Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Pravni savjeti
Nekoliko savjeta kojima možete povećati mogućnost da budete isplaćeni ukoliko potražujete naknadu štete.
Objavljeno: 08.10.2020. 13:21  
Ostvarite pravo na štetu nastalu na putovanju
Ostvarite pravo na štetu nastalu na putovanju

Graz, Austrija (snimio: Željko Marušić)

S porastom lažnih potraživanja, tvrtke koje nude putna osiguranja odbijaju isplatiti oštećene. Kako se možete osigurati da će vam police biti isplaćene?

Podastrite kopiju policijskog izvješća svom osiguravatelju kada stignete kući. Ukoliko nemate policijski izvještaj, trebat ćete imati dobar izgovor za to, npr. da ste pokradeni duboko u džungli, no ponekad će biti dovoljna i bilješka vaše turističke agencije u čijoj ste organizaciji putovali. Obratite pažnju na rok podnošenja zahtjeva koji je obično mjesec dana od povratka s odmora.

 

Vodite bilješke

Neispunjavanje uvjeta police može omogućiti osiguravatelju izgovor za odgodu ili neplaćanje. Priložite račune ili potvrde kreditnih kartica za izgubljenu ili ukradenu vrijednost. Čuvajte kopije zahtjeva, pisama osiguravatelju i potrebnih dokumenata. Zabilježite svaki telefonski poziv, datum, vrijeme i ime sugovornika, te što je rečeno.

 

Budite ustrajni

Ukoliko vam je zahtjev odbijen ili nije u potpunosti odobren, proslijedite ga nekome na višem položajuu osiguravajućoj tvrtki. Zaprijetite da ćete podastrijeti svoj zahtjev odvjetniku ili nekoj od agencija koje posreduju u ovakvim slučajevima, a čije će troškove, u konačnici, trebati snositi osiguravatelj.

I ukoliko sve drugo propadne, zaista se obratite odvjetnicima koji su nedugo presudili u korist stranke kojoj je ukradena torba koja je ležala na sjedištu do nje dok je njoj pažnju skrenuo kradljivčev pomagač. Osiguravajuća je tvrtka tvrdila da prtljaga nije bila pod nadzorom i nisu htjeli pokriti troškove. Odvjetnička tvrtka je ukazala na to da ne bi bilo potrebe za skretanjem pažnje putnika da prtljaga nije bila pod nadzorom.

 

Kada Timex postaje Rolex i kada je dio police putnog osiguranja? 

Pretjerivanje u vrijednosti izgubljenog sata ili neke druge stvari ili čak izmišljanje gubitka nevjerojatno se proširilo u zapadnoeuropskim zemljama tako da je čak trećina zahtjeva za povratom barem djelomično lažna. Stoga nije iznenađujuće da strani osiguravatelji odbijaju isplatiti odštete. No, u porastu je i broj putnika koji se bune protiv odbijenih zahtjeva. Financial Ombudsman Service, britanska agencija koja posreduje u tim sporovima, izvještava o godišnjem porastu od 20%. Vjeruju da se to odražava na porast broja tvrtki angažiranih od strane osiguravajućih kuća da umjesto njih vode brigu o zahtjevima, a koje su pod stalnim pritiskom da smanje broj isplata. Ali i konkurencija među osiguravateljima također može dovesti do nastanaka novih pritisaka, budući da premije na neke godišnje police stoji svega 350 kuna.


Slijedi nekoliko savjeta kojima možete povećati mogućnost da budete isplaćeni ukoliko potražujete naknadu štete.

Izaberite pravu policu

Ne gledajte isključivo na cijenu. Policu osiguranja koja neće biti isplaćena ne vrijedi kupovati koliko god malo stajala. Umjesto toga budite sigurni da polica zadovoljava čak i kada pročitate onaj sitno tiskani tekst na kraju. Sve neuobičajene okolnosti moraju biti istaknute prilikom kupnje. Ukoliko to nije slučaj to vam može ići u korist ukoliko vam pokušaju osporiti zahtjev. No glavni previdi su oni najočitiji, a to je kada se ne obrati pažnja na pokrića za pustolovne aktivnosti, gornju granicu vrijednosti za predmete te iznimke za postojeća zdravstvena stanja.

 

Poslušajte usmene preporuke prijatelja

Poslušajte one koji su imali bilo dobra bilo loša iskustva s osiguravateljima. Razne anegdote su dobar vodič kroz osiguravajuće kuće.

 

Ponesite dokumentacije o osiguranju na putovanje

Ponesite sobom fotokopiju ili barem bilješke o telefonskim brojevima za hitne slučajeve te broj police osiguranja. Prijavite svaki značajniji medicinski trošak osiguravatelju čim je prije moguće. Ne pretpostavljajte da će usluga liječnika ili bolnice biti plaćena bez obzira na cijenu. Uzmite račun za svaki trošak za koji namjeravate tražiti povrat.

 

Sačuvajte službenu prijavu nemilog događaja

Krađu ili gubitak trebali biste prijaviti policiji u roku od 24 sata budući da ćete morati poslati dokaz osiguravateljskoj kući.

  isprintaj članak