Six-Pack Abs i američki predsjednici
Bilo bi nategnuto reći da Amerikanci biraju predsjednike na temelju tjelesnog izgleda, ali se birači često smiju kandidatima koji zrače energijom. ...
Kada zvati Hitnu pomoć?
Na broju 94 intervencije uvijek prima liječnik, a ne telefonist u centrali, kako se često pogrešno misli. ...
Zagrepčanin Mario osvaja proteinskim sladoledom
Zagrepčanin je osmislio proteinski sladoled koji za razliku od klasičnog, ne sadrži ni šećer ni masnoće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Makovnjača je čest je kolač na stolovima sjeverne Hrvatske, posebice Slavonije, Baranje i Srijema
Objavljeno: 23.06.2019. 14:20  
Orehnjača
Orehnjača
Slika je samo ilustracija
 
 

Kao i makovnjača, čest je kolač na stolovima sjeverne Hrvatske, posebice Slavonije, Baranje i Srijema. Posebice se ističe prigodom svatovskih, crkvenih i nedjeljnih svečanosti. Često su je domaćice pripremale onim danima kada su u krušnoj peći pekle kruh za nekoliko dana unaprijed. Umjesto oraha za nadjev se mogu koristiti bademi, samljeveni rogači, a u selima Slavonije i Srijema nerijetko se koristi i kakao.

 

Orehnjača

Sastojci: 

40 dkg brašna

sol

1/8 l mlijeka

6 dkg šećera

2 jaja

10 dkg maslaca

Nadjev: 1/2 kg oraha, 15 dkg šećera, 1/5 l mlijeka, 3 dkg citronata (ili sok jednog limuna)

Kvas: 2,5 dkg pjenice (kvasca), 1/10 l mlijeka, 3 dkg brašna, 1 dkg šećera, 10 dkg grožica, rum, cimet, korice od limuna

 

Priprema:

Tijesto se pripremi kao i za makovnjaču, ali je nadjev drugačiji. Sameljemo orahe, poparimo ih vrelim mlijekom i izmiješamo s očišćenim grožđicama, šećerom, fino kosanom koricom limuna, izrezanim citronatom ili sokom od jednog limuna. Rum i cimet se dodaju po ukusu. Bilo bi poželjno umjesto šećera dodavati med.

Nadjev od sira - priprema:

Dva žumanca miješajte s četiri žlice šećera, pola kilograma kravljeg sira. Izgnječite i dodajte jedan paket vanilin šećera i snijeg od dva bjelanca.

  isprintaj članak