Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Želite li se odvojiti od monotonije svakodnevnog života, trebali biste posjetiti neobična mjesta u Indiji i ostati zaprepašteni. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Makovnjača je čest je kolač na stolovima sjeverne Hrvatske, posebice Slavonije, Baranje i Srijema
Objavljeno: 23.06.2019. 14:20  
Orehnjača
Orehnjača
Slika je samo ilustracija
 
 

Kao i makovnjača, čest je kolač na stolovima sjeverne Hrvatske, posebice Slavonije, Baranje i Srijema. Posebice se ističe prigodom svatovskih, crkvenih i nedjeljnih svečanosti. Često su je domaćice pripremale onim danima kada su u krušnoj peći pekle kruh za nekoliko dana unaprijed. Umjesto oraha za nadjev se mogu koristiti bademi, samljeveni rogači, a u selima Slavonije i Srijema nerijetko se koristi i kakao.

 

Orehnjača

Sastojci: 

40 dkg brašna

sol

1/8 l mlijeka

6 dkg šećera

2 jaja

10 dkg maslaca

Nadjev: 1/2 kg oraha, 15 dkg šećera, 1/5 l mlijeka, 3 dkg citronata (ili sok jednog limuna)

Kvas: 2,5 dkg pjenice (kvasca), 1/10 l mlijeka, 3 dkg brašna, 1 dkg šećera, 10 dkg grožica, rum, cimet, korice od limuna

 

Priprema:

Tijesto se pripremi kao i za makovnjaču, ali je nadjev drugačiji. Sameljemo orahe, poparimo ih vrelim mlijekom i izmiješamo s očišćenim grožđicama, šećerom, fino kosanom koricom limuna, izrezanim citronatom ili sokom od jednog limuna. Rum i cimet se dodaju po ukusu. Bilo bi poželjno umjesto šećera dodavati med.

Nadjev od sira - priprema:

Dva žumanca miješajte s četiri žlice šećera, pola kilograma kravljeg sira. Izgnječite i dodajte jedan paket vanilin šećera i snijeg od dva bjelanca.

  isprintaj članak