Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


Ožujak će biti posvećen velikoj slikarici Slavi Raškaj
Objavljeno: 15.02.2018. 15:12  
Ožujak - mjesec Slave Raškaj u Ozlju
Ožujak - mjesec Slave Raškaj u Ozlju

Slava Raškaj je iznimno voljela prirodu i proljeće, što dokazuju njene brojne slike s motivima proljeća u Ozlju. Stoga u Ozlju u ožujku odaju počast genijalnoj slikarici i ovim programom se ponosno sjećaju njenih remek-djela, zajedno s brojnim ljubiteljima umjetnosti, iz svih krajeva.

U Gradskoj knjižnici će se premijerno svojom samostalnom izložbom fotografija predstaviti karlovački autor Dario Markolin, a odlični EVS volonteri iz Estonije - Ethel i Taavi, predstavit će nam na svojim sjajnim radionicama 9. ožujka estonsku umjetnost i slikarstvo.

Nova prilika za provjeru znanja i zabavu sve većeg broja zainteresiranih sudionika kultnih ozaljskih kvizova četvrtkom je posebno izdanje 15. ožujka, posvećeno upravo slikarstvu i umjetnosti. Na kraju programa u knjižnici je sjajna Pričaonica koju 23. ožujka članice Društva naša djeca Ozalj organiziraju u znaku akvarela. Isti dan skupina Ježići iz dječjeg vrtića Zvončić predstavit će svoje radove u tehnici akvarel u Etno parku Ozalj, otvorenje izložbe je u 17 sati.

Prvi ovogodišnji izletnički vlak Rumobil, iz Zagreba i Karlovca, stići će 24. ožujka, a u programu će biti i projekcija igranog filma Dalibora Matanića „Sto minuta Slave“. Gošća na projekciji će biti Sanja Vejnović. Gosti koji dođu vlakom će po dolasku u pratnji vodiča proći turističku rutu „Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj“.

U OŠ Slava Raškaj bit će predstavljeni izabrani radovi s ovogodišnjeg natječaja „Mladi Slavini akvarelisti“ izložbom u razdoblju 26. ožujka do 6. travnja.

Svečana priredba povodom Dana škole bit će održana 28. ožujka s početkom u 11 sati, kada će biti objavljena i imena nagrađenih mladih autora.

Tijekom ožujka u Zavičajnom muzeju Ozalj moguće je pogledati veliku retrospektivnu izložbu 70 radova velikog slikara, pjesnika i kipara Vanje Radauša, a tamo će 10. ožujka  biti održano i predavanje o životu i radu tog umjetnika

 

Slava Raškaj

Slava Raškaj rođena je 2.siječnja 1877. u Ozlju. Iako je rođena gluhonijema, to je nije spriječilo u stvaranju iznimnih likovnih djela. Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20.stoljeća („Kruške“, „Lopoči“, „Suncokreti“, „Potočnice“…). Osim u akvarelu, neke radove je izrađivala u tehnici pastela, uglavnom djela s ljudskim motivima i portretima („Portret gluhonijeme djevojčice“…).

Umrla je u Zagrebu 29.ožujka 1906. a njeni posmrtni ostaci nalaze se u cinktoru crkve sv.Vida u Ozlju.

 

Program zbivanja

1.3. Izložba fotografija Dario Markolin@Gradska knjižnica, 19,00 sati

9.3. Radionica EVS – Estonija umjetnost@Gradska knjižnica, 17,00 sati

15.3. Kviz o slikarstvu@Gradska knjižnica, 18,00

23.3. Izložba radova skupine Ježići DV Zvončić@Etno park, 17,00 sati

         Pričaonica – akvarel@Gradska knjižnica, 18:00

24.3. Rumobil+Projekcija igranog filma „Sto minuta Slave“@Zavičajni muzej, 19,00 sati

26.3-6.4. Izložba radova „Mladi Slavini akvarelisti“@OŠ Slava Raškaj Ozalj, 8-18,00 sati

28.3. Dan škole – svečana priredba@OŠ Slava Raškaj, 11,00 sati

 

Popratni program

22.2. Predstavljanje projekta "Poboljšanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj."

24.2.-15.4.Retrospektivna izložba radova Vanje Radauša@Zavičajni muzej

  isprintaj članak