Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
U Austriji su od ovog tjedna na snazi stroži propisi za ulazak u državu
Objavljeno: 29.07.2020. 07:02  
Ova nova pravila vrijede pri ulasku u Austriju
Ova nova pravila vrijede pri ulasku u Austriju

Graz (snimio: Željko Marušić)

U Austriji su od ovog tjedna na snazi ​​stroži propisi za ulazak u nju. Ponekad ljudi iz 32 područja rizika mogu ući samo negativnim PCR testom, ali državljani trećih zemalja podliježu osnovnoj zabrani ulaska. Prolazak bez zaustavljanja i dalje je moguć. Pregled svih pojedinosti nove uredbe.

Izmijenjeni pravilnik o ulasku Ministarstva zdravlja objavljen u petak stupio je na snagu u ponedjeljak (27. srpnja). Za osobe s prebivalištem ili uobičajenim prebivalištem u Austriji koje su već u inozemstvu na ovaj krajnji datum, promjene se primjenjuju od subote (1. kolovoza).

 

Ograničeni ulazak

Ulaz za putnike koji se vraćaju, a iz gore su spomenute skupine, ograničen je ako dolaze iz jedne od 32 zemlje s definiranim rizikom ili područja koja nemaju stabilnu situaciju s covidom-19. U tom slučaju trebaju imati zdravstvenu potvrdu (s negativnim PCR testom koji nije stariji od 72 sata). Alternativno, mogu otići u (kućnu) karantenu, ali također moraju obaviti PCR test u roku od 48 sati - o svom trošku. Karantena će biti nadgledana dok ne budu dostupni negativni rezultati ispitivanja. Za to treba biti predočena potvrda smještaja. Ako test ne bude ponovljen, to znači upravni prekršaj i slijedi kazna u visini do 1450 eura.

 

 Koje se države trenutno smatra rizičnim područjima?

Prema uredbi, države ili područja s povećanim rizikom od covida-19 su: Egipat, Albanija, Bangladeš, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Crna Gora, Čile, Ekvador, Filipini, Indija, Indonezija, Iran, Južna Afrika, Kosovo, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Pakistan, Peru, Portugal, Rumunjska, Ruska Federacija, SAD, Senegal, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švedska, Turska, Ukrajina i provincija Hubei (Kina).

 

Ograničenja se primjenjuju i ako ne potječete s područja rizika, ali također i ne iz države koja je klasificirana kao sigurna. Tada se prilikom unosa mora prikazati i PCR test. I u ovim slučajevima ne smije biti stariji od tri dana. Ako se ovaj certifikat ne može predočiti, mora se započeti 10-dnevna karantena. Ako je dobrovoljni PCR test negativan, karantena se može okončati. U takvim slučajevima ne postoji obaveza provođenja retroaktivnog testiranja.

 

Koji su izuzeci?

Izuzeci od zabrane ulaska za državljane trećih zemalja odnose se i na njegovateljsko osoblje, sezonske radnike ili diplomate. Ako nisu bili u nekoj od zemalja koje su klasificirane kao sigurne, moraju također imati negativan PCR test i tada započeti kućnu karantenu u trajanju deset dana. Iz nje se smije izaći čim se proveden PCR test pokaže negativnim. Za putnike je moguć ulaz sa zdravstvenom potvrdom, ne starijom od tri dana, koja potvrđuje negativan PCR test. Tada karantena nije potrebna.

 

Kada nema ograničenja?

Ako Austrijanci, državljani EU i EEA ili Švicarci dolaze iz zemlje sa stabilnom situacijom s covidom-19 (npr. Iz Njemačke, Italije, Švicarske, Norveške), ulaz je slobodan. 

 

 Koje se države trenutno smatra sigurnim?

Andora, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Monako, Nizozemska, Njemačka, Norveška, Poljska, San Marino, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Vatikan, Velika Britanija i Cipar.

 

Prolaz kroz Austriju bez zaustavljanja ostaje moguć bez ograničenja, kaže se u uredbi. 

 

Što je s državljanima trećih zemalja nerezidenta?

Za državljane trećih zemalja koji nemaju prebivalište, ulaz je općenito zabranjen, osim ako dolaze iz schengenskog područja i mogu podnijeti negativan PCR test koji također nije stariji od tri dana. Nakon ulaska u zemlju, ove osobe također moraju proći kroz desetodnevnu (kućnu) karantenu. Za vrijeme karantene trebaju dostaviti potvrdu o smještaju, a troškove snose sami. 

Ako dotične osobe imaju PCR test proveden o vlastitom trošku tijekom karanten, i ako je rezultat testa negativan, mogu je završiti ranije. Za razliku od onih koji dolaze iz rizične zemlje, povratnici iz ovih područja nisu obavezni naknadno obaviti takav test.

 

Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje protiv "nepotrebnih" putovanja u inozemstvo.

 

Finska je u ponedjeljak ponovo uvela zahtjev za karantenu za putnike iz Austrije

Uvjeti za ulazak nisu uvijek recipročni. Neke zemlje još uvijek nisu (ukinule) vlastite zahtjeve za ulazak Austrijanaca ili ponovno uvele ograničenja, iako Austrija dopušta njihovim građanima da slobodno uđu. Austrija je opet na crvenoj listi ostalih europskih država zbog sve većeg broja oboljelih od korona virusa. Kao prva zemlja EU, od liberalizacije turističkog prometa prije gotovo dva mjeseca, Finska je u ponedjeljak ponovo uvela zahtjev za karantenu za putnike iz Austrije. 


  isprintaj članak