Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Svjetski dan tune - bitne vrste koja zaslužuje to priznanje
Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Osteoartritis je degeneracija zglobne hrskavice i temeljne kosti
Objavljeno: 25.12.2020. 08:42  
Osteoartritis (artroza) - Ipak ima lijeka
Osteoartritis (artroza) - Ipak ima lijeka

Osteoartritis (artroza) se definira kao upala zgloba i okolnih tkiva. Postoji čak stotinu vrsta osteoartritisa i pogađa više od 54 milijuna ljudi. Osteoartritis je degeneracija zglobne hrskavice i temeljne kosti. Najčešće pogađa ljude kako odrastaju i uzrokuje bol i ukočenost. Najčešće zahvaćeni zglobovi uključuju zglobove kuka, koljena i prstiju na rukama i na nogama, iako mogu biti zahvaćena i druga mjesta.

 

Koji su uzroci osteoartritisa?

Osteoartritis (artroza) nastaje oštećenjem ili razgradnjom zglobne hrskavice između kostiju. Genetika igra važnu ulogu u postupnom trošenju hrskavice. Do njega mogu dovesti i ponovljene ozljede i dugotrajno držanje tijela u istom položaju poput stalnog sjedenja, na primjer, ili poslovi s ponovljenim vibracijama. Velika debljina može utjecati i na određene zglobove, na primjer koljena. Pušenje se smatra rizičnim čimbenikom.

 

Koji su simptomi povezani s osteoartritisom?

Ova bolest uključuje bol i ukočenost zglobova te okolna tkiva koja utječu na hrskavicu i zglobne ligamente. Ponekad je osteoartritis vidljiv na ruci s vidljivim crvenilom, oteklinom i iskrivljenim ili čvornastim izgledom prstiju. RTG, CT ili MRI također mogu pokazati promjene na zglobovima. Treba, međutim, napomenuti da nisu svi znakovi na rendgenu bolni zglobovi. Neki artritični zglobovi mogu biti potpuno bez bolova. Bol se kreće od blage do umjerene ili jake. Kronični ili teški slučajevi mogu utjecati na svakodnevne aktivnosti i dovesti do onesposobljavanja ili invalidnosti.

 

Samopomoć nasuprot medicinskom ili alternativnom zahvatu

Samozbrinjavanje se sastoji od izbjegavanja, smanjivanja ili modificiranja sporta. Međutim, primijećeno je da vježbanje ili ciljana tjelesna aktivnost pomažu poboljšati funkciju zglobova kod osteoartritisa. Korisne vježbe uključuju:

a) jačanje mišića, npr. lagani utezi 

b) fleksibilnost kod vježbe s gumenim vrpcama ili 

c) vježbe balansiranja. 

Hodajte ili vozite bicikl na kratkim dionicama, vježbajte jogu ili Tai-Chi.

 

Medicinska njega

Medicinska njega uključuje lijekove bez recepta, lijekove na recept, a u ozbiljno napredovalim slučajevima operaciju. O operaciji bi trebalo razmišljati samo ako su svi drugi konzervativni pristupi iskušani i nisu učinkoviti.

 

Alternativna skrb

Na biranju su četiri načina pomoći: fizikalna terapija kao modifikacija vježbanja i držanja, kiropraktika kao manipulacija kralježnicom i zglobovima, akupunktura ili terapija bioenergijom. 

 

Način djelovanja kiropraktike

Metode manipulacije kralježnicom pomažu usmjeriti i poboljšati funkciju zglobova. Kiropraktičke metode često se kombiniraju s vježbanjem, modificiranjem tijela i držanja tijela, prehrambenim savjetima te s modalitetima fizioterapije poput laserskog svjetla, električne stimulacije i ultrazvuka. Kiropraktika neće zaustaviti ili izlječiti osteoartritis, ali nekim ljudima može pružiti olakšanje.

 

Akupunktura kao drevna kineska metoda

Akupunktura je drevna kineska metoda postavljanjem igala u mapirane točke. Akupunktura može ublažiti bol povećavanjem proizvodnje endorofina, koji su kemikalije u ciklusu smanjenja boli. Postoji nekoliko israživanja koje su dokazale blago smanjenje boli.

 

Fizikalna terapija

Fizikalni medicinski pristupi uključuju lagane vježbe istezanja, hodanje, terapiju u bazenu, pilates, jogu ili metode pokretnih pokreta kao što je Tai-chi. Bilo koja metoda vježbanja zahtijeva dosljednost i redovitost. Kada se umanje izmijenite vježbu ili promijenite rutinu. Vježbe nisu lijek, ali su od velike pomoći u omogućavanju oboljelom od artritisa da bude aktivan u svakodnevnim životnim aktivnostima.

 

Bioenergetske terapije

Riječ je o vrlo učinkovitoj pomoći oboljelima od artritisa. Bioenergetskom terapijom se bolove vrlo brzo umanjuje, ponekad već nakon prve terapije, a može doći do potpunog nestanka bolova. Posebno dobro vidljiv učinak bioenergetske terapije je na prstima ruke koje se oslobodi ukočenosti i postaju opet upotrebljivi.

___________________

Važna napomena: Ovaj je članak općenit i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak