Ljudi koji jedu zdravo bace najviše hrane
Trebate se naučiti mudrom kupovanju samo potrebne količine hrane, pripremanju hrane i razlikovanju od oštećene, ali još uvijek jestive hrane, i stvarno pokvaren ...
Libija, Gadafi, Tito i Jugoslavija
Jeste li znali da je Tito bio prvi državnik iz nearapskog svijeta koji je posjetio Libiju i da se njegova slika nalazila u svim Gadafijevim rezidencijama? ...
Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Marelice potječu iz Kine
Objavljeno: 26.12.2016. 15:46  
Okruglice (knedle) od marelica
Okruglice (knedle) od marelica

Okruglice (knedle od marelica

Potrebno za 4 osobe (8 komada)

- tijesto:

50 g maslaca

1 žutanjak

60 g pšenične krupice (griza)

sol

naribana korica 1/2 limuna

250 g 10-postotnog svježeg sira

1 bjelanjak

60 g glatkog brašna

- nadjev:

8 malih marelica (bez koštica te punjenih 1 kockom šećera)

grubo brašno za razvlačenje

1 kavena žličica šećera, 1 žlica ruma

malo soli za vodu u kojoj se kuha

- mrvice od badema:

100 g maslaca

1 pakiranje vanilin šećera

1 žlica kristalnog šećera

1 kuhača meda

80 g krušnih mrvica

40 g ribanih badema

šećer u prahu (pomiješan s prstohvatom cimeta) za posipanje.

 

Priprema:

1) Pjenasto umutiti žutanjak i maslac. Dodati pšeničnu krupicu, limunovu koricu, sol i svježi sir.

2) Napraviti snijeg iz bjelanjka i dodavati ga naizmjenično s brašnom u tijesto. Ostaviti tijesto 45 minuta mirovati u hladnjaku.

3) Tijesto podijeliti u 8 kriški, na svaku staviti jednu marelicu. Nabrašniti ruke i uobličiti okruglice. Staviti okruglice u kipuću vodu (u koju su stavljeni šećer, rum i sol) i tako dugo kuhati dok ne isplivaju na površinu.

4) Za bademove mrvice zapjeniti maslac u tavi, dodati vanilin šećer, kristalni šećer i med, umiješati mrvice i bademe te miješati dok se hrskavo ne sprže. Skinuti s vatre.

5) Okruglice ocijediti, uvaljati u mrvice i pošećeriti.


Hranidbena vrijednost: 723 kcal / 3027 kJ

masnoće: 40,3 g

balastne tvari: 5,5 g

kolesterol: 154 mg

kuhinjska sol: 1,6 g

bjelančevine: 16,8 g

ugljikohidrati: 72,5 g

BE: 5,8


Napomena:

Okruglice se može napraviti i od krumpirovog tijesta. U tu svrhu umijesiti tijesto od 50 g mekanog maslaca s 2 žutanjka, soli, 500 g krumpira, 150 g glatkog brašna i eventualno 30 g pšenične krupice.


Dobro je znati

Marelice potječu iz Kine. Do nas su došle preko bliskog Istoka i Grčke. Ime "marelica" dolazi iz latinskog "armenica" (= potječe iz Armenije). U knjizi lijekova majstora Ortlufa od Baierlanda (1390.-1439.), to se voće opisuje kao "amarele", a 1509. godine se prvi puta pisano spominje ime "mariln".

  isprintaj članak