Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
U fazi plododonošenja provoditi dobru njegu nasada
Objavljeno: 10.06.2020. 08:31  
Paprika
Paprika

Plodovi kao što je paprika počinje se brati u svim krajevima ljeti. Da bi u vašem vrtu ova kultura dala mnogo kvalitetnih plodova potrebno je u fazi plododonošenja provoditi dobru njegu nasada.

Kada plodovi počnu dozrijevati važno je odrediti pravi trenutak berbe, te način skladištenja ubranih plodova i vrijeme mogućeg čuvanja.

 

Navodnjavanje (natapanje) i prehrana

Paprika je biljka koja u vrijeme oblikovanja i sazrijevanja traži mnogo vode, daleko više od rajčice. Feferoni su sorta koja najbolje podnosi nedostatak vode.

Navodnjava se u brazde ili umjetnim kišenjem. Umjetna kiša nije povoljna u vrijeme cvatnje jer može doći do opadanja cvjetova. Navodnjava se svakih 5 do 7 dana s 25-35 l vode na jedan četvorni metar. Nakon što smo tlo natopili, potrebno je razvaliti gornji sloj da se suzbije pokorica kako bi se lakše sačuvalo vlagu u tlu. Paprika treba najviše hranjiva u srpnju i kolovozu. Potrebno je prihranjivanje KAN-om u količini 20-30 g na četvorni metar. Ako ste u mogućnosti provestio folijarnu gnojidbu (prihranu preko lista) uradite to u nekoliko navrata.

 

Zaštita

Tijekom vegetacije potrebno je provesti zaπtitu od plamenjače i lisnih ušiju koje su česte štetočine na paprici.

 

Berba i skladištenje

Berba paprike nastupa onda kada smo dobili plodove veličine i boje karakteristične za uzgajanu sortu. Bera se samo čvrste i jedre plodove. Pravilno ubiranje plodova produljuje vegetacijsko razdoblje cijele biljke i djeluje na oblikovanje novih plodova, listova i grana. Ostavimo li da plodovi potpuno dozriju na stabljici, ona će prestati cvjetati, a to se ne smije dopustiti. Berba se obavlja pažljivo kako se ne bi oštetilo stabljiku za koju se plod čvrsto drži. Na temperaturi 8-9°C plodovi se može uspješno čuvati dva tjedna. 

Smrznutu papriku na -18°C možemo čuvati i godinu dana.

  isprintaj članak