Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Ukoliko volite patlidžan...
Objavljeno: 24.05.2016. 16:34  
Plata predjela s punjenim povrćem
Plata predjela s punjenim povrćem

Plata predjela s punjenim povrćem 

8 obroka, priprema približno 2 sata i 30 minuta (za hlađenje ukupno 2 sata)  

 

Naputak za izbor pića:

Za početak preporučujemo popiti čašu hladne pive ili laganog bijelog vina kao što su Sivi pinot ili Orvieto porijeklom iz Italije.

 

Savjet:

U pravom turskom domaćinstvu je ovaj pripravak s patliđanima uvijek unaprijed pripremljen. U svako je vrijeme njime moguće posluđiti neočekivane goste. Zbog toga se željene vrste punjenog povrća priprema u dovoljnoj količini i tako pripremljeno se može nekoliko dana čuvati u hladnjaku.

 

Sastojci:

4 male paprike i patliđana

8 malih listova kupusa

2 srednje rajčice

 

Nadjev:

500 g crvenog luka

50 g pinjola

30 g grožđica

125 ml maslinovog ulja

500 g riže dugog zrna

pola jušne žlice kristalnog šećera

listovi pola vezice peršina i vlasca

pola čajne žličice cimeta                                                                                            

1 čajna žličica suhe metvice              

sok od pola limuna

sol, papar

 

Priprema:

Luk očistimo i nasjeckamo na male kockice. Luk, pinjole i grožđice zagrijemo na ulju. Dodamo rižu i zagrijavamo oko 5 minuta uz miješanje. Ulijemo oko 600 ml vruće vode. Rižu začinimo solju i šećerom i prokuhamo. Pokrivenu rižu pirjamo na niskoj temperaturi oko 40 minuta.

Nasjeckamo peršin i vlasac. Pred kraj pirjanja u rižu dodamo cimet, začinsko bilje i sok od limuna. Rižu ostavimo da se ohladi.

Izrežemo peteljke paprike i odvojimo sjemenke. Patliđanu odrežemo peteljku i izdubimo sredinu tako da uokolo ostane rub širine približno jedan centimetar. Listove kupusa prokuhamo u slanoj vodi, odvojimo ih, narežemo i ostavimo sušiti. Krupno srednje rebro kupusa izrežemo iz listova.

Rajčicu narežemo na kriške. Izdubljene paprike napunimo smjesom riže i poklopimo kriškama rajčice. Kriške rajčice pričvrstimo čačkalicama. Listove kupusa položimo na radnu plohu, napunimo smjesom riđe i vanjski rub listova, oko nadjeva od riže, čvrsto zarolamo.

Paprike i patliđan s nadjevom stavimo u lonac i prelijemo s 350 ml vruće vode. Zarolane listove kupusa poslažemo u drugi lonac i prelijemo sa 150 ml vruće vode. Vodu u oba lonca zakuhamo, lonce poklopimo pa na niskoj temperaturi pirjamo punjeno povrće oko 1 sat.

Povrće sklonimo sa štednjaka i ostavimo hladiti. Nakon hlađenja ga ukrasimo kriškama limuna i rajčice.

 

Hranjiva vrijednost po obroku:

492 kcal; 10,4 g bjelančevina;  20 g masnoće; 67 g ugljikohidrata;

4,4 jedinica (BE);  0 mg kolesterola

 

 

 

 

  isprintaj članak