Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
U Pragu se ne može odrediti centar, odnosno glavni trg, kao što je to slučaj u Zagrebu
Objavljeno: 05.07.2019. 09:34  
Pivski vodič po Pragu
Pivski vodič po Pragu

U Černého vola 

 

Posjet Pragu ili bilo kojem gradu u Češkoj treba podrazumijevati pijenje piva. Nije dopušten povratak iz Češke bez barem malog uživanja u piću koje tamo predstavlja poseban kult. Uzdignuto do božanskog statusa, pivo u Češkoj dio je bogate gastronomske ponude od srednjeg vijeka. Baš zbog toga, grijeh je ne piti Pivo u Češkoj. 

   

Napisao: Darko Dovedan 

 

Prvi put sam posjetio Prag kao srednjoškolac. Nezainteresiran previše za kulturne znamenitosti, ali istovremeno i neuk o češkoj pivskoj tradiciji, nisam ništa previše zapamtio osim ugođaja koji je vladao u tada već jako turistički razvijenom gradu. Ali, okus koji je u ustima ostavilo pivo Krusovice černe nikada nisam zaboravio. Nakon višebrojnih ponovnih posjeta Češkoj i "otkrivenih” bezbrojnih čeških pivskih dragulja, moje "prvo pivo” zauzima počasno mjesto i po dolasku u Prag mora biti obavezno prvo kušano. 

Prag je po mnogima najljepši europski grad i može se reći da taj naslov zasluženo nosi. Grad Franza Kafke, cara Rudolfa II., svetog rimskog cara Karla IV., Antonina Dvoržaka, W.A. Mozarta, Jana Husa... - samo nekih poznatih povijesnih osoba koji su djelovali i ostavili neizbrisivi trag u Pragu. Grad tisuću tornjeva, zlatni Prag i čarobni Prag samo su neki od epiteta koje nosi češka prijestolnica. Istina je da se grad uvelike promjenio u zadnjih 20 godina. Još uvijek slušam priče malo starijih ljudi koji su ga posjetili prije pada željezne zavjese, dok još masovni turizam nije bio niti u zametku. Tada se moglo prošetati Karlovim mostom bez zapinjanja o ljude i prodavače... Današnji Prag je gotovo cijeli u službi turizma. S ulaskom Češke u EU cijene su porasle, a "zamki za turiste” je sve više. Život u predgrađu se nije toliko promijenio i tamošnje pivnice posjećuje više-manje isti gosti kao i u prijašnja vremena. Kako se većina hotela nalazi u predgrađu to je prava prilika da se doživi izvorno ozračje "prave” pivnice u kojoj vodeću riječ nemaju glasni engleski turisti koji preplavljuju ulice oko Starogradskog i Vaclavovog trga (Staromestke i Vaclavske namesti). Masovni turizam i rast cijena je prouzročio veliku razliku u cijenama piva. Potrebno je istaknuti kako bez obzira na cijenu, točeno pivo istog proizvođača nikad nije istog okusa na različitim mjestima. 

 

O pivu općenito 

Zanimljiva je činjenica da pivo postoji od doba najranijih svjetskih civilizacija. U dolini rijeka Eufrat i Tigris došlo je do otkrića ukusnog napitka sasvim slučajno, negdje prije 8000 

godina. Za to su odgovorni Sumerani koji su ujedno izumitelji kotača i klinastog pisma. Priča kaže da je ostavljeni komadić kruha u vodi fermentirao stvorivši tako preteču piva. Taj napitak im se toliko svidio da su počeli trećinu uroda žita koristiti za proizvodnju novog napitka. Jasno je da se to pivo jako razlikuje od onog što danas pijemo, ali osnova je ista. Pivo se čak spominje u prvom pisanom zakoniku na svijetu - Hamurabijev zakonik iz Babilona iz 18. st. p.n.e. U njemu stoji da pivo ne smije sadržavati previše vode i ne smije ga se prodavati po previsokoj cijeni. Sumerska iskustva su kasnije prodrela i do drevnog Egipta, gdje je pivo također imalo visoki položaj. Egipćani su uz osnovne sastojke dodavali đumbir, borovnicu, šafran i druge trave, time stvarajući jako pivo. Žrtvovali su ga bogovima, a često je bilo i pokapano s faraonima za zagrobni život. Pivo nije bilo toliko omiljeno u Grčkoj i Rimu gdje ga se smatralo vinom siromašnih, ali su zato sve ostale kulture i narodi njegovali kult piva. Proizvodili su ga Kelti, Slaveni, Germani, Skandinavci... 

Poznato je da pivo čine četiri glavna sastojka: žitarica, hmelj, kvasac i voda. Često se pogrešno misli da je hmelj glavni tvorac piva. Taj se dodatak, koji pivu daje gorčinu, počinje upotrebljavati u proizvodnji tek od ranijeg srednjeg vijeka kada ga redovnici u samostanima počinju dodavati kao konzervans. To ne znači, naravno, da hmelj nije bitan, ali ječmeni slad je taj koji pivu daje osnovni okus i boju. Iako se za proizvodnju piva može koristiti bilo koja žitarica, ječam je najpogodniji jer se najlakše pretvara u slad. 

Od 19.st. se proizvodnja piva pretvara u pravu industriju. Prije toga se pivo radilo u malim pivnicama koje su proizvodile dovoljne količine piva za grad u kojem su djelovale ili za samo jednu pivnicu. Takve pivnice postoje i danas uspješno odolijevajući masovnoj proizvodnji piva. Dragocjene su iz razloga jer proizvode piva spravljena na poseban način. Budući da nisu pod pritiskom velike potražnje, mogu se usredotočiti na pažljiviju i temeljitiju proizvodnju piva. 

 

Prag na karti 

U Pragu se ne može odrediti centar, odnosno glavni trg, kao što je to slučaj u Zagrebu. Iako je grad podijeljen na okruge kao Beč, najbolje je radi snalaženja odrediti dvije glavne jedinice koje su odijeljene Vltavom i koje ujedno predstavljaju prostor gdje se nalaze glavne turističke zanimljivosti. Na lijevoj strani rijeke se nalaze Hradčani i Mala strana, a na desnoj Staro mjesto i Novo mjesto. U nastavku će biti opisana neka od mjesta koja zavređuju pažnju.

 

Na desnoj strani Vltave (Staro mjesto i Novo mjesto) 

Najveća broj pivnica, restorana i kafića smještenih je u Starom mjestu, na potezu između Starogradskog trga i Karlovog mosta. Glavna turistička ruta je po Karlovoj ulici koja je značajna jer je njome nekad prolazila kraljevska krunidbena procesija koja je išla prema Hradčanima. Staro mjesto je ujedno i prostor gdje ima najviše turista i gdje je većina ponude u njihovoj službi. 

• U zlateho tigra, Husova 17 - ako bi baš bio primoran proglasiti najbolju prašku pivnicu, mislim da bi Kod zlatnog tigra ponijela taj naslov. Razlozi su višestruki. Počnimo od najvažnijeg: ovdje se pije definitivno najbolji točeni Pilsner Urquell u gradu, a znalci će reći da je to i najbolje češko pivo. Uz to, u ponudi su odlična jela koja izvrsno prate pivo, a od kojih je Pivni syr neizostavan. Sam prostor je zapravo dosta oskudan, s prostorom za šezdesetak ljudi, tako da je većina stolova uvijek rezervirana za navečer. Dobro je poznata stvar da se ova legendarna pivnica otvara u 15 ati, a i prije nego što kucne taj čas, ispred vratiju se počinju okupljati ljudi radi zauzimanja stola. Čim ste sjeli, ispred vas će se stvoriti bucmasta krigla od pola litre sa zlatnim napitkom i to je jedino piće koje nude u ovoj pivnici!! Unatoč položaju pivnice blizu Karlove ulice, kojom neprekidno stupaju horde turista, ovdje uglavnom borave domaći ljudi. Vaclav Havel je baš u ovu pivnicu bio doveo Billa Clintona pri njegovu posjetu Pragu što i pokazuju fotografije na zidu. Baš me zanima kad i slijedeći put dođem hoće li pivo posluživati ista dva konobara koji su tamo već godinama... 

• U medvidku, Na Perštyne 7, pivnica je u pravom smislu riječi: ogromna dvorana s puno drvenih stolova, vibrirajući zvuk zveketa krigli, veliki izbor hrane i ono najvažnije, odlično točeno Budweiser. Kod malog medvjeda je glavna gradska pivnica ovog svjetski poznatog proizvođača piva. Kažu da postoji na ovom mjestu od 1466. godine. Na ulazu se nalazi i mala prodavaonica suvenira Budweiser. S desne strane se ulazi u pivnicu koja postoji još od srednjeg vijeka, a lijevo je ulaz u suvremeniji i bitno manji prostor. I da, Budweiser nema veze s istoimenim popularnim američkim pivom. Porijeko imena dolazi od grada Budweis, kako Nijemci zovu Češke Budejovice. 

• U Pinkasa, Jungmannovo Namesti 15 - klasična pivnica čiji je glavni adut smještaj. Kada se motate oko Vaclavovog trga i ožednite, ovo je mjesto najbolji izbor u okolici. Pivnica se nalazi tik uz crkvu sv. Marije Snježne. Ispred ulaza postoji ljetna terasa, a prolaskom kroz pivnicu se dolazi do unutarnjeg dvorišta gdje su stolovi smješteni podno visokih zidova gotičke crkve. Dojmljivo. Toči se Pilsner Urquell. 

• Marquiz de Sade, Templova 8 - iako bi se za Markiza prije moglo reći da je kafić ili klub, jako je zanimljiv zbog nove ponude koja se sastoji od desetak posebnih piva proizvedenih u različitim obiteljskim i mini pivovarama, naravno iz Češke. Na jelovniku je potanko opisana svaka vrsta, a većina ih je višestruko fermentirana pa stoga i s većim postotkom alkohola. Od točenih piva nude praški Staropramen, a katkad imaju i puno bolji Bernard koji se toči u više inačica (preporučam Bernard 14). Kako je ovo dosta omiljeno mjesto, navečer je teže doći do slobodnog stola ili fotelje, a pogotovo kad je glazba uživo. Okupljaju se uglavnom stranci koji su dulje vrijeme u Pragu, a i konobari su uvijek sa svih strana svijeta. Za kuašnje svih piva izdvojiti jedan dan. 

U Novom mjestu se nalaze i dvije pivnice vrijedne spomena koje ne smije zaobići nijedna priča o praškim znamenitostima. To su U Fleku i U Kalicha. Iako su to kultna praška mjesta, odavno su izgubila svoju nekadašnju čar. Te su pivnice previše razvikane i čak oni koji nisu bili u Pragu sigurno su čuli za Fleka. Flek nudi višestruko uvećane cijene u odnosu na uobičajene, nudi osrednje pivo, neizdržljive gužve i konobara koji vam gura u nos Becherovku. Ovo mjesto više ne nudi dovoljno pravog doživljaja pivnice. 

S druge strane, neosporna je njihova povijesna vrijednost. Flek je najstarija praška pivnica s tradicijom od 14. stoljeća, a Kalicha je proslavio najsmješniji češki lik dobrog vojnika Švejka koji je u Hašekovom djelu često "visio” u ovoj omiljenoj pivnici. Danas je pivnica preuređena i cijela je u Švejkovom znaku. Tu je i mali Švejk souvenir shop. Hrana i pivo su dobri, ali skupi. 

 

Na lijevoj strani Vltave (Hradčani i Mala strana) 

Kako noć pada na grad, uske ulice Hradčana postaju sve pustije. Praški dvorac zabliješti i zbog te se aure doima kao da lebdi kad ga se gleda s Karlova mosta od kamo puca najljepši pogled. I dok se ulice prazne, pune se restorani i pivnice. Večernja šetnja po Maloj strani preko Nerudine ulice do Hradčana pruža najbolji doživljaj grada uz stanke u nekim pivnicama... 

• Pivnica U Sv. Tomaša, Letenska 12, nalazi u podrumu u sklopu samostana Sv. Tome. Glavna se prostorija ističe po ukrasima i prigušenom ozračju. Tu je kamin i niz predmeta iz seoskog života. Pivnica je navečer gotovo uvijek puna ili su svi stolovi rezervirani budući da agencije često ovdje dovode grupe. Zato tu treba doći popodne i obavezno kušati svinjska rebarca na način sv. Tomaša. Naravno, hrana je praćena izvrsnim crnim točenim Fernandom kojeg baš i nema na puno mjesta u Pragu. 

• U hrocha, Thunovska 20 - Kod malog nilskog konja je jedna od onih pravih, izvornih pivnica koja odolijeva vremenu. Nalazi se nedaleko sv. Tomaša, u jednoj uskoj zabačenoj ulici. Konobar s "fudbalerkom” toči odličan Pilsner Urquell, a u ponudi je i lagana češka hrana. 

• Jo’s bar, Malostranske namesti 7 - na glavnom trgu Male strane gdje dominira crkva sv. Nikole, smješteno je pod arkadama niz restorana, kafića i pivnica. Ovo mjesto izgleda kao suvremena i uglađena pivnica, a prostor iza je skroz drukčije uređen i podsjeća na nečiju dnevnu sobu. U podrumu je tzv. garaža, odnosno mali disko. Iako je Jo prvenstveno turističko mjesto i cijene su dosta skočile u posljednje vrijeme, isplati se kušati "čudna” piva: Kelt i Velvet. Kelt izgleda kao kava, a bordo boja Velveta se otkriva tek nakon što se digne pjena koja napočetku doslovno ispunjava cijelu vitku čašu. 

• U Černého vola, Loretanske namesti 1 - ovim trgom dominira veličanstvena Černin palača, preko puta je Loretanska crkva u kojoj se nalazi "Sveta kuća”, a na trećoj strani trga je zgrada u kojoj se nalazi skroman ulaz ukrašen crtežom koji vodi Kod crnog vola. Ovo je jedna od pivnica koju ne smijete propustiti u Pragu. Mnogobrojni turisti koji svakodnevno prolaze Loretanskim trgom je niti ne primjećuju. Tu dolaze poslovni ljudi na jutarnju brzinsku pivu, a i mnogi lokalci na dugotrajna druženja i čitanje novina. Konobar ima poseban način nošenja krigli na način da prolijeva po svima. Ozračje na razini. Toče izvrsni Velikopopovicky kozel. Kad se jednom ovdje sjednete, teško ćete otići. 

 

Za Prag se kaže da je grad 1000 tornjeva, a ta se brojka može prenijeti i na broj pivnica. Osim navedenih i opisanih mjesta, postoji još niz takvih koja još čekaju da budu otkrivena. Zato, kad ste u Pragu, bacite se u avanturu i pronađite svoju omiljenu pivnicu. Nazdravi!

  isprintaj članak