Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Nakon što je obrok gotov, ne dopustite da se prljavo posuđe gomila
Objavljeno: 03.11.2020. 08:53  
Osiguranje sigurnosti hrane od pripreme do stola
Osiguranje sigurnosti hrane od pripreme do stola

Yerevan (slikao: Željko Marušić)

Nije važno jeste li profesionalni kuhar s dugogodišnjim iskustvom u kuhinji restorana ili novi hobist koji priprema hranu u udobnosti svog doma. Osigurati pravilnu sigurnost hrane presudni je dio svakog obroka. Pravilni postupak osiguranja sigurnosti hrane ne završava se tek kad je vrijeme za čišćenje posuđa, a ne počinju ni kad jedete obrok. 

 

Prije rukovanja s hranom vodite računa o sebi

Svi smo naučeni oprati ruke prije jela, a ipak previše ljudi to zaboravlja. Što je još gore, to što oni koji pripremaju obroke za druge mogu zaboraviti ovaj važan korak u održavanju sigurne i čiste kuhinje. Svakako, nećete htjeti propustiti postupke čišćenja i higijene koji su potrebni za vašu kuhinju i posuđe, ali nemojte zaboraviti da vlastito tijelo morate očistiti prije rukovanja s hranom.

Ako zaboravljate oprati ruke prije kuhanja, možda bi vam moglo biti korisno postaviti podsjetnik na telefonu. Ovisno o vrstama hrane koju pripremate, možda ćete htjeti nositi i rukavice. Iz mrežice za kosu omiljene su među kuharima i pomoćnim kuharima.

 

Očistite se nakon obroka

Pranje ruku nije jedini korak koji trebate poduzeti za održavanje zdravog odnosa s hranom. Obratite pažnju na zdravlje zuba. Ljudi svih dobnih skupina trebali bi svakih šest mjeseci otići na kontrolni pregled zubaru. Rutinske posjete, koliko god nekima mogu biti bolne, nevjerojatno su korisne za zdravlje zuba. Time pružate svom zubaru priliku da nadgleda zube i desni kako bi na vrijeme primijetili i liječili sve moguće poteškoće. Obavezno ih perite nakon što jedete. Ne može se precijeniti važnost dobrog održavanja čistoće zuba.

 

Imajte na umu načine prijevoza, temperature i skladištenja

Svjetsko tržište rashlađdnih uređaja u 2015. godini procijenjeno je na nešto više od pet milijardi dolara. Do 2022. godine očekuje se porast za još dvije milijarde dolara. Restorani trebaju paziti da hranu čuvaju u svakom trenutku, posebno tijekom prijevoza i skladištenja. Restorani na otvorenom imaju još više brige zbog prirode posluživanja hrane u okruženju na otvorenom.

Iako su napredak u tehnologiji skladištenja i prijevoza hrane olakšao restoranima održavanje čistoće i zdravstvene ispravnosti hrane, uvijek će se naći problemi s kojima se treba suočiti. Ako imate ili radite u restoranu koji se oslanja na prijevoz svoje hrane, vrijedno je uložiti u najnovije rashladne jedinice i prijevozna sredstva kako bi osigurali da hrana dospije tamo gdje treba, a da pri tome ne postane loše i ne završi u otpadu.

 

Obratite pažnju na različite vrste hrane

Restorani su popularan poslovni model. To znači da imaju još veću odgovornost da budu svjesni načina na koji obrađuju i pripremaju hranu. Ovo se ne odnosi samo na glavnog kuhara. Svaki zaposlenik mora biti podučen o pravilnim postupcima rukovanja hranom. Do 2027. godine predviđa se da će ugostiteljska industrija stvoriti približno 1,6 milijuna radnih mjesta. Mnogi će se od tih poslova pojaviti u različitim restoranima koji poslužuju raznovrsnu osjetljivu hranu, a očiti primjeriosjetljivih prehrambenih proizvoda je sirova perad.

 

Održavajte odgovarajuće mjere sigurnosti u kuhinji kod kuće

Konačno, trebali biste shvatiti da se savjeti o sigurnosti hrane ne odnose samo na restorane, gostionice i zalogajnice. Uvijek se pridržavajte ispravnih smjernica sigurnosti hrane i u vašoj kuhinji. Budući da se većina ljudi osjeća ugodnije u svojoj kuhinji, mnogo je vjerojatnije da će zapostaviti poduzimanje odgovarajućih mjera opreza kako bi osigurali da je njihova hrana sigurna za jedenje. Protiv toga se možete boriti protiv uspostavljanjem pravih navika i stavljanjem popisa u svoj hladnjak.

U kuhinji se pobrinite da imate dovoljno radne površine za pripremu obroka. Također ćete trebati neko vrijeme da očistite sve površine dodirnute hranom, odnosno namirnicama. Ključno je obratiti pažnju i na posuđe i pribor za kuhanje. 

Nakon što je obrok gotov, ne dopustite da se prljavo posuđe gomila. Nečisto posuđe i površine mogu proizvesti štetne bakterije. Još gore, jednom kada se doda vlagu, brzina rasta bakterija raste. Iako vam se može činiti posljednjim što želite učiniti nakon kuhanja i jela, obavezno operite posuđe i radnu površinu od ostataka hrane i nečistoća.

Kuhanje ne bi trebalo biti izvor napetosti (stresa) i brige. Pa ipak, previše se ljudi nađe u stanju panike kada čuju za sve moguće opasnosti neprikladnog pripremanja hrane. Ukoliko slijedite ove jednostavne savjete o sigurnosti hrane, možete biti sigurni da će svaki obrok biti zdrav i hranjiv za sve koji ga pojedu.

  isprintaj članak