Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Izložbe povodom 101. obljetnice Etnografskog muzeja u Zagrebu
Objavljeno: 31.10.2020. 15:03  
Otvorenje dviju izložbi Etnografskog muzeja u Zagrebu u četvrtak, 5. studenog 2020. godine
Otvorenje dviju izložbi Etnografskog muzeja u Zagrebu u četvrtak, 5. studenog 2020. godine

Slikao: Željko Marušić 

Povodom 101. obljetnice Etnografskog muzeja u Zagrebu u četvrtak, 5. studenog 2020. godine u 18 sati, bit će otvorene dvije izložbe izložbe: „Milko Cepelić – Iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu” i "Etnografski muzej – palača s potpisom”. 

Prva izložba je povodom 100. obljetnice smrti svećenika, kulturnog i političkog djelatnika, povjesničara i etnografa Milka Cepelića (1853.-1920.) i donacije zbirke „Tkiva i veziva" Etnografskom muzeju (1920. – 2020.)

 

"Etnografski muzej – palača s potpisom”

Druga izložba "Etnografski muzej – palača s potpisom” nadovezuje na obilježavanje 100. obljetnice osnutka Etnografskoga muzeja i predstavlja do sada malo poznatu povijest izgradnje i opremanja same palače te zahtjevanu obnovu pročelja završenu prošle godine.

Izložbe će biti otvorene do 15. siječnja 2021. godine.

 

"Tamo gdje su pčele doma – Kjer so čebele doma"

Obljetničkim izložbama prethodi otvorenje virtualne izložbe Slovenskog etnografskog muzeja "Tamo gdje su pčele doma – Kjer so čebele doma” u utorak, 3. studenog 2020. u 12 sati. Otvorenje te virtualne izložbe moći će se pratiti na mrežnim stranicama Etnografskog muzeja.

 

Više o izložbama

„Milko Cepelić – Iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu”

Uz 100. obljetnicu smrti i donacije zbirke tkiva i veziva Etnografskom muzeju (1920.-2020. godine) 

Tijekom druge polovice 19. i početkom 20. stoljeća, u okviru integracijskih i modernizacijskih procesa hrvatskoga društva, istaknute osobe političkoga i kulturnoga života višekratno su isticale potrebu osnivanja nacionalnoga etnografskog muzeja, a po njegovu osnutku 1919. godine na različite su načine usmjeravale i podupirale započetu djelatnost. 

Milko Cepelić, poznavatelj narodnoga tekstilnog rukotvorstva, predlagao je osnivanje muzeja „za tekstilija hrvatskog naroda" kao svojevrsne preteče specijaliziranoga etnografskog muzeja. Svoju zbirku „tkiva i veziva", dijelom detaljno opisanu u tzv. Katalogu predmeta, oporučno je ostavio Etnografskom muzeju. 

Izložbom se javnosti predstavlja odabrane primjerke uporabnoga tekstila, odjevno ruho, nakit i dugo iz darovane cjeline od ukupno 302 predmeta koja su u muzejski fundus ušla 1920. godine te dokumenti iz privatnog vlasništva Cepelićeve pranećakinje Đurđice Gross-Ašperger. 

Autorica izložbe: Katarina Bušić

Autorica likovnog postava i vizualnog identiteta: Nikolina Jelavić Mitrović

 

"Etnografski muzej – palača s potpisom”

Prigodna izložba u povodu obnove pročelja i krova zgrade Etnografskoga muzeja (2019. godine) objedinit će povijesnu i suvremenu kategoriju, odnosno dvije tematske cjeline: izgradnju i opremanje palače 1902. – 1903. godine te obnovu pročelja i krova, u suradnji s dvoje vanjskih stručnjaka-suradnika: dr. sc. Dragana Damjanovića, red. prof. na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, i Blande Matice, konzervatorice savjetnice Hrvatskog restauratorskog zavoda (u miru). 

Izložba se nadovezuje na obilježavanje 100. obljetnice osnutka Etnografskoga muzeja i predstavlja do sada malo poznatu povijest izgradnje i opremanja same palače u na početku 20. stoljeća, u kontekstu onodobih društveno-političkih kretanja. Također, predstavlja zahtjevan projekt obnove pročelja prema prvotnom arhitektonskom rješenju. Izložba je namijenjena široj zainteresiranoj te posebno stručno-znanstvenoj javnosti (povjesničarima umjetnosti, povjesničarima, arhitektima, studentima…), jer tematizira okolnosti izgradnje prve građevine u Zagrebu podignute od strane državnih organa vlasti koja je u cijelosti usvojila novu modernističku secesijsku estetiku.

Stručni suradnici: dr. sc. Dragan Damjanović, Blanda Matica

Koordinatorica izložbe: Željka Jelavić 

 

Virtualna izložba Slovenskog etnografskog muzeja "Tamo gdje su pčele doma – Kjer so čebele doma"

Izložba „Kjer so čebele doma", odnosno prevedena na hrvatski jezik „Tamo gdje su pčele doma" trebala je tijekom 2020. godine gostovati u Etnografskom muzeju u Zagrebu, međutim s obzirom na novonastalu situaciju izložba će biti predstavljena u digitalnom obliku.

Slovenski etnografski muzej u Ljubljani je 2018. godine, u Europskoj godini kulturne baštine i vezano uz proglašenje 20. svibnja Svjetskim danom pčela, a što se dogodilo na popicaj Slovenije, pripremio izložbu o pčelarstvu, shvativši je kao važno poslanje kojim će progovoriti o značaju i osobitostima slovenskog pčelarstva i s njime povezane kulturne baštine i time proširiti i svijest o važnosti pčela, pčelarenja i pčelinjih proizvoda nekad i danas.

Izložba na zanimljiv način predstavlja osobe i izume koji su oblikovali bogatu kulturu i odnos prema pčelarenju, predstavlja tradicijsko i suvremeno pčelarstvo te izbor zanimljivih košnica iz fundusa SEM-a i drugih slovenskih muzeja te košnice iz susjednih država gdje obitava kranjska pčela, od Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine do Austrije (područje Štajerske). Posebno mjesto u izložbi dobiva kranjska pčela kao izvorna vrsta s ovoga područja. Izložba predstavlja i gradsko pčelarenje, pčelinje proizvode, a osobito zanimljiva su etnografska istraživanja o vjerovanjima vezanima uz pčele. 

  isprintaj članak