Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
U Čileu Hrvati uživaju gotovo status plemstva!
Objavljeno: 09.08.2014. 15:40  
Pitanje na ulasku u Boliviju: „Loši ili dobri Hrvati?“
Pitanje na ulasku u Boliviju: „Loši ili dobri Hrvati?“
  • Pitanje na ulasku u Boliviju: „Loši ili dobri Hrvati?“
  • Pitanje na ulasku u Boliviju: „Loši ili dobri Hrvati?“
  • Pitanje na ulasku u Boliviju: „Loši ili dobri Hrvati?“
  • Pitanje na ulasku u Boliviju: „Loši ili dobri Hrvati?“
  • Pitanje na ulasku u Boliviju: „Loši ili dobri Hrvati?“
  • Pitanje na ulasku u Boliviju: „Loši ili dobri Hrvati?“

La Paz

 

Jedno od zanimljivijih dojmova i iskustava cijelog moga puta po čarobnom južnoameričkom kontinentu bio je ulazak u Boliviju. Nakon što su mi naplatili tri dana dužeg boravka u Peruu, pomalo vidno iživciran stao sam u red za pregled putovnica na bolivijskoj granici. 


Napisao i snimio: Dražen Babić


Prišao nam je carinik, kojeg ni po kojim oznakama ne bih prepoznao kao carinika, koji je šetao niz red i nasumce tražio putovnice na pregled. Nakon pomnog proučavanja tamnoplavih Republique de Croatie putovnica uputio nam je „šokantno“ pitanje: „ Buenos o malos Croatas??“ ili: „Loši ili dobri Hrvati??“. Moj brzi odgovor je naravno bio „Dobri, kakvi loši“ (pa zar to postoji!?) i nakon kratkih, ali slatkih, međusobno upućenih osmjeha popraćenih kimanjem glave naprijed nazad „carinik“ je produžio dalje niz red. Iako su moji suputnici ostali zatečenim pitanjem znao sam razlog takvom pitanju.

 

Prljavi trik

Nekih dva mjeseca prije našeg dolaska u Boliviju, na njihovoj nacionalnoj televiziji je prikazan dokumentarni film o zloglasnoj i nemilosrdnoj fašističkoj i nacističkoj tvorevini nazvanoj Nezavisna država Hrvatska (NDH), u kojem su Hrvate okarakterizirali u najcrnjim tonovima njihove mračne povijesti! Zašto baš mi, zašto baš nas? Naime, gospodin Branko Marinković, bogati industijalac, smješten Santa Cruzu, najbogatijoj pokrajini Bolivije, glavni je politički protivnik Evi Moralesu, trenutačnom ultraljevičarskom predsjedniku Bolivije. Budući da je Evo Morales „čovjek iz naroda“ rekli bismi i „Robin Hood“ Bolivijcima, a Branko Marinković bogati industrijalac hrvatskih korijena, a koji želi autonomiju svoje pokrajine kao što je želi npr. Baskija u Španjolskoj, ti dokumentarci su poslužili kao „prljavi trik“ gospodina Moralesa protiv gospodina Marinkovića.

 

Hrvati idite doma

Na izlazu iz prostorije nakon udarenog žiga pogled mi zastane na velikoj prikolici punoj praznih gajbi piva koju gura omaleni, ali žilavi Bolivijac niz cestu… Ništa posebno, ali on nosi crveno bijeli kockasti dres kojeg krase broj 9 i ime Šuker! Kakva zemlja! Grafit "Hrvati idite doma!" na jednoj od kuća nekoliko kilometara niz cestu samo je potvrdio da možda jesmo mali i ima nas malo, ali smo odlično raspoređeni!

 

Status plemstva

Ulazak u Čile je bio potpuno suprotnih osjećaja! Za razliku od Bolivije, u kojoj sam putovnicu i porijeklo sakrivao duboko u naprtnjači, Čile je bila sasvim druga priča. Da sam putovnicu zalijepio na čelo ne bih morao progovoriti ni riječ svog lošeg španjolskog, a sva vrata bi mi bila otvorena! Za razliku od Bolivije, Hrvati u Čileu se gleda sasvim drugačije. Ovdje Hrvati uživaju gotovo status plemstva! U gradovima poput Iquiqea gdje „drže“ elitne hotele i klubove, najbogatije četvrti, ili  gradovi poput Antofagaste i Punta Arenas na sjeveru gdje ako vam prezime završava na ić vjerojatno imate svoju ulicu ili barem restoran (malo pretjerujem radi ukupnog dojma!), Hrvati, odnosno Čileanci s hrvatskim korijenima „žare i pale“! Brojke se vrte oko 400.000 „Hrvata“ u Čileu!

 

Biti ponosan

Bilo u Boliviji gdje baš i nismo omiljeni, ili Čileu gdje nas dižu u zvijezde, sigurno je da su Hrvati nekako najbolje prošli u Južnoj Americi. Najviše su se izdigli iznad rubova društva i zauzeli visoke položaje u društvu u odnosu na druge dijelove kugle zemaljske! Naravno, gledano uopćeno...


 

  isprintaj članak