Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Za osobe s invaliditetom
Preporuka jednog iskusnog paraplegičnog turiste jest sustav šest torbi
Objavljeno: 08.09.2016. 16:05  
Pakiranje stvari za put osoba s invaliditetom
Pakiranje stvari za put osoba s invaliditetom

Suvremena invalidska kolica omogućavaju korisnicima veliku pokretljivost i neovisnost i time im otvara vrata novim mogućnostima poput samostalnog putovanja i uživanja. Neka, posebice duža, putovanja zahtijevaju pomno planiranje pakiranja prtljage kako bi ponijeli sve neophodno, a opet ne bi imali problema s nošenjem.

Poteškoće nastaju kada osobe u kolicima pokušaju koristiti uobičajenu prtljagu poput putne torbe s kotačićima ili velike naprtnjače. Vukući sobom torbu s kotačićima riskiraju prevrtanje iz kolica ili padove te im se preporuča upotreba malih kovčega koje mogu smjestiti u krilo. S druge strane kako bi na leđa stavili naprtnjaču moraju imati jako snažan gornji dio tijela.

 

Pa kako onda spakirati puno stvari koje će moći sami ponijeti?

Preporuka jednog iskusnog paraplegičnog turiste jest sustav šest torbi. Iako to zvuči previše, postoji način kako ih savladati.

U jednu manju čvrstu platnenu vrećicu spakirajte sve potrepštine vezane uz kolica poput rezervne unutrašnje gume, okova, inbus ključeva, svjetala i slično.

Malenu, svakodnevnu naprtnjaču iskoristite za ključeve, naočale te ostale osobne sitnice koje vam uvijek moraju biti na dohvat ruke.

U valjkastu putnu torbu srednje veličine spakirajte dio odjeće koja se ne gužva.

U veću, četvrtastu torbu s pretincima, stavite odjeću koja je osjetljivija na gužvanje te stvari za osobnu higijenu i ostale sitnice. Ukoliko vam je potrebno još odjeće spakirajte je u veću naprtnjaču.

Pripremite i veću mekanu torbu s ručkama koju ćete u zračnoj luci predati na prijevoz.

Ukoliko planirate putovati zrakoplovom, ovisno o prijevozniku s kojim letite rasporedite robu po težini, desetak  kilograma u cilindričnu torbu i desetak u četvrtastu te ih obje stavite u veliku torbu s ručkama kako biste predali samo jedan komad prtljage. Ostale stvari presložite u naprtnjaču kao torbu koju možete ponijeti sa sobom u zrakoplov te u malu naprtnjaču koju ćete prijaviti kao osobnu torbicu.

 

Kada ste u pokretu rasporedite torbe na sljedeći način:

Platnenu vrećicu objesite ispod sjedala. Manju naprtnjaču objesite na naslon, cilindičnu torbu stavite na noge i pričvrstite za prednji dio kolica. Četvrtastu veću torbu položite na cilindričnu ili na koljena, a veliku naprtnjaču objesite preko male na naslon.

Onu veliku torbu s ručkama koju ste predali na prijevoz zrakoplovom (čekirali) složite i stavite u bilo koju od navedenih torbi, dok vam ponovo zatreba.

Ovako složene torbe ne utječu na centar gravitacije kolica ni na ravnotežu. I dalje ćete se moći normalno voziti i po neravnom terenu i silaziti s pločnika po potrebi. Budući da vam četvrtasta torba ne pritišće prsni koš moći ćete se naginjati kada trebate nešto dohvatiti. A ukoliko vam i smeta uvijek se možete nagnuti unatrag i dohvatiti potrebno.

Za dodatnu sigurnost ponesite malu torbicu koju ćete staviti oko vrata dio novca koji vam treba, mobitel i kameru. U drugu torbicu koju spremite ispod majice stavite dragocjene stvari poput putovnice i većih svota novaca.

Pripazite da dobro učvrstite cilindričnu torbu koja vam stoji na nogama.

Iskušajte ovu metodu ili je prilagodite sebi, ali zapamtite da je puno bolje nositi nekoliko manjih, prilagodljivih mekanih torbi koje vam neće poremetiti ravnotežu dok se vozite, nego jedan veliki čvrsti kovčeg s kojim ćete se mučiti tijekom cijelog putovanja.

Ne dajte da vas boravak u kolicima ograniči toliko da odustanete od predivnih iskustava koje vam putovanje može pružiti.

  isprintaj članak