Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Crna, bijela, obojena, crvena paprika - to su razlike
Objavljeno: 10.06.2021. 21:58  
Papar je najčešće korišten začin na svijetu
Papar je najčešće korišten začin na svijetu

Crni, bijeli, obojeni, crveni papar - to su razlike

Papar treba biti u svakoj kuhinji. Ali koja vrsta popularnog začina ide uz koje jelo? Na što biste trebali pripaziti prilikom dodavanja papra.  

Jeste li znali da je papar najčešće korišten začin na svijetu? Teško da postoji kuhinja u svijetu u kojoj se ne može pronaći ovaj proizvođač okusa. Nije ni čudo. Ali, nije sav papar jednak. Plodovi istoimenog grma mogu biti vrlo papreni ali i blagi. I, teško je to povjerovati, ali je istinito: slatko. 

 

Crni papar - ljuti momak snažne arome

Gotovo svi redovito začinjuju crnim paprom. Područje primjene? Crveno meso poput govedine i divljači. U svakom slučaju, crni je papar pomalo tmuran suputnik, barem što se tiče jela koja su začinjena njime. Tamni umaci bez papra? Zapravo nemoguće.

Ali gljive, perad, kupus i rajčica, pa čak i slastice vole biti papreni. Napokon, u usporedbi s crvenom, zelenom i bijelom rodbinom, crni je papar stvarno ljuti tip s posebno snažnim okusima. Inače, to je zbog činjenice da ga se dok su bobice još zelene, nezrele, a zatim ga se suši.

 

Zeleni papar - voćni s pikantnom biljnom notom

Gotovo jednako omiljen kao crni papar, zeleni papar mogao bi postati naš omiljeniji začin na polici sa začinima. Zašto? Jer istodobno ima predivan voćni i blagi okus. I tako je aromatičan u završnici. Jeste li ikad holandskom umaku dodali zrno zelenog papra? Ne samo da je onda jedinstvenog okusa, već i izgleda odlično. Ili kušajte punč sa zelenim paprom. Okus je jednostavno nebeski!

Inače, zeleni papar svoju zelenu boju duguje ranoj berbi. Budući da ga se vrlo rano bere s grma, a zatim po želji kiseli ili suši, sprečava se fermentacija. 

 

Bijeli papar - posebno ljut klasik začina

Doduše, na prvi pogled bijeli papar doista ne izgleda poput papra. Svijetloružičast je, nekako neupadljiv. Ali najkasnije kad se nosu dozvoli da se poigrava svim svojim osjetilima, brzo postaje jasno da je to papar!

Bijeli papar bere se kada je potpuno zreo, a zatim se natopi vodom i uklanja koža i pulpa. Ono što ostaje je mahuna plus sjeme. Postupak koji malo umanjuje aromu, ali bijelom paprom daje dodatnu pikantnost. Savršeno područje primjene za klasični začin? Sve svijetlo poput jela od krumpira i kremastih umaka. A voli se pridružiti i mnogim drugim jelima!

  isprintaj članak