Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Izbjegnite zabrinjavajuće zdravstvene probleme izbjegavajući korištenje toaletnog papira
Objavljeno: 13.05.2019. 13:39  
Operite stražnjicu poslije obavljene nužde
Operite stražnjicu poslije obavljene nužde

Kako ne biste završili zabrinjavajućim zdravstvenim problemima nastojte izbjeći korištenje toaletnog papira, upozoravaju stručnjaci.

I dok stanovnii država poput Japana, Italije i Grčke, a posebno muslimanskih, obično koriste bidee, ili posebna crijeva priključena na vodu, za čišćenje čmara i stražnjice, mi se obično oslanjajamo na toaletni papir misleći da smo time dobro obavili posao.

No, liječnici upozoravaju da samo brisanje može za sobom ostaviti tragove izmeta, dok prekomjerna uporaba toaletnog papira može uzrokovati zdravstvene probleme kao što su pukotine na čmaru i upale mokraćnog sustava.

Zbunjujuće je što milijuni ljudi hodaju okolo s prljavim anusima misleći da su čisti budući da toaletni papir samo pomiče i razmazuje izmet, ali ga ne uklanja. Bolje je upotrijebiti vlažne toaletne rupčiće, ukoliko se ne možete oprati, jer će ukloniti više blata (izmeta) negoli suhi toaletni papir i k tome neće doći do oštećenja čmara. Ukoliko ne vjerujete, uzmite malo čokolade i razmažite je po parketu. Pokušajte je ukloniti suhim toaletnim papirom. Dio čokolade će ostati u pukotinama. S vlažnim rupčićima ćete je ipak bolje, iako ne u cijelosti, ukloniti.

Snažo brisanje suhim toaletnim papirom, a kojem mnogi pribjegavaju, može uzrokovati bolne pukotine na čmaru koje mogu trajati osam do 12 tjedana. Također mogu izazvati pojavu zlatne žile (hemoroida), odnosno jako joj šetetiti. A ako se brišete s leđa prema naprijed postoji mogućnost dobivanja upale mokraćnog sustava.

Ukoliko se ne možete oprati nakon obavljanja velike nužde, tada koristite bide ili mokru krpu čime ćete bakterije ubiti ili isprati i time izbjeći upale.


  isprintaj članak