Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Svatko se liječi samo za sebe samoga, a ne za druge.
Objavljeno: 03.12.2019. 01:13  
Ovisnici o hrani
Ovisnici o hrani

Onaj tko zloupotrebljava hranu, morao bi se zamisliti o korisnim i štetnim posljedicama onoga što čini, a koje je sve redom iskreno zapisao na komadu papira. Tako će utvrditi da je za njega bolje da svoje negativne emocije prestane utapati u hrani, te se sa svojim prehrambenim navikama suoči i odluči za dugoročno učinkovitiji i prvenstveno zdraviji način prehrane.

 

Put iz začaranog kruga

Put iz začaranog kruga ovisnosti bit će dug, ali će ga savladati onaj tko osvijesti činjenicu da je vrijedan ozdravljenja.

Usporedba koristi i štete tek je prvi korak prema stvaranju cjelovite predodžbe o posljedicama prehrambenih smetnji. Ovisnicima o hrani predlaže se još dvije mogućnosti kako bi kročili na sigurno i čvrsto tlo i sagledali sve što se s njima ustvari zbiva. Tako mogu načiniti naljepnicu koja će ih uvijek upozoravati na ovisnost o hladnjaku i svemu što se u njemu skriva. Prema stvaranju jasnije predodžbe o obimu ovisničke zloupotrebe hrane, koja proizlazi iz negativnih emocija, ovisnicima o hrani pomoći će i opisivanje i nabrajanje svih gledišta opsjednutosti hranom. Ta gledišta valja nabrojati onoliko koliko se ovisnik o hrani uzmogne dosjetiti.

 

Put prema kovanju plana

Ono što ovisnik o hrani napiše ili zalijepi na naljepnicu namijenjeno je isključivo njemu samome - zapisano nikome ne treba pokazivati. Ovisnik bi se ovog zadatka trebao latiti posve opušteno i iskreno. Što više vremena posveti ispisivanju vlastitih loših prehrambenih navika, tim će ih lakše osvijestiti, te se lakše zaputiti prema konačnom ozdravljenju. Svatko se liječi samo za sebe samoga, a ne za druge. Ako ozdravi, koristit će to i drugima. S takvom sviješću o svome zadatku ovisnik će se lakše otvoriti pred samim sobom, te učiniti sve što je potrebno kako bi se izvukao iz ponora u kojeg su ga bacile negativne emocije i iskrivljeni odnos prema potisnutim čuvstvima. Tako se može orijentirati prema mijenjanju štetnih mentalnih navika kojih se drži "poput pijan plota”, te tako uvijek ostaje u čuvstvenom metežu koji potom ublažava zloupotrebom hrane.

 

Plan

Tek kada ovisnik o hrani postane svjestan istine o svojem položaju i stanju, bit će sposoban početi oblikovati plan postupnog oslobađanja od ovisnosti. Plan je nužno potreban! Biti bez plana isto je kao i da krenete na dugi put kojem znate samo cilj, ali niste prethodno proučili put, te ne znate na kojem zavoju treba skrenuti. Kako ćete, dakle, bez plana znati kamo uopće idete i krećete li se u pravom smjeru? Kako ćete znati da ste dospjeli na cilj? I, što je još važnije, kako ćete samima sebi čestitati što vam je pošlo za rukom da na njega dospijete? Riječ je o cjelovitom planu koji uključuje nacrt prehrane i tjelovježbi, kao i popis situacija koje iznova potiču ovisnost s planom kako se s njima suočiti. U prehrambenom planu za one koji često i obilno jedu, primjerice, ovisnik bi trebao, uz uvažavanje načela zdrave prehrane, jesti samo tri puta dnevno bez međuobroka i u pravilnim razmacima. Treba prije svega razborito odrediti koliko će gubiti na težini tjedno, kao i koja je njegova idealna težina koju želi postići. Plan tjelovježbe ovisnik treba sačiniti uz savjetovanja s liječnikom, a važan je i popis stresnih situacija. Uz pomoć ovog popisa, ovisnik će lako utvrditi krizni trenutak u kojem će biti pokolebana njegova vjera u doneseni plan (primjerice, kada ga nešto razljuti ili kada se osjeća potištenim). Tako će moći i potražiti način kako prebroditi krizu (primjerice, porazgovarati s bliskom osobom u trenutku kada ga je nešto razgnjevilo).

 

Vjernost planu

Plan je ključan za konačan uspjeh, ali mu treba biti i vjeran, inače će sve opet biti po starom. Onaj tko neprestance pomiče granice plana nije u stanju nadzirati unošenje hrane, te će tako lako iskliznuti s puta koji vodi u ozdravljenje i slobodu. Svatko, tko će provoditi plan, u kriznim bi se trenucima trebao upitati što može izgubiti ako ozdravi. Bilo o kakvim da je tegobama riječ, ništa drugo nećete izgubiti nego osjećaj manje vrijednosti, rizika raznih oboljenja, opsjednutosti i gnušanja nad samime sobom. To je jedino što možete izgubiti, a ako vam se ono što pronađete na drugoj strani zaista nimalo ne svidi, uvijek možete dobiti natrag sve što ste propustili.

  isprintaj članak