Lobelia – bezbrižna biljka koju je lako uzgajati
Lobelija izvrsno označavaju granice, duž potoka ili ribnjaka, lijepe su kao pokrivači tla ili u spremnicima - posebno visećim košarama. ...
Koje je vaše drvo
Ako vrt nemate, zaputite se u šumu, naslonite se na “svoje drvo” i zatvorite oči! Osjetit ćete veličanstvenost i snagu koja će vas posve obuzeti - kao da u sebe ...
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Kažu da je prosječna temperatura od 21-24 ° C idealna za većinu ljudi
Objavljeno: 29.10.2020. 06:40  
Oko svijeta po savršenom vremenu: 52-tjedno putovanje iz snova
Oko svijeta po savršenom vremenu: 52-tjedno putovanje iz snova
  • Oko svijeta po savršenom vremenu: 52-tjedno putovanje iz snova
  • Oko svijeta po savršenom vremenu: 52-tjedno putovanje iz snova
  • Oko svijeta po savršenom vremenu: 52-tjedno putovanje iz snova
  • Oko svijeta po savršenom vremenu: 52-tjedno putovanje iz snova
  • Oko svijeta po savršenom vremenu: 52-tjedno putovanje iz snova
  • Oko svijeta po savršenom vremenu: 52-tjedno putovanje iz snova
  • Oko svijeta po savršenom vremenu: 52-tjedno putovanje iz snova
  • Oko svijeta po savršenom vremenu: 52-tjedno putovanje iz snova

Ova epska turistička karta svijeta pokazuje savršeno isplanirano putovanje u kojem u 52 tjedna obiđete 52 grada, s manje od dva dana putovanja između svakog mjesta. Uskočimo!

Diljem svijeta razgovor se često usredotočuje na vrijeme. To je nešto s čime se svakodnevno susrećemo i s čime se suočavamo iz dana u dan, pa ne čudi da su se jezik i kultura razvili u odnosu na različite klime zabilježene širom svijeta.

Što smo više razmišljali o ovom odnosu koji imamo s vremenom, zapitali smo se: postoji li slaganje među ljudima oko toga koja je temperatura idealna? Svaka osoba ima svoju osobnu pristranost, ali, ipak, većina smatra da je visina temperature između 21 i 25 stupnjeva Celzijevih idealna.

Dakle, ako vas zanima godina života ispunjena savršenim temperaturama, isplanirali smo godinu u kojoj možete putovati kroz 52 grada diljem svijeta odmarajući se na idealnoj temperaturi. 

 

Latinska Amerika (1. do 7. tjedan)

1. siječnja 

Prvo krećemo duboko prema jugu do Barilochea u Argentini, grada smještenog savršeno u našem temperaturnom rasponu, smještenog u blizini ledenjačkog jezera s nevjerojatnim krajolikom i čokoladama na švicarskoj razini.

8. siječnja

Lagana vožnja obalom ili kratki let prema sjeveru vodi nas do Valparaisa u Čileu, šarenog boemskog lučkog grada koji je nadahnuo slavnog pjesnika Pabla Nerudu da napiše lirsku odu gradu.

15. siječnja

Ili automobilom (prilično dugačkih 28 sati, ali iznimni pogledi) ili jednostavno uskakanjem u zrakoplov, doći ćete do našeg sljedećeg odredišta. S veličanstvenim vulkanom u daljini Arequipa u Peruu je prekrasni barokni kolonijalni grad koji vrijedi istražiti.

22. siječnja

Nastavljajući sjevernom putanjom, odvojite dan za let do kolumbijskog odmarališta Guatape. Između uvijek toplog Medellina i prohladne Bogote, pronašli smo grad u rasponu temperatura i otkrili ovaj dragulj.

29. siječnja

Sada skrećemo prema sjeverozapadu i letimo prema Srednjoj Americi slijećući u Panajachel, Gvatemala. Ovdje ogromno jezero Lago de Atitlán pruža svjetlucavu vodu i savršenu temperaturu koje pratimo.

5. veljače

Ulazimo u Meksiko, točnije La Paz, grad smješten na vrhu poluotoka Baja California. Bogat divljinom plaža, mogli biste samo na trenutak ugledati morskog lava kako mlatara perajama ili more zapljuskuje rep kita.

12. veljače

Skrećemo put prema istoku do Monterreya u Meksiku. Poznat uglavnom po tome što je industrijsko središte Meksika, ovaj je suvremeni grad savršeno mjesto za istraživanje i muzeja i noćnog života, dok istovremeno uživate u planinama.

 

Sjeverna Afrika (8. do 11. tjedan)

19. veljače

Odvojite dva dana za ovu dionicu putovanja dok prelazite Atlantik do Las Palmasa u Španjolskoj. Kad stignete, preostaje vam da se odmorite na plaži u ovoj španjolskoj otočkoj luci-raju.

26. veljače 

Kratkim letom u Marakeš u Maroku uklopili smo se u posjet ovom dojmljivom gradu prije negoli krenu vrućine. Opušteno istražite tržnice i uličice te božanstvene džamije, palače i skrivene vrtove.

5. ožujka

Sljedeća stanica nam je Tozeur, Tunis. Otprilike je vrijeme za obilazak Sahare uz idealne temperature. S planinama i slanim jezerima i palmama, ovo malo odmaknuto odredište na karti je također u blizini mjesta snimanja Ratova zvijezda, Tatooine.

12. ožujka

Skretanje u Kairo u Egiptu, neposredno prije negoli se temperature stvarno počnu dizati, omogućuje vam istraživanje drevnih piramida bez znojenja na vlažnom tragu Nila.

 

Bliski Istok (12. do 15. tjedan)

19. ožujka

Nastavljajući putem uobičajeno vrućih odredišta, slijede dvije stanice u Izraelu, počevši od Tel Aviva koji se nalazi na istočnom dijelu sredozemne obale.

26. ožujka

Naše sljedeće odredište je na obroncima planine Carmel gdje ćete pronaći grad Haifa, Izrael. Ovaj iznenađujuće zeleni grad nalazi se u blizini najvećeg nacionalnog parka u Izraelu.

2. travnja 

Sljedeća odredište zahtijeva kombinaciju načina putovanja kako biste stigli do Baalbeka u Libanonu gdje možete pronaći dojmljive 23 metra visoke stupove Jupiterovog hrama i nevjerojatno sačuvane rezbarije Bakuhova hrama.

9. travnja

Ne, u Turskoj nećemo u Istanbul, odnosno Carigrad, već idemo na sjeverozapad do Antalije. Ovdje možete pronaći rimske ruševine (Hadrijanova vrata) uz tirkizne vode i besprijekorne plaže.

 

Europa (16. do 26. tjedan)

16. travnja

Larnaka, Cipar. Prvo doletite na tursku stranu otoka, a zatim prošetajte do ciparske strane. Ovaj maleno otočno područje okruženo je kristalno čistom vodom i dom je planinama, špiljama i potopljenim brodovima.

23. travnja 

Skrećući prema zapadu, letimo do omiljenog rajskog ljetnog odredišta Chania, Kreta. Na ovom grčkom otoku život se usporava, a mogli biste se i izgubiti vijugajući po uskim uličicama ili jednostavno ljenčariti beskrajne sate na krasnim plažama.

30. travnja

Naše sljedeće odredište je prema zapadu: Catanija u Italiji. Ovaj sicilijanski lučki grad, star 2.700 godina, odolio je napadima uvijek aktivnog i visokog vulkana Etna.

7. svibnja 

Brzi sjeverni let iznad talijanske "čizme” do Napulja odvest će vas izravno do gnjecave tradicionalne napuljske pizze. Ovaj prostrani povijesni grad nudi prekrasne arhitektonske katedrale i tržnice pune domaće ribe i proizvoda.

14. svibnja

Kratki skok i preskakanje Jadranskog mora vode nas do Splita u Hrvatskoj. Kad bi samo stari zidovi mogli govoriti! Ovaj povijesni rimski obalni grad užurbana je košnica u kojoj je dom nakon umirovljenja izgradio car Dioklecijan.

21. svibnja

Povratak na Sredozemlje. Sljedeći let usmjeren je na maleni otok Maltu i u grad Rabat s neočekivanom mješavinom sredozemnog i latinskog nasljeđa.

28. svibnja

Nastavljajući istraživanje Europe krećemo dalje prema zapadu do Barcelone u Španjolskoj. Grad poznat po opojno originalnoj i inovativnoj Gaudijevoj arhitekturi, tu su i gastronomija svjetske klase, uspješan noćni život i brojne plaže.

4. lipnja

Na rubu zapadne Europe nalazi se Lisabon, Portugal. Vratili smo se na atlantsku obalu i u drugi najstariji glavni grad u Europi. Lisabon je izgrađen na sedam brežuljaka koje možete obići šetajući gradskim ulicama, ili se provozati čuvenim tramvajem. A možda izaberete i odlazak na plažu.

11. lipnja

Kako se uvlači ljetna vrućina dobar je izbor vinsko područje Bordeaux u Francuskoj, koje je naravno dom svjetski poznatim vinogradima. Predlažemo ispijanje čaše vina uz slasnu francusku kuhinju ili obilazak vinograda.

18. lipnja

Alpski grad Ženeva u Švicarskoj mirno je i spokojno gradsko odredište u blizini prekrasnog blistavog jezera uz koje možete udahnuti svježi planinski zrak koji stiže s planina Jure i Alpa.

25. lipnja 

Naše završno europsko stajalište kratki je let do Berlina u Njemačkoj. U gradu preobraženom od pada Berlinskog zida, ne zaboravite vidjeti ostatke prošlosti, zajedno sa svom ostalom veličanstvenom i dojmljivom vladinom arhitekturom i spomen obilježjima.

 

Afrika (27. do 32. tjedan)

2. srpnja

Kako ljeto napreduje u Europi, krećemo prema jugu do duboke Afrike, na polutku gdje srpanj znači zima. Otiđite do Nairobija u Keniji, nazvanog Hladna voda (Enkare Nairobi) zbog rijeke koja tu prolazi. Eh, da, svakako posjetite Nacionalni park Nairobi koji počinje u gradu.

9. srpnja

Možda bi se isplatilo iznajmiti vozača, ali možete i autobusom izravno na jug do Monkey Baya u Malaviju. Psihički se pripremite za "Malavijsko vrijeme", pa odvojite dva dana putovanja. Ovo je jezero u blizini bujnog i zelenog rezervata prirode Cape McClear, prekrasnog afričkog utočišta.

14. srpnja

Kombinacija autobusa, leta prema zapadu i automobila dovodi nas do Siavonge, Zambija. Ova rivijera je umjereni mirni i brdoviti ribarski san do kojeg se vrijedi pomučiti doći.

19. srpnja

Krećemo prema Hwangeu, Zimbabve. Pravo iskustvo divljine možete doživjeti u Nacionalnom parku Hwange u kojem možete gledati slonove i lavove kako lutaju travnjacima. (Svakako rezervirajte pravi obilazak da biste to vidjeli).

30. srpnja

Sada krećemo ravno prema jugu u prave gradske džungle, prema Pretoriji u Južnoj Africi, multikulturnom domu Afrikanaca iz svakog kutka i poznatom po cvjetanju ljubičastog drveća jacaranda posađenog posvuda.

6. kolovoza

Naše konačno afričko odredište nalazi se u plavim vodama Indijskog oceana. Ronimo izravno na istok u Baie du Tombeau, otok Mauricijus. Pod utjecajem prethodne francuske i britanske okupacije, ovaj rajski otok ima lijepe plaže i zapanjujuće šume u unutrašnjosti.

13. kolovoza

Omogućite si dva dana za svoje tijelo i duh otputovavši u Darjeeling, Indija. Uronite pogled na zasnježenu Kanchenjungu (treći najviši vrh svijeta) i stopite se s bujnim himalajskim načinom života. Postanite jedno s umom, tijelom i prirodom u ovom budističkom raju.

18. kolovoza

Samo nekoliko dana vožnje sjeveroistokom omogućit će vam da zaronite dublje u meditativni Butan. Krenite prema Parou, gradu s prekrasnim pogledom i nevjerojatnom arhitekturom, uključujući Tigrovo gnijezdo - samostan smješten na strani litice.

23. kolovoza

Sada se krećemo daleko prema sjeveru, treba nam jedan dan da prođemo veći dio Kine i do ruba Rusije u sibirski grad Ulan-Ude. Ovaj mirni, prijateljski grad nudi pogled na burjatsku kulturu i prehrambene tradicije i njihovo grleno pjevanje.

1. rujna

Mongolija. Ulan Bator (Ulaanbaatar u prijevodu znači crveni junak) je iznenađujući naseljeni glavni grad. Izvorno pokretna samostanska šatorska zajednica ovdje se naselila 1778. godine. Danas je glavno središte trgovine i kulture.

8. rujna

Naš sljedeći let je do ruba Tihog oceana, do japanskog Sapporoa. Poznatiji kao domaćin Zimskih olimpijskih igara ’72., sada je ovaj napredni grad u neposrednoj blizini prekrasnih planina i termalnih izvora, i izvrsno mjesto za pronaći ukusni japanski ramen i pivo.

15. rujna

Samo kratak let preko Japanskog mora, a zatim brzi vlak i bit ćete u Sokchou u Južnoj Koreji. Nakon što je Pokemon Go kvar privukao mnoge mlade Južnokorejce u ovaj grad, postao je nevjerojatno omiljen. Obližnje planine u Nacionalnom parku Seoraksan i korejska pržena piletina (ovdje je KFC) je ono su što je ovaj grad održalo u središtu pozornosti.

22. rujna 

Putovanje nastavljamo letom u Peking.  Zanimljiv i dojmljiv grad sa suvremenim i drevnim dijelovima polazište je za posjet masivnog Velikog zida.

29. rujna 

Vraćamo se natrag na istok u Japan kako bismo doživjeli Tokio, ne samo zbog hrane i usluga, već i komplementarne disonance svijetlog, modernog svijeta s toplom tradicionalnom strogošću i duhom.

 

Australija (41. do 43. tjedan)

6. listopada

Prebacivanje brzina, kako se mjeseci počinju približavati kraju godine, spuštamo se prema Adelaideu u Australiji. Omogućite si dan-dva da stignete do ovog mladog, svijetlog grada s poznatim muzejima koji istražuju jedinstvenu povijest i umjetnost ovog nekada davno otoka osuđenika.

13. listopada

Držeći se otoka, letimo na krajnji zapad preko Outbacka u usamljeni grad Perth. U gradu, smještenom daleko od ostatka svijeta, možete pronaći sve što vam treba. Posjetite opsežni zoološki vrt kako biste upoznali neke od jedinstvenih australskih divljih životinja.

20. listopada

Sydney je naša zadnja stanica na australskom kontinentu. Ovaj poznati velegrad spreman je za fotografiranje s odmah prepoznatljivim znamenitostima kao što su Sydneyjska opera, Harbour Bridge i Bondi Beach.

 

Sjeverna Amerika (44. do 52. tjedan)

27. listopada

Kako se približavamo kraju godine, treba nam nekoliko dana da putujemo gore, prema sjeveru i krajnjem zapadu preko prostranog Tihog oceana do Nape u Kaliforniji. Srećom, u dolini Napa ima puno vina koje će vam pomoći da se opustite nakon tog putovanja.

5. studenog

Lagana vožnja prema jugu odvest će vas dalje u zlatnu Kaliforniju. Krenite ravno u srce Los Angelesa u kojem ćete pronaći sunčano nebo, koncerte na otvorenom i sjajni grad ispunjen zvijezdama.

9. studenog

Još kraća vožnja, samo sjeveroistočno, vodi pored Doline smrti do Las Vegasa u državi Nevada. Ovaj kričavi grad odlikuje lijepih svježih 21 stupanj u studenom, pa bez obzira volite li prirodu ili novac, ovo je vrijeme da budete ovdje.

15. studenoga

Vrijeme je za let na jugoistok prema Austinu u Teksasu. Uz duge rogove koji ukrašavaju roštilje, živu glazbu (usudimo se reći "Živa glazbena prijestolnica svijeta") i svježe izvore za kupanje, ovaj prijateljski grad teško je ne voljeti.

22. studenog

Istočno od Austina, kratki let vodi nas u močvarni New Orleans u državi Louisiana. Bogata francusko-kreolska povijest i Bourbon Street u ovom laganom "plešućem” gradu oživjet će duh prošlosti u svima.

2. prosinca

Ulaskom u posljednji mjesec naše duge godine lijepo usmjerenih putovanja pod ugodnim temperaturama, idemo dalje na istok do Orlanda na Floridi. Većina ovaj grad poznaje po tome što je dom hiperrealističnih, ali i onostranih i čarobnih tematskih parkova.

9. prosinca

Vozeći se prema zapadnoj strani Floride krećemo prema očaravajućim Evergladesima. U najvećem nacionalnom parku na kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država vidjet ćete mangrove, koraljne grebene i netaknutu divljinu.

15. prosinca 

Brzim letom dolazimo do Atlantika do Mount Pleasanta, Bermuda, gdje se možete opustiti u malim uvalama od kamena i ružičastog pijeska i uživati u bistrim vodama ovog otočnog raja.

25. prosinca

Posljednjim letom završavamo ovu epsku godinu na Bahamima, leteći u Freeport. Predlažemo da se uputite ravno na jednu od njihovih brojnih plaža kako biste posljednjih dana godine završili uživajući u tom savršenom vremenu. Ovo je kraj vašeg epskog putovanja oko svijeta i vjerojatno ste iscrpljeni - pa zašto jednostavno ne biste ostali ovdje još godinu dana?

 

Koliko bi stajalo ovakvo putovanje?

Svatko putuje drugačije, od jeftinog s naprtnjačom i odsjedanja u hostelima i vožnje autobusima, do bogatih putnika koji odsjedaju u hotelima s luksuznih 5 zvjezdica. Otprilike procjenjujemo da bi ovo putovanje stajalo između 500 i 1000 eura tjedno, što čini ukupni trošak između 26.000 i 52.000 eura. 

Slažemo da to može ispasti i daleko jeftinije, a možda puno skuplje, ovisno o vrstu smještaja i načinu putovanja, te prehrambenim navikama. 

  isprintaj članak