Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U
U fazi plododonošenja provoditi dobru njegu nasada
Objavljeno: 10.06.2020. 08:31  
Paprika
Paprika

Plodovi kao što je paprika počinje se brati u svim krajevima ljeti. Da bi u vašem vrtu ova kultura dala mnogo kvalitetnih plodova potrebno je u fazi plododonošenja provoditi dobru njegu nasada.

Kada plodovi počnu dozrijevati važno je odrediti pravi trenutak berbe, te način skladištenja ubranih plodova i vrijeme mogućeg čuvanja.

 

Navodnjavanje (natapanje) i prehrana

Paprika je biljka koja u vrijeme oblikovanja i sazrijevanja traži mnogo vode, daleko više od rajčice. Feferoni su sorta koja najbolje podnosi nedostatak vode.

Navodnjava se u brazde ili umjetnim kišenjem. Umjetna kiša nije povoljna u vrijeme cvatnje jer može doći do opadanja cvjetova. Navodnjava se svakih 5 do 7 dana s 25-35 l vode na jedan četvorni metar. Nakon što smo tlo natopili, potrebno je razvaliti gornji sloj da se suzbije pokorica kako bi se lakše sačuvalo vlagu u tlu. Paprika treba najviše hranjiva u srpnju i kolovozu. Potrebno je prihranjivanje KAN-om u količini 20-30 g na četvorni metar. Ako ste u mogućnosti provestio folijarnu gnojidbu (prihranu preko lista) uradite to u nekoliko navrata.

 

Zaštita

Tijekom vegetacije potrebno je provesti zaπtitu od plamenjače i lisnih ušiju koje su česte štetočine na paprici.

 

Berba i skladištenje

Berba paprike nastupa onda kada smo dobili plodove veličine i boje karakteristične za uzgajanu sortu. Bera se samo čvrste i jedre plodove. Pravilno ubiranje plodova produljuje vegetacijsko razdoblje cijele biljke i djeluje na oblikovanje novih plodova, listova i grana. Ostavimo li da plodovi potpuno dozriju na stabljici, ona će prestati cvjetati, a to se ne smije dopustiti. Berba se obavlja pažljivo kako se ne bi oštetilo stabljiku za koju se plod čvrsto drži. Na temperaturi 8-9°C plodovi se može uspješno čuvati dva tjedna. 

Smrznutu papriku na -18°C možemo čuvati i godinu dana.

  isprintaj članak