Ljudi koji jedu zdravo bace najviše hrane
Trebate se naučiti mudrom kupovanju samo potrebne količine hrane, pripremanju hrane i razlikovanju od oštećene, ali još uvijek jestive hrane, i stvarno pokvaren ...
Libija, Gadafi, Tito i Jugoslavija
Jeste li znali da je Tito bio prvi državnik iz nearapskog svijeta koji je posjetio Libiju i da se njegova slika nalazila u svim Gadafijevim rezidencijama? ...
Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Ukoliko volite patlidžan...
Objavljeno: 24.05.2016. 16:34  
Plata predjela s punjenim povrćem
Plata predjela s punjenim povrćem

Plata predjela s punjenim povrćem 

8 obroka, priprema približno 2 sata i 30 minuta (za hlađenje ukupno 2 sata)  

 

Naputak za izbor pića:

Za početak preporučujemo popiti čašu hladne pive ili laganog bijelog vina kao što su Sivi pinot ili Orvieto porijeklom iz Italije.

 

Savjet:

U pravom turskom domaćinstvu je ovaj pripravak s patliđanima uvijek unaprijed pripremljen. U svako je vrijeme njime moguće posluđiti neočekivane goste. Zbog toga se željene vrste punjenog povrća priprema u dovoljnoj količini i tako pripremljeno se može nekoliko dana čuvati u hladnjaku.

 

Sastojci:

4 male paprike i patliđana

8 malih listova kupusa

2 srednje rajčice

 

Nadjev:

500 g crvenog luka

50 g pinjola

30 g grožđica

125 ml maslinovog ulja

500 g riže dugog zrna

pola jušne žlice kristalnog šećera

listovi pola vezice peršina i vlasca

pola čajne žličice cimeta                                                                                            

1 čajna žličica suhe metvice              

sok od pola limuna

sol, papar

 

Priprema:

Luk očistimo i nasjeckamo na male kockice. Luk, pinjole i grožđice zagrijemo na ulju. Dodamo rižu i zagrijavamo oko 5 minuta uz miješanje. Ulijemo oko 600 ml vruće vode. Rižu začinimo solju i šećerom i prokuhamo. Pokrivenu rižu pirjamo na niskoj temperaturi oko 40 minuta.

Nasjeckamo peršin i vlasac. Pred kraj pirjanja u rižu dodamo cimet, začinsko bilje i sok od limuna. Rižu ostavimo da se ohladi.

Izrežemo peteljke paprike i odvojimo sjemenke. Patliđanu odrežemo peteljku i izdubimo sredinu tako da uokolo ostane rub širine približno jedan centimetar. Listove kupusa prokuhamo u slanoj vodi, odvojimo ih, narežemo i ostavimo sušiti. Krupno srednje rebro kupusa izrežemo iz listova.

Rajčicu narežemo na kriške. Izdubljene paprike napunimo smjesom riže i poklopimo kriškama rajčice. Kriške rajčice pričvrstimo čačkalicama. Listove kupusa položimo na radnu plohu, napunimo smjesom riđe i vanjski rub listova, oko nadjeva od riže, čvrsto zarolamo.

Paprike i patliđan s nadjevom stavimo u lonac i prelijemo s 350 ml vruće vode. Zarolane listove kupusa poslažemo u drugi lonac i prelijemo sa 150 ml vruće vode. Vodu u oba lonca zakuhamo, lonce poklopimo pa na niskoj temperaturi pirjamo punjeno povrće oko 1 sat.

Povrće sklonimo sa štednjaka i ostavimo hladiti. Nakon hlađenja ga ukrasimo kriškama limuna i rajčice.

 

Hranjiva vrijednost po obroku:

492 kcal; 10,4 g bjelančevina;  20 g masnoće; 67 g ugljikohidrata;

4,4 jedinica (BE);  0 mg kolesterola

 

 

 

 

  isprintaj članak