Regresija - Povratak u prošle živote
Vjerujete li da možete proći kroz vlastitu smrt i opet živjeti ili sjetiti se trenutka rođenja i prvog pogleda na majku? Da, to možete doživjeti kroz regresiju. ...
Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
pripadnici Bakarske straže dočekuju goste, a dobrodošlicu Bakar iskazuje klapskom pjesmom
Objavljeno: 13.05.2019. 15:12  
Oživljena priča o tunolovu pokrenula izletnički turizam u Bakru
Oživljena priča o tunolovu pokrenula izletnički turizam u Bakru
  • Oživljena priča o tunolovu pokrenula izletnički turizam u Bakru
  • Oživljena priča o tunolovu pokrenula izletnički turizam u Bakru
  • Oživljena priča o tunolovu pokrenula izletnički turizam u Bakru

Prikaz izlova tune, gastronomsko-zabavni program na Žalu ribara, doČek u bakarskoj luci, izložba o tunolovu u crkvi sv. Magarete

 

Nekoliko tisuća gostiju tijekom pred- i posezone u nekom kvarnerskom odredištu nije velika vijest, ali u Bakru z jest! Unatoč stigmi industrijske prošlosti, nedostatku turističke infrastrukture te malim sredstvima za promidžbu, Turistička zajednica grada Bakra "zaobilazi" prepreke te s partnerskom agencijom Via Mea iz Crikvenice, razvija izletnički turizam osmišljavajući programe temeljene na bogatoj bakarskoj baštini.

Prvi svibanj, osim sunca, donio je Bakru bitno drugačije ozračje no dosadašnjih godina. Inače, tih i uspavan gradić "oživjelo" je više od 200 gostiju iz Austrije koji su u Bakar stigli u organizaciji TZ grada Bakra i crikveničke agencije Via Mea te njenog austrijskog partnera agencije Papageno kako bi uživali u, za njih posebno organiziranom, programu "Tuna Fest". Prvomajska grupa samo je jedna od deset austrijskih i njemačkih izletničkih grupa u sklopu kojih će u predsezoni i postezoni Bakar upoznati oko 2000 izletnika. 

Osim brojki koje zrcale iskorak Bakra iz turističke osame, sam program "Tuna Fest" kojim je oživljena slavna priča o nekadašnjem tunolovu u Bakarskom zaljevu pokazuje razvojnu strategiju Turističke zajednice grada Bakra o kojoj direktorica Sonja Jelušić Marić kaže: "Nakon dugogodišnjih pokušaja pronalaska partnerske agencije koja bi dovela izletnički turizam u Bakar, naši napori u promidžbi bakarske baštine kao glavnog aduta turističke ponude, urodili su plodom. Vrlo aktivna crikvenička agencija Via Mea, koja je ostvarila dugogodišnju uspješnu suradnju s njemačkim i austrijskim agencijama, prepoznala je naša nastojanja i predložila nam osmišljavanje i organizaciju programa koji bi njihovim 55+ gostima približio povijesno naslijeđe tunolova u Bakarskom zaljevu. 

Baš kao što smo prije šet godina vjerovali u razvoj privatnog smještaja u Bakru koji je od tadašnjih doslovno ništa smještajnih kapaciteta narastao na preko 500 ležajeva, tako samo pristupili i ovom izazovu. U organizaciju ovog programa uključeno je preko 50 ljudi, djelatnici turističke zajednice, Grada, bakarske udruge, ugostitelji, ribari, proizvođači izvornih suvenira i OPG-ovi te klape i folklorni ansambli. 

Kroz zabavno-gastronomski program htjeli smo dočarati priču o Bakarskom zaljevu poznatom nekad po najvećem izlovu tune na Jadranu, a posebno nam je drago da smo uz pomoć profesora Pomorske škole, našeg velikog entuzijasta i poznavatelja bakarske povijesti Bore Štrbca te fotografa Miljenka Šegulje, ostvarili izložbu koja kroz fotografije i makete slikovito dočarava slavnu prošlost tunolova. Baština kao temelj, uvažavanje i uključivanje mještana te stvaranje izletničkih programa koji odražavaju duh Bakra i pripadajućih mjesta, naš su recept za turistički uspjeh unatoč svim otegotnim okolnostima. Zahvaljujemo tim više agenciji Via Mea na povjerenju jer mi nismo odredište duge turističke tradicije nego smo u mnogočemu zapravo na početku i tek se trebamo dokazati. Zadovoljstvo gostiju i naših partnera velik su nam poticaj za dalje, a želja nam je pridonijeti stvaranju turističkog tržišta na kojem će udruge, poduzetnici i pojedinci s područja našeg grada konačno dobiti priliku konkurirati svojom ponudom i uslugama.". 

 

Tatjana Maria Plašč, direktorica i osnivačica agencije Via Mea objašnjava kako se Bakar našao u sklopu njihovih programa po Kvarneru na kojem gosti borave u pravilu četiri noći: "Prolazeći godinama s grupama uz Bakar, uvijek mi je bilo zadovoljstvo predstavljati Bakar jer o njemu nije potrebno izmišljati priče, on ih je prepun pa je zapravo teško izabrati koju prije ispričati. Radeći i u ugostiteljstvu, potaknula sam ideju o Kvarnerskom doručku i bijeloj kavi s baškotima o kojima se, kao i o Bakru, nedovoljno zna. S obzirom da naši gosti vole Kvarner i već ga dobro poznaju, kad smo im odlučili predložiti nešto novo Bakar se nametnuo kao logičan i meni jako drag izbor, tim više što je već u prvom kontaktu TZ grada Bakra pokazala volju i želju da turistički "probudi" svoj grad. 

Nije lako dovesti goste u Hrvatsku, ulažemo veliki trud u predstavljanja, sajmove, kataloge i kontakte kako bismo goste potaknuli na odabir naših odredišta, a kada se to dogodi na nama je velika odgovornost da kvalitetom programa pružimo vrijednost za novac. Stoga smo izuzetno zadovoljni što smo pronašli partnera koji dijeli takav profesionalan pristup i s kojim smo dosad zanemareni Bakar turistički oživjeli kroz izletnički turizam, a posebno kroz program pomorskih svečanosti "Tuna Fest". Njime i mi želimo pridonijeti očuvanju priče o tunolovu i vraćanju tunera tamo gdje im je mjesto. Najviše nas veseli što su mještani pokazala zanimanje za sudjelovanjem u našm programima koji su time dobili na izvornosti, a mi smo dobili partnere koji su odgovarajuče plaćeni i koje, koliko čujemo od ugostitelja i brodara, značajan broj turista u Bakru potiče na širenje i podizanje kvalitete usluga.".

 

Program "Tuna Festa" prepun je sadržaja i doživljaja za goste koji u Bakar dolaze brodom iz Kraljevice pa je prvi susret s Bakrom onaj najdojmljiviji, s mora. Goste u Kraljevici dočekuju članovi dviju bakarskih udruga "Bakarska gospoda i kapetani" te "Težakinje i težaki z Praputnjaka" koji dočaravaju slojevitost bakarskog društva u prošlosti, a plovidba brodom prolazi ugodnije uz kušanje poznate Bakarske vodice i baškota. Nakon pristanka u bakarsku luku, ponosni čuvari grada Bakra, pripadnici Bakarske straže u svojim slikovitim, povijesnim odorama dočekuju goste, a prvu dobrodošlicu Bakar im iskazuje klapskom pjesmom. Nakon razgleda stare gradske jezgre, Frankopanskog kaštela te crkve sv. Andrije ap. s katakombama, program se nastavlja na Žalu ribara, gdje goste dočekuju proizvođači izvornih proizvoda s područja grada Bakra poput meda, lavande i brojnih suvenira. 

I dok ribar Mate Lucić na svojoj barci pokazuje tehnike izlova tune koje se polako vraćaju u Bakarski zaljev, ugostitelji pred gostima pripremaju tunu, a za glazbeno ozračje brinu klape i folklorne grupe. Očaravajuću priču o tunolovu najvjernije dočaravaju povijesne fotografije izložene u unutrašnjosti crkve sv. Margarete te izuzetno vjerni prikaz izlova tune u obliku makete koja je dio građe Muzeja grada Bakra.

 

Ocjenu organizacije i programa dao je i Quality Manager austrijske agencije Papageno Touristik - Matej Šimko: "S obzirom da je suradnja tek otpočela, nismo znali kako će sve zamišljeno izgledati u praksi. Jako smo zadovoljni partnerskom agencijom Via Mea te svime što je pripremila TZ grada Bakra. To je upravo ono što smo htjeli, bogat sadržaj i izvorni doživljaj u kojem naši gosti mogu na jedan dan osjetiti ovo podneblje kroz sve ono što ga određuje: povijest, jela i pića, glazba, okusi i mirisi... ".

 

Agencija Via Mea od prošle godine dovodi njemačke i austrijske goste (do sada ih je došlo preko 500) i u jednodnevne "obične" izletničke posjete za koje je TZ grada Bakra također osmislila raznovrsan sadržaj kako bi im, barem na jedan dan, dočarala bogatu kulturnom baštinu Bakra.


  isprintaj članak