Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Šetnje sa psom uz bicikl
Objavljeno: 30.01.2014. 20:51  
Pas i bicikl
Pas i bicikl

U određenoj životnoj dobi mnogi vlasnici ustanove da šetnje psu više nisu dovoljne jer se na njima pas premalo razgibava. To posebice vrijedi za srednje velike pse kojima je potrebno najviše kretanja jer su “trkači” ili “kasači”. Takvi psi prehodaju i pretrče velike udaljenosti, a da se nimalo ne umore. Zato za takve pse šetnje predstavljaju premalo kretanja. Ljudski je hod za pse prepolagan, a ako je pas zavezan na povodcu, zaista se ne može dovoljno razgibati. Pravo je rjeešnje za takve slučajeve nesumnjivo bicikl.

Da bi trčanje uz bicikl za vašeg prijatelja predstavljalo korisno i ugodno razgibavanje, valja znati:

1. Pas može trčati uz bicikl tek nakon što navrši godinu dana života, iako i prije te životne dobi ima mnogo energije koju bi trebao osloboditi. Zglobovi i mišići još nisu dovoljno čvrsti i jaki za šetnje uz bicikl, zato bi mu mogle samo naštetiti.

2. Dobro je da već maloga psa priučavamo na bicikl. Igrajte se s njime u blizini bicikla, ali pritom pazite da bicikl ne padne na tlo jer bi to psa moglo prestrašiti.

3. Krenite na šetnju sa psom i biciklom, ali tako da vozilo gurate uza se.

4. Na bicikl sjedamo na taj način da jednu nogu držimo na tlu, a psa učimo da sjedne kada se zaustavimo. Pas može krenuti tek onda kada nogom potisnemo pedale. Tako ćemo psa naučiti da se zaustavi zajedno s biciklom.

Svakog psa veseli slobodno trčanje uz bicikl. Važno je da trči uvijek uz desnu stranu bicikla, odnosno na vanjskom dijelu voznog traka, gledano u smjeru naše vožnje, te da se u svim okolnostima odazove na poziv i sjedne uz bicikl kako bismo ga po potrebi mogli privezati na povodac.

U gradovima u kojima su izgrađene dvosmjerne biciklističke staze, naučimo psa da trči i uz lijevu i uz desnu stranu bicikla. Pas, dakako, mora svladati i sve okrete oko bicikla na poziv.

 

Kojom brzinom uz bicikl?

Često pas trči na povodcu za biciklom. To je, dakako, opasno jer psu takvo trčanje brzo dosadi. Zato brzinu trčanja uz bicikl moramo prilagoditi sposobnostima psa. Najbolje je da pas uz bicikl trči u kratkom galopu.

Za velikih vrućina odrecimo se vožnje biciklom sa psom jer će brzo izgubiti volju za šetnju! 

  isprintaj članak