Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Prema pisanju slovenskog Dela, Plenković je potvrdio da je sinoć razgovarao s Janšom
Objavljeno: 03.07.2020. 16:17  
Plenković: Za hrvatske građane na ulasku u Sloveniju bez promjena
Plenković: Za hrvatske građane na ulasku u Sloveniju bez promjena

Bistrica ob Soli (Slovenija)

 

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatrske, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu da ga je u četvrtak navečer nazvao njegov slovenski kolega Janez Janša kako bi ga obavijestio da će Hrvatska biti uklonjena s popisa sigurnih zemalja. Ustvrdio je da odluka Slovenije neće promijeniti uvjete za ulazak u Sloveniju hrvatskih bdržavljana.

 

Hrvatska više neće biti na zelenoj listi

"U tom pogledu neće biti određenih operativnih posljedica", rekao je Plenković na pitanje zašto je Slovenija uklonila Hrvatsku s zelenog popisa epidemiološki sigurnih zemalja i je li o tome razgovarali s Janšom.

Objasnio je da Slovenija, kao i Hrvatska, ima vlastiti epidemiološki institut i epidemiološke stručnjake, kao i određene kriterije. Prema broju novooboljelih pojedine su zemlje svrstane u određene razrede, rekao je na današnjoj završnoj predizbornoj konferenciji za novinare u sjedištu HDZ-a.

 

Što kaže odluka?

Ako se neka država, poput Hrvatske, nalazi na žutoj listi, samo slovenski državljani i stranci koji imaju stalno ili privremeno prebivalište u Sloveniji (ako dolaze iz država članica EU ili Schengenskog područja) mogu ući u Sloveniju bez karantene. Karantena u trajanju od 14 dana obvezna je za sve ostale osobe pri ulasku, osim ako ne spadaju u bilo koju od 15 izuzetaka od pravilnika.

 

"De facto automatizam"

Plenković je potvrdio da je u četvrtak navečer razgovarao s Janšom, koji ga je osobno nazvao telefonom prije nego što je objavljena vijest o promjeni slovenskih mjera na graničnim prijelazima kako bi se spriječilo širenje novih zaraza korona virusom.

"To je de facto automatizam s obzirom na broj zaraženih. U svakom slučaju, prema njegovim riječima (Janša), blago se povećao i broj zaraženih u Sloveniji. I mi i Slovenija nastavljamo s najvažnijom porukom: higijenom, dezinfekcijom, međusobnim razmakom”, rekao je.

Na pitanje hoće li se nešto promijeniti za hrvatske građane koji namjeravaju otići u Sloveniju, rekao je da "neće". "Reći će da idu u Sloveniju, kamo idu i iz kojih razloga. To će biti sve ”, odgovorio je.

  isprintaj članak