Kolač dobrodošao na svakom stolu | Objavljeno: 15.10.2020. 11:46 |
Ljubavno pismo
Potrebno:
1 omot smrznutog lisnatog tijesta
1 zdjelica jagoda
5 dag bijelog marcipana;
Za srca:
22,5 dag šećera u prahu
1/2 bjelanjca
1 žličica limunova soka
kap iscrpka (ekstrakta) od vanilije
5 dag čokolade za kuhanje.
Srca (punjenja) koja ćete staviti u omotnicu pripremite dan ranije:
Istucite čvrsti snijeg, dodajte šećer i vaniliju pa smjesu izlijte na dasku posutu šećerom u prahu. Smjesu razvaljajte valjkom od 5 do 6 mm debljine i malim kalupom vadite srca, posložite ih na aluminijsku foliju i ostavite 24 sata u hladnjaku.
Za omotnicu:
Odmrznite lisnato tijesto i razvaljajte ga u list oblika pravokutnika debljine 5 mm. Na donjoj i gornjoj strani pravokutnika odrežite dvije vrpce tako da dobijete trokut. Dulje stranice tijesta sa strane namažite bjelanjcem i preklopite tako da dobijete omotnicu pa dobro pritisnite da se stranice spoje. Kako bi unutar tijesta ostao prostor u kojega ćete metnuti srca, stavite zgužvani papir za pečenje. Omotnicu pecite 25 minuta na 180°C, dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju.
Čokoladu otopite na pari s malo vode i komadićem maslaca, svako srce do polovice namočite u tu glazuru i ostavite da se stvrdne.
Jagode očistite, operite i raspolovite.
Ohlađenoj omotnici uklonite papir i unutra stavite srca i jagode. Marcipan razvaljajte u tanku vrpcu, dijagonalno je pričvrstite na donji dio omotnice te je ukrasite čokoladnom glazurom.
Savjet kuhara:
Lisnato tijesto stavljajte u prethodno zagrijanu pećnicu i premažite ga bjelanjcem, dobit ćete sjajnu žućkastu koricu.
![]() |