Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Povratak spomenika svjedoči pobjedi kulture
Objavljeno: 04.05.2021. 13:31  
Održana svečanost povratka spomenika Nikoli Tesli u Gospić
Održana svečanost povratka spomenika Nikoli Tesli u Gospić

Ispred Kulturno-informativnog centra u Gospiću danas je održana dugo očekivana svečanost povratka spomenika Nikole Tesle u Gospić.

U jednosatnom programu svečanosti predstavljene su crtice iz Teslina života, njegovi najvažniji izumi, dok su se u program uključivale brojne istaknute osobe koje su govorile o njemu. Glumac Sven Jakir u liku Nikole Tesle donio je isječke iz Teslina života iz predstave „Radio Tesla", a uzvanicima su predstavili i sviranje na instrumentu Thereminu. 

Radi se o velikom događaju za Gospić na koji se čekalo gotovo trideset godina i koji je izazvao veliko zanimanje javnosti i medija. Tesla se u Gospiću školovao, stjecao prva znanja i iskustva, a u ovaj kraj tijekom cijelog svog života vraćao se u svojim mislima i brojnim napisanim tekstovima. 

„U stotinu godina rodi se čovjek koji nadilazi vrijeme u kojem stvara, koji ostavlja značajan trag svojim epohalnim djelima i koji je promijenio svijet. Nikola Tesla je čovjek tisućljeća i bez njegovih doprinosa ne bi imali svijet kakav poznajemo. Mi Gospićani smo iznimno ponosni što je Tesla bio jedan od nas i što pripada nama. Danas, čak 78 godina nakon njegove smrti brojni Teslini patenti i inovacije potiču znanstveni svijet na nova postignuća. Osjećam ponos što je baš u mom mandatu dovršen ovaj projekt izgradnje trga najvećem znanstveniku. Želim naglasiti kako idemo i dalje te planiramo proširenje Memorijalnog centra Nikola Tesla kroz uspostavu kampusa Nikole Tesle koji će promovirati njegovo ime u funkciji razvoja znanosti.” - istaknuo je Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića.

Video vezom su se javili i o Tesli govorili poduzetnik Nenad Bakić, profesor Marin Soljačić, poduzetnik Mate Rimac, dr.sc. Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja, poduzetnik Matija Kopić te Ana Marija Šolaja iz Memorijalnog centra Nikola Tesla Smiljan. 

„Povratak ovog spomenika čini nas posebno ponosnima jer svjedočimo pobjedi kulture i uvijek ćemo se protiviti svakom rušenju te zagovarati obnovu” - istaknula je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Spomenik Nikoli Tesli, rad Frana Kršinića iz 1956. godine, nalazi se ispred zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a isti takav spomenik nalazi se i na slapovima Niagare u Sjedinjenim Američkim državama. Jedan od tri istovjetna Kršinićeva spomenika, u Gospiću, na žalost nije pretrpio ratna staranja tijekom vihora Domovinskog rata. Godine 2006. Grad Gospić dao je izraditi ovaj odljev, a 2014. godine Gradsko vijeće Gospića donijelo je odluku o postavljanju Teslinog spomenika ispred Kulturno Informativnog centra. U suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske Grad Gospić tek sada 2020. i 2021. godine intenzivno radi na povratku spomenika u Teslin rodni kraj. Arhitekt Timotej Kritovac, nadahnut Teslinom samozatajnom osobnošću osmišljava izgled ovog trga na kojeg je, danas, 4. travnja. spomenik Nikoli Tesli napokon i postavljen.

Za kraj manifestacije simbolično je s novog trga puštena golubica kao podsjetnik na Teslinu povezanost s ovim životinjama naročito za vrijeme njegova života u Americi. 

  isprintaj članak