Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


Ožujak će biti posvećen velikoj slikarici Slavi Raškaj
Objavljeno: 15.02.2018. 15:12  
Ožujak - mjesec Slave Raškaj u Ozlju
Ožujak - mjesec Slave Raškaj u Ozlju

Slava Raškaj je iznimno voljela prirodu i proljeće, što dokazuju njene brojne slike s motivima proljeća u Ozlju. Stoga u Ozlju u ožujku odaju počast genijalnoj slikarici i ovim programom se ponosno sjećaju njenih remek-djela, zajedno s brojnim ljubiteljima umjetnosti, iz svih krajeva.

U Gradskoj knjižnici će se premijerno svojom samostalnom izložbom fotografija predstaviti karlovački autor Dario Markolin, a odlični EVS volonteri iz Estonije - Ethel i Taavi, predstavit će nam na svojim sjajnim radionicama 9. ožujka estonsku umjetnost i slikarstvo.

Nova prilika za provjeru znanja i zabavu sve većeg broja zainteresiranih sudionika kultnih ozaljskih kvizova četvrtkom je posebno izdanje 15. ožujka, posvećeno upravo slikarstvu i umjetnosti. Na kraju programa u knjižnici je sjajna Pričaonica koju 23. ožujka članice Društva naša djeca Ozalj organiziraju u znaku akvarela. Isti dan skupina Ježići iz dječjeg vrtića Zvončić predstavit će svoje radove u tehnici akvarel u Etno parku Ozalj, otvorenje izložbe je u 17 sati.

Prvi ovogodišnji izletnički vlak Rumobil, iz Zagreba i Karlovca, stići će 24. ožujka, a u programu će biti i projekcija igranog filma Dalibora Matanića „Sto minuta Slave“. Gošća na projekciji će biti Sanja Vejnović. Gosti koji dođu vlakom će po dolasku u pratnji vodiča proći turističku rutu „Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj“.

U OŠ Slava Raškaj bit će predstavljeni izabrani radovi s ovogodišnjeg natječaja „Mladi Slavini akvarelisti“ izložbom u razdoblju 26. ožujka do 6. travnja.

Svečana priredba povodom Dana škole bit će održana 28. ožujka s početkom u 11 sati, kada će biti objavljena i imena nagrađenih mladih autora.

Tijekom ožujka u Zavičajnom muzeju Ozalj moguće je pogledati veliku retrospektivnu izložbu 70 radova velikog slikara, pjesnika i kipara Vanje Radauša, a tamo će 10. ožujka  biti održano i predavanje o životu i radu tog umjetnika

 

Slava Raškaj

Slava Raškaj rođena je 2.siječnja 1877. u Ozlju. Iako je rođena gluhonijema, to je nije spriječilo u stvaranju iznimnih likovnih djela. Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20.stoljeća („Kruške“, „Lopoči“, „Suncokreti“, „Potočnice“…). Osim u akvarelu, neke radove je izrađivala u tehnici pastela, uglavnom djela s ljudskim motivima i portretima („Portret gluhonijeme djevojčice“…).

Umrla je u Zagrebu 29.ožujka 1906. a njeni posmrtni ostaci nalaze se u cinktoru crkve sv.Vida u Ozlju.

 

Program zbivanja

1.3. Izložba fotografija Dario Markolin@Gradska knjižnica, 19,00 sati

9.3. Radionica EVS – Estonija umjetnost@Gradska knjižnica, 17,00 sati

15.3. Kviz o slikarstvu@Gradska knjižnica, 18,00

23.3. Izložba radova skupine Ježići DV Zvončić@Etno park, 17,00 sati

         Pričaonica – akvarel@Gradska knjižnica, 18:00

24.3. Rumobil+Projekcija igranog filma „Sto minuta Slave“@Zavičajni muzej, 19,00 sati

26.3-6.4. Izložba radova „Mladi Slavini akvarelisti“@OŠ Slava Raškaj Ozalj, 8-18,00 sati

28.3. Dan škole – svečana priredba@OŠ Slava Raškaj, 11,00 sati

 

Popratni program

22.2. Predstavljanje projekta "Poboljšanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj."

24.2.-15.4.Retrospektivna izložba radova Vanje Radauša@Zavičajni muzej

  isprintaj članak