Podstrek za bolju prehranu prilikom kupovine
Skrivene kalorijske zamke, masni zalogaji, zaslađena pića - supermarket je prepun nezdrave prehrane. Mnogi se potrošači pitaju: „Što još danas jesti sigurno?“ ...
Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroni ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Sigurna vožnja kućnih ljubimaca
Objavljeno: 30.01.2013. 13:32  
Pas u automobilu
Pas u automobilu

Većina pasa rado prate gospodare ili gospodarice u vožnji automobilom. Jasno, pa ima toliko toga za vidjeti. Tako naš ljubimac i društvo traže rado mjesto u automobilu s najboljim pogledom. Mali psi često leže na mjestu za šešire, njihovi veći sunarodnjaci sjede u sredini stražnje klupe ili na mjestu suvozača. Pritom njihovi vlasnici ispuštaju iz vida koliko opasno može biti naglo kočenje ili manja nesreća za neosiguranog psa - opasno i za čovjeka i životinju.

 

Donosimo savjete za sigurnu vožnju kućnih ljubimaca, a koja zadovoljava zahtjeve ADAC-a tako i udruga za zaštitu životinja.

 

Mogućnosti kao i njihove prednosti i nedostaci su:

 

Razdvojne rešetke:

Samo stabilne čvrsto učvrštene razdvojne rešetke ili razdvojne mreže mogu se dobiti za razdvajanje utovarnog prostora ili stražnje klupe. Zbog zauzimanja velikog prostora nisu prikladne za sva vozila.

 

Transportne kutije

Izvrsno, ako je kutija dodatno osigurana. Psi se ipak prije vožnje moraju naviknuti na nju.

 

Sigurnosni pojasevi za pse

U pravilu ih i životinje dobro prihvaćaju i lako je rukovati s njima. Ovdje ipak treba misliti na čvrstoću kao i na malen slobodan prostor za kretanje, jer i nadalje postoji velika opasnost od ozljeđivanja kako za čovjeka tako i za životinju.

 

Sigurnosna sjedala

Sigurnosna sjedala za životinje nude doduše bolju zaštitu, ali je s njima komplicirano rukovati.

 

Zaštitni stropovi

Ovi sustavi se ne savjetuju koji se pričvršćuju na naslone za glavu prednjih sjedala. Ne postoji dostatna zaštita od nesreće.

 

Iako u zakonima ne postoji izričita obaveza vezanja životinja u vozilu. Ipak, njemačka Uredba o cestovnom prometu tiče se i pasa: paragraf 23 obvezuje vozača da dostatno osigura svoj teret. I ako to prijatelji životinja nerado čuju, njihov četveronožni ljubimac se u smislu prometa smatra teretom. 


  isprintaj članak