Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Sjeverna Koreja i predsjednik Kim Jong Un proslavili završetak radova i otvorenje "suvremenog planinskog grada"
Objavljeno: 03.12.2019. 12:05  
Otvoren novi turistički grad u Sjevernoj Koreji
Otvoren novi turistički grad u Sjevernoj Koreji
  • Otvoren novi turistički grad u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja proslavila je završetak projekta izgradnje na poticaj predsjednika Kim Jong Una, novog grada u blizini svete planine odakle su korijeni obitelji predsjednika Kim Jong Una. 

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u pratnji Paka Pong Jua, potpredsjednika Komisije za državne poslove Demokratske Narodne Republike Koreje, sudjelovao je u golemom slavlju s vatrometom održanom jučer u gradiću okruga Samjiyon, Sjeverna Koreja, u blizini brda Paektu, objavila je službena novinska agencija KCNA.

Predsjednik Kim je presjekao vrpcu na svečanosti kojoj su prisustvovale tisuće ljudi, a državna televizija je prikazivala ružičaste, zelene i ljubičaste zgrade prekrivene snijegom.

Grad nazvan Samjiyon, zamišljen je kao što ga u Sjevernoj Koreji nazivaju "socijalističkom utopijom" s novim apartmanima, hotelima, skijalištem i trgovačkim, kulturnim i medicinskim objektima. U tom brdovitom modernom gradu mogu ugostiti 4.000 obitelji, a ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na „stotinama hektara".

Grad je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo kao dio svog nastojanja za „samostalnim gospodarstvom”, jer Pjongjang poziva Washington da ukine ekonomske sankcije u svojim razgovorima o denuklearizaciji. Iz tog razloga je kasnila i izgradnja grada uglavnom zbog nestašica građevinskih materijala i radne snage kao rezultat sankcija uvedenih zbog razvoja nuklearnog programa Pjongjanga.

  isprintaj članak