Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Stotine je primjera ovisnosti
Objavljeno: 06.08.2016. 10:10  
Ovisnosti od alkohola preko kupovine do kompjutorskih igrica ili seksa
Ovisnosti od alkohola preko kupovine do kompjutorskih igrica ili seksa

Stotine je primjera ovisnosti: od alkohola preko kupovine do kompjutorskih igrica ili seksa.

Uzrok ovisnosti često je povezan s nedostatkom roditeljske ljubavi (majke ili oca) ili je određeni transgeneracijski emotivni energetski čvor nastao prilikom nekog bolnog događaja poput gubitka voljene osobe, djeteta, prijatelja, ratnog druga i slično, a za kojom se poslije podsvjesno traga i nenalazak nadomješta prekomjernom uporabom alkohola, droge, igricai sl., stvarajući vremenom u sebi iluzorni ili ponekad virtualni svijet u kojem je lakše živjeti negoli u stvarnom životu.


Pušenje  je nezadovoljeni refleks dojenja

Tako pušenje često ukazuje na nedostatak očeve ljubavi, ali se iza toga često krije i nezadovoljeni refleks dojenja u prvim mjesecima života.

Kockanje često ukazuje na činjenicu da je netko, figurativno rečeno, ubijen, nečiji je život "prokockan".


Alkohol je droga impotencije

Iako u reklamama tvrde drugačije, alkohol je u našem drušrvu tradicionalna droga za bijeg. Iako u reklamama naglašavaju muškost, postalo je jasno da naročito oni ljudi koji ni na koji način ne mogu biti "pravi" muškarac, jer su "meki", teže bjegstvu u piće (alkoholizam).

I dok su djeca koja cuclaju dudu na bočici s pravom vezana uz nju, kod odraslih to ukazuje na ovisnost i težnju prema nazadovanju, regresiji. I drugi simptomi alkoholizma podvlače taj smjer: pijani čovjek se ponovno gega kao dijete i govori kao malo dijete petljajući i mucajući. Činjenica da je alkohol jaki opijat dodatno objašnjava da se određena osoba ne želi suočiti s nečim, želi nešto prikriti i prigušiti bol zbog neuspjeha.

Ova je slika naizgled u suprotnosti s češćom slikom o nasilnom grubom alkoholičaru. No, takvi oblici nasilne muškosti i šepurenje su samo napadački pokušaji nadomještanja vlastite nesigurnosti i slabosti.

Vrlo brzo se može uočiti vrzino kolo. Alkohol je droga impotencije na svim razinama. Briga zbog vlastite nesposobosti se utapa u alkoholu što u konačnici dovodi do spolne impotencije. Dakle, ovdje se ne radi o jakim muškarcima već o mekušcima!

Majka svih misli je želja da se opije kako se ne bi moralo gledati kakav sam čovjek stvarno!

 

Sužavanje čovjekove slobode

Sve vrste ovisnosti sužavaju čovjekovu slobodu! Kratkoptrajno uživanje i opuštanje stvaraju lažan dojam dobrog osjećanja, ali ostaju osnovni problemi i emocije koje se vremenom još uvećavaju. Zanimljivo je kako neke vrste ovisnosti prepoznajemo kod drugih, ali ne i kod sebe.

Trba zapamtiti kako svako ponašanje u kojem nemamo samokontrolu spada u ovisničko ponašanje i treba ga što prije osvijestiti, prepoznati, krenuti na terapije i iscijeliti! Samo će iscijeljen čovjek biti uvijek svjestan sebe, veze sa svijetom i više neće imati potrebe za ovisničkim ponašanjem.

 

Nepoštivanje samoga sebe

Kod ovisnika se očito radi o samouništenju, o samopovređivanju i nepoštovanju samoga sebe, a kada povređujemo ili trujemo sebe, tada povređujemo i zagađujemo naše bližne i okolinu. Time se, eto, osvećujemo za naše nevolje.

 

Igre na sreću, seks, tjelesne aktivnosti i sport su vrlo stare ovisnosti

Naše tijelo odgovara navikom na neke ritmičke radnje. Neke od ovisnosti su vrlo stara pojava u društvu (igre na sreću, seks, tjelesne aktivnosti i sport, uzbuđenje i strah...), a neke nove (televizija, internet, mobilni telefoni, kompjutorske igrice...).

Jedna od najpoznatijih i najstarijih ovisnosti je ovisnost o kockanju, Kockar počinje igrati i dobija, doživljava zadovoljstvo koje želi ponoviti i nakon kratkog predaha ponovno ulaže u novu igru. Uzbuđen je i uplašen zbog neizvjesnoti, dobitka koji ga nakratko zadovoljava ili gubitka zbog kojeg očajava i odlučuje prekinuti s kockom. Svo vrijeme ga prate osjećaji: uzbuđenja, neizvjesnosti, uznemironosti, straha, očaja i zadovoljstva.

 

Bioenergija i ovisnosti

Osobna odluka ovisnika i njegova želja i volja da se riješi ovisnosti, neovisno je li riječ o prehrani, seksu ili nečem trećem, neophodni su za uspjeh. Ovisno o vrsti ovisnosti prvo se treba riješiti razina tjelesne ovisnosti, a zatim slijedi rad na emocijama.

Na ovisnosti se slabije može utjecati bioenergijom, ali u kombinaciji razgovora, bioenergije i hipnoze moguće je postići odlične uspjehe pod uvjetom da pacijent zaista želi promjeniti svoj život.

 

  isprintaj članak