Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Berem grožđe i crno i bilo...
Objavljeno: 03.09.2020. 13:40  
Oživjeli vinogradi Slavonije i Baranje
Oživjeli vinogradi Slavonije i Baranje<br>

Kao i uvijek prije početka jeseni, vrijeme je za slasne čehulje. Berači su ušli u vinograde Feravina kako bi prvih dana rujna obrali grožđe za pjenušava vina za koja su potrebne nešto više kiseline. Započinje se u zoru s prvim zracima sunca, a početak berbe je simbolično obilježen zajedničkom zdravicom. Nazdravljalo se pjenušcima Francesca i Grasecco, ali i finim rakijicama šljivovicom i jabukovačom koje je samo samo za ovu priliku iz privatne kolekcije ustupio Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe d.d. koji je i sam nazočio berbi. Prvo su na red došle frankovka i graševina, a berba će se nastaviti sa sortama Chardonnay, Pinot bijeli, graševina te crnim sortama Pinot crni, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc te Syrah.

Napisao i snimio: Slobodan Kadić

„Svaka vinogradarska godina ima svoje izazove i svaka je posebna na svoj način. Zima je bila blaga i bez oborina, a kretanje vegetacije u proljeće praćeno velikim brojem sunčanih  sati i malom količinom padalina" – istakla je Lucija Kužir, koordinatorica berbe naglasivši da za vinogradare nije postojala karantena i rad od doma.

Ipak, početkom kolovoza, područje Našica na kojem imaju dva vinogradarska nasada pogodilo je olujno nevrijeme koje je ostavilo traga na lozi i urodu. Preostalo grožđe na tim mjestima je u izvrsnom stanju, a završno sazrijevanje prolazi vrlo dobro. Uz stalne radnike Feravina, u vinogradima grožđe bere stotinjak sezonskih radnika koji osim organiziranog prijevoza ove godine imaju i topli obrok.

„Gradimo dva nova podruma tako da kapaciteta za kontroliranu fermentaciju i odležavanje vina neće nedostajati. Jedan je podrum opremljen inox tankovima kapaciteta 570.000 litara, a drugi drvenim bačvama raznih zapremina od 1000-6000 litara, ukupnog kapaciteta 147.000 litara" – kazao je Ivan Maričić, direktor Feravina, naglasivši da je kod njih ipak kakvoća ispred količine.

I drugi su vinari Slavonije i Baranje započeli s berbom, a većina ih je zadovoljna prvim rezultatima i nada se da će berba 2020. godine biti uspješna, a vino bez mane. Narodna pjesma kaže: „Berem grožđe i crno i bilo..."

A vino će ipak na kraju - ispričati svoju priču, crnu, bijelu ili možda rose! 

  isprintaj članak