potom slijedi Azija/Pacifik, s udjelom od 24 posto, dok su Sjeverna i Južna Amerika (zbirni promet) na trećem mjestu, s udjelom od 16 posto. Na začelju su Afrika, s udjelom od 5 posto te Bliski istok, s udjelom od 4 posto.

 

Odlukom vijeća osigurana su i dodatna sredstva za provedbu strateških marketinških kampanja na tržištima odakle nam dolaze gosti u 2019. godini za oglašavanje u suradnji s Croatiom Airlines i TZ Kvarnera koja za ovu suradnju osigurava sredstva u jednakom iznosu kao i HTZ. Riječ je o sredstvima koja će pomoći uspostavu cjelogodišnje zrakoplovne linije Rijeka - Muenchen.

 

Hrvatska turistička zajednica ove godine nastupa na 25 sajmova: tri kongresna, sedam poslovnih, tri nautička, dva kamping, te 10 općih sajmova.

Nastavno na odluku o suradnji Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice u organizaciji konferencije o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj pod nazivom Konferencija o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj - Health Spot Croatia - Hrvatska, mjesto za zdravlje, bit će održana 5. veljače 2019. u Zagrebu. Ovo događanje koje se bavi jednim od najbrže rastućih trendova u turizmu, okupit će oko 200 sudionika i stručnjaka iz Hrvatske i svijeta s područja medicine, wellnessa i turizma koji će razgovarati o stanju zdravstvenog turizma u Hrvatskoj te ukazati na smjernice razvoja Hrvatske i Zagreba u tražene odredište zdravstvenog turizma. Također, prezentirat će se načini stvaranja novih proizvoda, usluga i iskustava te povezati pružatelje turističkih i zdravstvenih usluga.

 

  isprintaj članak