Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Kako otjerati žohare iz doma
Kako se riješiti žohara prirodnim putem? Što ih drži daleko od kuće? ...
Zatvorenici u Rusiji vole čitati klasiku
"Da, čovjek je smrtan, ali to još ne bi bilo tako loše. Loše je to što je ponekad iznenada smrtonosan, to je odvratna stvar!" ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Ministarstvo turizma dodjeljuje 32,4 milijuna kuna
Objavljeno: 04.04.2019. 09:10  
Plaćanje 22 projekta u sklopu programa poboljšanja pristupa ranjivim skupinama tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva
Plaćanje 22 projekta u sklopu programa poboljšanja pristupa ranjivim skupinama tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva

Ministarstvo turizma dodjeljuje 32 milijuna kuna za financiranje 22 projekta u sklopu programa poboljšanja pristupa ranjivim skupinama tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, kojom se financiraju projekti s rezervne liste sufinancirani sredstvima Europskog socijalnog fonda. 

Riječ je o projektima koji pridonose povećanju zapošljivosti ranjivih skupina: nezaposlenih, osoba mlađih od 25 godina i starijih od 54 godine. 

S obzirom na to da je zaprimljen značajan broj kvalitetnih prijedloga projekta, pokrenuta je rezervna lista i povećano raspoređivanje za projekte koji nisu uspjeli ući u prvobitnu financijsku omotnicu (?) Poziva koji je ostvaren prošle godine s iznosom od 31,5 milijuna kuna. Stoga se ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava u okviru Poziva koji pridonosi povećanju zapošljivosti ranjivih skupina povećala se na preko 63 milijuna kuna, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 85%, odnosno 53,5 milijuna kuna.  

Povodom objave odluke ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je: „Ova Vlada svjesna je važnosti i mogućnosti koje turizam nudi te stoga mnogo napora ulažemo u poduku i popularizaciju turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Kroz ovaj projekt osigurali smo dosad preko 63 milijuna kuna, a njime želimo omogućiti i olakšati pristup ranjivih skupina tržištu rada u turizmu. Turizam možemo razvijati jedino zajedništvom javnog, privatnog i civilnog sektora jer je turizam industrija doživljaja i osjećaja, mora bit uključiv i prilika za zaposlenje. Svatko može biti dio uspjeha hrvatskog turizma i zato je važno je da svi zajedno nastavimo raditi na stvaranju konkurentnog i socijalno odgovornog turizma u Hrvatskoj."

Kroz navedeno povećanje raspoređivanja novca dodatno će se financirati 22 projekta ustanova za obrazovanje odraslih i udruga u sektoru turizma i ugostiteljstva u ukupnom iznosu od 32,4 milijuna kuna.

Opći cilj Poziva je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem uključivanja na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, a specifični ciljevi Poziva su sljedeći: poboljšanje stručnih i pedagoških vještina i znanja stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno predavača i mentora, stjecanje stručnih znanja ranjivih skupina potrebnih za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca te stjecanje općih kompetencija i „mekih vještina" (poput vještina komunikacije, elementarne pismenosti, proaktivnog stava i profesionalnog ponašanja, poduzetništva, gostoljubivosti i multikulturalnosti) ranjivih skupina kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca.

Projekte su mogle prijaviti ustanove za obrazovanje odraslih i udruge koje djeluju u sektoru turizma i ugostiteljstva uz obavezno partnerstvo. Partneri su mogli biti ustanove za obrazovanje odraslih, udruge, poslodavci/gospodarski subjekti (trgovačko društvo, obrt, zadruga, trgovac pojedinac, javna ustanova) te regionalni ili područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

Vezano uz drugu Odluku o financiranju dodatna 22 projekta, s korisnicima sredstava sklopit će se ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. 

  isprintaj članak