Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Marelice potječu iz Kine
Objavljeno: 26.12.2016. 15:46  
Okruglice (knedle) od marelica
Okruglice (knedle) od marelica

Okruglice (knedle od marelica

Potrebno za 4 osobe (8 komada)

- tijesto:

50 g maslaca

1 žutanjak

60 g pšenične krupice (griza)

sol

naribana korica 1/2 limuna

250 g 10-postotnog svježeg sira

1 bjelanjak

60 g glatkog brašna

- nadjev:

8 malih marelica (bez koštica te punjenih 1 kockom šećera)

grubo brašno za razvlačenje

1 kavena žličica šećera, 1 žlica ruma

malo soli za vodu u kojoj se kuha

- mrvice od badema:

100 g maslaca

1 pakiranje vanilin šećera

1 žlica kristalnog šećera

1 kuhača meda

80 g krušnih mrvica

40 g ribanih badema

šećer u prahu (pomiješan s prstohvatom cimeta) za posipanje.

 

Priprema:

1) Pjenasto umutiti žutanjak i maslac. Dodati pšeničnu krupicu, limunovu koricu, sol i svježi sir.

2) Napraviti snijeg iz bjelanjka i dodavati ga naizmjenično s brašnom u tijesto. Ostaviti tijesto 45 minuta mirovati u hladnjaku.

3) Tijesto podijeliti u 8 kriški, na svaku staviti jednu marelicu. Nabrašniti ruke i uobličiti okruglice. Staviti okruglice u kipuću vodu (u koju su stavljeni šećer, rum i sol) i tako dugo kuhati dok ne isplivaju na površinu.

4) Za bademove mrvice zapjeniti maslac u tavi, dodati vanilin šećer, kristalni šećer i med, umiješati mrvice i bademe te miješati dok se hrskavo ne sprže. Skinuti s vatre.

5) Okruglice ocijediti, uvaljati u mrvice i pošećeriti.


Hranidbena vrijednost: 723 kcal / 3027 kJ

masnoće: 40,3 g

balastne tvari: 5,5 g

kolesterol: 154 mg

kuhinjska sol: 1,6 g

bjelančevine: 16,8 g

ugljikohidrati: 72,5 g

BE: 5,8


Napomena:

Okruglice se može napraviti i od krumpirovog tijesta. U tu svrhu umijesiti tijesto od 50 g mekanog maslaca s 2 žutanjka, soli, 500 g krumpira, 150 g glatkog brašna i eventualno 30 g pšenične krupice.


Dobro je znati

Marelice potječu iz Kine. Do nas su došle preko bliskog Istoka i Grčke. Ime "marelica" dolazi iz latinskog "armenica" (= potječe iz Armenije). U knjizi lijekova majstora Ortlufa od Baierlanda (1390.-1439.), to se voće opisuje kao "amarele", a 1509. godine se prvi puta pisano spominje ime "mariln".

  isprintaj članak