Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Želite li se odvojiti od monotonije svakodnevnog života, trebali biste posjetiti neobična mjesta u Indiji i ostati zaprepašteni. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Deset uputa kako se treba ponašati ako ste uzeti kao talac
Objavljeno: 07.08.2013. 12:25  
Otet na odmoru - što učiniti?
Otet na odmoru - što učiniti?

Slučajevi u Alžiru, Kostariki, Jemenu i na Filipinima povod su razmišljanjima o mogućoj otmici. Toj temi posvetio se autor napisa o putovanjima Klaus Müller u svojoj knjizi “Preživjeti odmor. Tisuću uistinu upotrebljivih uputa na putovanju”. 


Deset uputa kako se treba ponašati ako ste uzeti kao talac su:

1. Izbjegavajte improvizirani otpor i iznenadne pokrete. Posebno su na početku i na kraju otmice počinitelji napeti i razdražljivi.

2. Usredotočite se na put koji ostaje iza vas. Ako su vam oči pokrivene dobro upamtite šumove (cestovni pokrov, buka iz okoline kao kretanja ili glasovi). Pamtite promjene smjerova kretanja i vremena vožnje, to kasnije pomaže, a istovremeno umirujuće odvraća od neugodnih misli.

3. Surađujte. Prividna spremnost za pomoć, poslušnost i razgovori na osobnoj razini učinit će vas “bližim”. Protiv vlastite napetosti preporuča se iskonska sustavna vježba.

4. Ako ste ostavljeni sami, nemojte vikati, nego kuckajte nogama ili predmetom od kovine poziv krajnje opasnosti - SOS (3 puta dugo, 3 puta kratko, 3 puta dugo).

5. Bježite samo ako ste sigurni da to nije beznadno. Nemojte stavljati na kocku, da pritom budete ozlijeđeni ili ubijeni. Druga bi mogućnost bila, podmititi jednog čuvara i zajedno s njim odmagliti.

6. Stavite se u položaj otmičara. To će vam pomoći da pravilno prosuđujete. Klonite se međutim Stockholm-sindroma (tj. tijekom prisilnog zajedničkog života javlja se međusobna simpatija između taoca i čuvara).

7. Ukoliko do otmice dođe u zrakoplovu ili u autobusu ponašajte se, što je moguće više, neupadljivo. Izbjegavajte susrete očima i pokušajte pri prikupljanju putovnica biti suzdržani. Tako nećete biti izdvojeni kao slučajna žrtva.

8. Razmišljajte dugo. Pogodne prilike se ponavljaju. Jedan preuranjeni korak može vas stajati života. Radi mogućnost bijega zadržite cipele na nogama. Ne širite bezglavi strah. Pomažite sutaocima i odvraćajte im pažnju razgovorima.

9. Ako su dozvoljena pisma, pokušajte u njih unijeti tajne poruke. Pišite radi moguće kontrole što nejasnije i unesite u kraticama obavijesti o stražama, njihovom naoružanju i vremenima izmjene straže.

10. Ako se umiješa policija ili vojska, izbjegavajte liniju pucnjave iz vatrenog oružja. U cilju zaštite zatvorite oči, uši, nos i usta za slučaj da se pri oslobađaju primijene zasljepljujuće granate zbog čijeg tlačnog vala može puknuti bubnjić.


  isprintaj članak