Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Kinezi vjeruju da žad svakoga brani od nevolja, zala i bolesti
Objavljeno: 07.04.2014. 10:59  
Peking vrijedi obići
Peking vrijedi obići
  • Peking vrijedi obići
  • Peking vrijedi obići
  • Peking vrijedi obići
  • Peking vrijedi obići
  • Peking vrijedi obići

Zabranjeni grad, jutarnja gimnastika, ulični prodavač, siromašna četvrt, dobar i zao


Carske obitelji raspolagale su s devet tisuća odaja i dvorana, a opsluživalo ih je devet tisuća dvorskih dama i stotinu tisuća eunuha. 


Napisao i snimio: Krešo Kristić

 

Naoružani informacijama i predrasudama našli smo se u Pekingu (Beijing), glavnom gradu Kine, čije ime u prijevodu znači Sjeverna prijestolnica. I tu se potvrdila stara kineska izreka da je ipak bolje jednom vidjeti, nego stotinu puta čuti. Sve naše informacije nisu dostatne da bismo dobili stvarnu sliku prostora, grada, prometa i života uopće. Naš lokalni vodič, simpatični gospodin Han, govoreći na dobrom engleskom jeziku poveo nas je odmah u razgledavanje carske palače, koju nazivaju još i Zabranjen grad. Umjesto očekivane jedne ili dvije palače dočekao nas je kompleks Zabranjenog grada, opasan zidom visokim deset i kanalom širokim 50 metara, s bezbroj palača, hramova, dvorišta i parkova. Gradilo je tri milijuna obrtnika, vojnika i građana. Tu su živjela 24 cara dinastija Ming i Ching. Carske obitelji raspolagale su s devet tisuća odaja i dvorana, a opsluživalo ih je devet tisuća dvorskih dama i stotinu tisuća eunuha. Naročito se ističu Palača uzvišene harmonije (Tajhe dijen) u kojoj je car radio, dakle izdavao ukaze, imenovanja i slično, do nje Palača savršene harmonije (Džunghe dijen) u kojoj se odmarao od posla i Palača očuvanja harmonije, u kojoj je s gostima pirovao i zabavljao se. Tu su još i Velika palača posvećena bogu vode, koja nikad nije gorjela, dok su sve druge doživljavale požare više puta, te palače jedinstva, zemaljskog mira, vojničkih i građanskih vrlina, nebeske čistoće i druge.

 

Nasmiješeni vojnici vojnici

Na, vjerojatno najvećem trgu na svijetu, Tienanmenu (Trg nebeskog mira) prolaznike dočekuju nasmiješeni vojnici vojnici koji na tom ogromnom prostoru čuvaju zgrade Narodne skupštine, Muzej povijesti revolucije, Mauzolej Mao Tse Tunga i spomenik narodnim herojima. Konačno smo otišli i na zasluženu večeru, u restoran koji je više sličio na hotel De Luxe kategorije, gdje su nas dočekale lijepe i nasmijane mlade hostese. Opet smo ostali iznenađeni brojem jela kojih je bilo desetak, a koja su donošena na naš okrugli stol s pomičnom pločom, koju okrećete i na taj načino približavate hranu svom tanjuru. Naravno, bez obavezne šalice čaja večera nije mogla započeti. Njime smo i ublažavali različite, potpuno suprotne okuse jela koja su nam poslužena - od neslanog do preslanog i od ljutog do slatkog. Konačno smo se smjestili u vrlo ugodan hotel i pošli na zasluženi počinak.

 

Kineski zid

Kineski zid, udaljen od Pekinga 75 km, na svoju Novu godinu obilaze tisuće obitelji. Dobre i široke ceste podnose taj pritisak prometa. Proteže se od današnje Mandžurije kroz Kinu i Mongoliju i dug je 6.700 km. Izgradili su ga zbog obrane od najezde Huna. S ponosom smo otvorili naš šestinski kišobran, pa neka se vidi da smo i mi tamo bili.

 

Novogodišnji sajam

Dočekali smo i prvi radni dan nakon Nove godine. Vrijeme je za posjet Novogodišnjem sajmu. Tu se moglo najboje osjetiti što znači mnoštvo ljudi. Nepregledne kolone obitelji i pojedinaca dali su si oduška u igrama, natjecanjima i zabavi iz kojih su mogli ponijeti i poneki suvenir. Konačno smo mogli shvatiti izreku: Ima nas kao Kineza. Nismo vidjeli osobu bez osmjeha, radosti i spremnosti za razgovor i druženje. Ipak, to je bilo malo teže jer Kinezi u pravilu ne znaju strane jezike, ali se zato sporazumijevaju prstima, mimikom, osmjehom.

Otvorene su trgovačke kuće, zapravo natkriveni prostori tisućama trgovina i štandova, s najrazličitijom robom. Ako ste svladali pouku o obveznom i beskrajnom cjenkanju, mogli ste jeftino kupiti sve i sva.

Uvečer su nam priredili svečanu večeru gdje su nam poslužili i znamenitu Pekinšku patku. Restoran radi od 1834. godine i do sada je zato glavom platilo oko 3 milijarde pataka. No, bilo je to ipak savršeno jelo.

Zaista, vrijedi otići i doživjeti ovaj posve poseban grad i ovu zemlju ljubaznih domaćina.

 

Obrana od nevolja

Kinezi vjeruju da žad svakoga brani od nevolja, zala i bolesti, pa stoga svatko od njih ima bar maleni provjesak tog talismana. Ako on padne i razbije se, Kinezi vjeruju da su s time otišli i svi jadi iz života vlasnika.


  isprintaj članak