Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Dobiti energiju za borbu protiv novog dana
Objavljeno: 03.03.2020. 05:13  
Pet načina da se probudite bez kofeina
Pet načina da se probudite bez kofeina

Snimio: Željko Marušić

 

Kada se budimo pretjerano se okrećemo kofeinu. No, postoje drugi načini kako brzo započeti jutro. Evo nekoliko načina na koje se možete probuditi bez pribjegavanja pomoći s kofeinom.

 

Vježbati

Ujutro jenogima teško prikupiti podstrek za pokretanje. No, vježbanje oslobađa endorfine zbog kojih se osjećate dobro i pomažu vam da budite budni i usredotočeni. Ako ste u vrmenskoj stisci, čak i kratki treninzi mogu napraviti veliku razliku u osjećanju (budnosti). Ako jutarnje vježbe nisu za vas, vježbanje za vrijeme ručka može vam pomoći u borbi protiv popodnevne pospanosti. Osim toga, kada dan završi, znanje koje ste već dobili tijekom dnevnog vježbanja je glazura na torti.

 

Jedite jabuku

Jabuke ne sadrže kofein, ali donosi prirodne šećere koji ujutro brzo pružaju energiju. Pored toga, fruktozi koja se nalazi u jabukama treba duže za probavu i ona može pružiti neprekidno pojačanje energije - duže od šalice kave. 

 

Hladni "pljuskovi”

Možda mislite da je hladan tuš sličan mučenju u rano jutro. No, hladni tuševi mogu vas razbuditi i napuniti tijelo krvlju kroz ubrzani optok, puno više od tuširanja vrućom vodom. Ako si želite olakšati, možete se tuširati hladnom vodom minutu prije nego što skočite na ručnik. Postoji i sporiji način. Ujutro možete hladnu vodu prskati po licu.

 

Budite se uvijek u isto vrijeme

Ako stalno pritisćete gumb za odgodu zvona ili spavate do posljednje moguće sekunde, svome tijelu ne dajete dovoljno vremena da se prirodno probudi. Spavanje što je duže moguće, moglo bi vas držati u pospanosti u vrijeme kada vam treba puna snaga mozga - kao na sastanku u ranim jutarnjim satima.

Možete si pomoći svakodnevnim buđenjem u određeno vrijeme. Naša tijela slijede cirkadijalni ritam - u osnovi, unutarnji sat vašeg tijela koji slijedi 24-satni ciklus dana. Ako se svaki dan probudite u različito vrijeme, vaše će tijelo manje moći kontrolirati unutarnje procese koji vam pomažu da se prirodno probudite. Ali ako se probudite u isto vrijeme svakog dana (uključujući vikende), vjerojatno ćete bolje spavati i prirodno se probuditi ujutro.

 

Izazovite svoj um

Mozgalice poput zagonetki, križaljki ili sudoku, mogu vam pomoći da se razbudite i usredotočite se. Izvođenje mentalnih aktivnosti mogu pomoći da postanete budni prije vaš dan krene u visoku brzinu.

 

Kofein je koristan, ali...

Iako je kofein korisna prečica, slijedeći ove savjete dugoročno bi vam mogao biti lakši život razbijanjem vašeg oslanjanja na kofein. Kombinirajući nekoliko ovih metoda shvatiti će te da vam je kofein u biti – nepotreban.

  isprintaj članak