Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Pristup gotovo do 3,4 milijuna knjiga klikom miša
Objavljeno: 14.12.2018. 22:24  
Oodi otvoren u Helsinkiju, obilježavajući novo razdoblje knjižnica
Oodi otvoren u Helsinkiju, obilježavajući novo razdoblje knjižnica

Glavna knjižnica za naciju knjigoljubaca, postavlja novi standard knjižnice širom svijeta. S mandatom za promicanje cjeloživotnog učenja, aktivnog građanstva, demokracije i slobode izražavanja, Oodi obuhvaća tehnologiju i progresivne vrijednosti kako bi pružio niz inovativnih usluga uz svoju zbirku knjiga.

 

Oodi - nova središnja knjižnica Helsinkija otvorena je petog prosinca 2018., dan prije nego što Finska obilježava svoju 101. obljetnicu kao neovisnu zemlju. Opisano kao rođendanski dar svojim građanima, knjižnica sa 17.250 čvm dizajnirana je od strane finske arhitektonske tvrtke ALA Architects, predvođene Juhom Grönholm, Antti Nousjoki i Samuli Woolston.

 

Središnja knjižnica Oodi utjelovljuje novo razdoblje knjižnica u Finskoj i odgovara na ažuriranje njezinih narodnih knjižnica iz 2017. godine, koja je uspostavila mandat knjižnicama za promicanje cjeloživotnog učenja, aktivnog građanstva, demokracije i slobode izražavanja. Oodi se nalazi nasuprot finskog parlamenta, mjestu izabranom da simbolizira odnos vlasti i građanstva: s dvije kuće okrenute jedna prema drugoj preko građanskog trga okruženog umjetničkim i kulturnim institucijama, uključujući Kiasma Muzej suvremene umjetnosti, urede novina Helsingin Sanomat i koncertnu dvoranu Musiikktalo.

 

Dizajn i program Ooda obuhvaća tehnologiju za stvaranje novih mogućnosti za pristup knjigama i kulturi. Samo jedna trećina prostora u knjižnici služi za držanje knjiga - relativno skromnih 100.000 svezaka u bilo kojem trenutku - no zahvaljujući online uslugama i timu robota za sortiranje knjiga, korisnici knjižnice imati će pristup gotovo 3,4 milijuna knjiga na klik miša, čineći Oodi najvećim, distribuiranom knjižničnim sustavom. Oodi je podržan od strane već uspostavljenog HelMet knjižničnog kataloga i sustava za naručivanje, što omogućuje pristup cijeloj zbirci Helsinki Metropolitan Area.

 

Samo odmicanje od skladištenja velike statičke zbirke knjiga značilo je da su Oodini knjižničari i dizajneri mogli ponovno razmotriti ulogu knjižnice. Ulaskom u opsežan program radionica i konzultacija s korisnicima, umjesto toga, odlučili su istražiti nove i inkluzivnije načine stvaranja pristupa prema njima. Rezultirajuća knjižnica je zatvoreni prostor javnog prostora, građanska "dnevna soba" koja osim knjiga nudi i sadržaje poput kina, studija za snimanje i kavu, pristup javnim službama, izložbe i događaje u zajednici.

 

Dizajn za Oodi izabran je nakon anonimne međunarodne konkurencije koja je privukla 544 natjecatelja. Pobjednički dizajn, od ALA arhitekata, zauzima iznimno značajnu neotkrivenu lokaciju, jednu od posljednjih u središnjoj Helsinskoj. Slojevita struktura knjižnice, odjevena u daske finske smreke, nastoji proširiti javni prostor građanskog trga u zatvoreni javni prostor knjižnice, i omogućuje posjetiteljima knjižnice da gledaju preko trga na zgradu nacionalnog parlamenta.

 

Prema finskom zakonu, proračun za svaku novu javnu zgradu mora uključiti "postotak za umjetnost" - što znači da se određeni postotak ukupnog proračuna mora potrošiti na javnu umjetnost. 100 000 eura potrošeno je na javnu umjetnost na Oodi-u. Postotak umjetnosti Oodi-a koordinira Helsinki Art Museum HAM, koji je naručio finske umjetnike Otta Karvonen i Jani Ruscica.

 

Umjetnički rad vizualnog umjetnika Otta Karvonena posvećen je korisnicima knjižnice. Smještena u javnom stubištu knjižnice, djelo se sastoji od riječi koje opisuju različite skupine stanovništva, prikupljene javnom kampanjom i odabrane od strane žirija koju je izradio umjetnik.

 

Dizajn Oodi-a je pod jakim utjecajem korisnika i eksperimentiranjem u područnim knjižnicama oko Helsinkija. Upitkivajući korisnike o tome kako su koristili knjižnicu, i ono što su nadali da će im knjižnice pomoći u ostvarivanju njihovih preferenci u budućnosti, Oodini su planeri mogli ponovo razmjestiti prostor u knjižnici, dajući više prostora za događaje i sudjelovanje.

 

Progresivni kulturni program nadopunjuje način na koji su knjižničari koji vode knjižnicu organizirali svoj rad. Svaki od timova unutar organizacije ima stupanj autonomije s mogućnošću donošenja kolektivnih odluka putem glasovanja osoblja. Pitanja koja utječu na cijelu knjižnicu donose se pred svim članovima osoblja prije održavanja izbora.


  isprintaj članak