Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Slastice u izuzetnim prilikama mogu zamijeniti jedan od dijetnih obroka kod šećeraša
Objavljeno: 23.03.2020. 08:34  
Orehnjača
Orehnjača

Recept za slastice prilagođen je energetskom sastavu primjerenom dijetnoj prehrani, a napisao ga je dr. Ratimir Kovačević.

 

Orehnjača 

(za 22 komada):

 

Potrebno:

• za tijesto: 

22 dag brašna

4 dag margarina

1,2 dcl mlijeka

1 žumanjak

20 ml tekućeg sladila koje se može kuhati

1/2 kocke svježeg kvasca.

 • za nadjev: 

20 dag samljevenih oraha

1,5 dag citronata

2 žlice ruma

1 dcl mlijeka

30 ml tekućeg sladila koje se može kuhati

cimet

nastrugana korica jednog (nešpricanog) domaćeg limuna.

 

Priprema:

U brašnu načinite udubinu i u nju stavite kvasac i ulijte malo toplog (ne prevrućeg) mlijeka te ostavite desetak minuta. Dodajte rastopljeni margarin, toplo mlijeko, tekuće sladilo, žumanjke i iskvasali kvasac. Sve dobro izmješajte i ostavite da se diže, pokriveno krpom, u toploj (ne prevrućoj) pećnici jedan sat. Tijesto se obujmom treba podvostručiti.

• nadjev: 

Orahe očistite i sameljite u stroju za mljevenje oraha, prelijte kipućim mlijekom, dodajte tekuće sladilo, rum, cimet i naribanu koricu limuna.

• tijesto razvaljajte prema veličini lima za pečenje, namažite nadjevom, savijte (napravite štrucu) te ostavite da se diže u toploj pećnici još 30 minuta. Pecite u pećnici četrdesetpet do pedeset minuta. Kad se orehnjača ohladi, izrežite je na 22 komada.

 

Energetska vrijednost:

Po osobi (1 komad): 416 kJ (99 kcal), što odgovara: 1 jedinica kruh i zamjene, 1 jedinica masnoće i zamjene.

 

Važna napomena: Svaku slasticu treba uračunati u dnevni jelovnik u količini koja je dopuštena energetskom vrijednošću vašeg dnevnog jelovnika. Recepti je sastavljen tako da jedan obrok slastice, osim energetske vrijednosti, ima oznaku broja jedinica pojedine skupine manirnica koju zamjenjuje. To je vrlo važno za sve osobe sa šećernom bolešću, povišenim krvnim tlakom, srčanim i krvnožilnim bolestima, povišenim masnoćama u krvi, ali i svim osobama koje su naoko zdrave.

  isprintaj članak