Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Teško je naći sport bolji od plivanja
Objavljeno: 06.03.2015. 14:43  
Plivanje i za one kojima se ne pliva, a brinu o zdravlju
Plivanje i za one kojima se ne pliva, a brinu o zdravlju

Crikvenica

 

Plivanje spada u jedan od najzabavnijih oblika rekreacije. Za razliku od trčanja, vožnje bicikla, podizanja utega ili bilo koje druge aktivnosti, plivanje je dostupno svim dobnim skupinama. Teško je naći sport bolji od plivanja ukoliko tražimo sport koji istovremeno jača tijelo, regulira disanje i potiče cirkulaciju, a ne opterećuje zglobove.

 

Za razliku od trčanja ili podizanja utega gdje se sve usredotočuje na pojedine mišićne skupine, plivanje aktivira mišiće gornjeg dijela tijela, torza i nogu zajedno pa je tako jedan od najbržih načina poboljšanja cjelokupne snage i kardiovaskularne izdržljivosti. Uz učinak aerobnog vježbanja što pridonosi gubitku težine, kod plivanja dolazi i do minimalnog opterećenja na zglobovima, tako da je drastično smanjena mogućnosti ozljeda u odnosu na npr. trčanje. To je jedan od razloga zašto mnogi sportaši uključuju plivanje u uobičajeni trening.

 

Najstarija metoda fizikalne terapije

Osim navedenog liječenje vodom ili morem, spada među najstarije poznate terapijske metode u fizikalnoj medicini.  Plivanje je iznimno opuštajuće zato što potiče dotok kisika u mišiće i pomaže u reguliranju disanja. Budući da su naša tijela sastavljena od preko 60 posto vode, nije ni čudno što nas toliko privlači.

 

Načini plivanja:

Različiti načini plivanja imaju različiti učinak na određene skupine mišića. Kod izbora pojedine tehnike treba imati na umu mogući trenirajući učinak koji želimo postići. Kod svih tehnika plivanja zajedničko je:

- Kontrola disanja - dolazi do razvoja dišnih mišića;

- Akcija ruku - izgradnja mišića ramenog obruča, prsnih i leđnih mišića;

- Rotiranje torza - kod ove aktivnosti jačaju se trbušni mišići;

- Akcija nogu - dolazi do aktiviranja svih mišića nogu.

 

Praksa je pokazala da se određenim aktivnostima u vodi i tehnikama plivanja postižu zadovoljavajući rezultati kod poremećaja i oboljenja sustava za kretanje. Tako se leđno plivanje najviše koristi u slučajevima oštećenja (paramorfizma) kralježnice. Ova tehnika plivanja često se preporučuje djeci s lošim držanjem zbog povoljnog učinka na jačanje leđnih mišića. Osim što se leđnim plivanje se jačaju paravertebralni mišići uz kralježnicu, smanjuje se tlak u međukralježičnim diskusima i održava se njegov odgovarajući metabolizam. Zato ovaj način plivanja pomaže osobama koje imaju sklonost bolovima u leđima uzrokovanim degenerativnim promjenama međukralješičnih diskusa. Osim što sila uzgona rasterećuje kralježnicu, a time i olakša pritisak na bolni živac odmah po ulasku u vodu, trakcijski učinak na diskuse tijekom plivanja poboljšava cirkulaciju, pa tako i metabolizam oštećenog diskusa.

Prsno plivanje se rjeđe koristi u terapiji zbog težine plivanja i zbog opterećenja donjeg dijela kralježnice. Dobri učinci su povećana pokretljivost vrata i jačanje stražnjih mišića vrata. Kod slabijih plivača prsno plivanje može imati za posljedicu pojavu sindroma prenaprezanja na koljenu kojeg zovemo plivačko koljeno. 

 

Kako početi?

U slučaju da imate neku ozljedu, kardiovaskularne probleme ili astmu, savjetujte se s liječnikom smijete li plivati i koliko. Stručnjaci preporučuju početnicima da krenu s 15 do 20 minuta plivanja, a kada usvojite tehniku učinkovitog plivanja lakše ćete duže ostati u vodi. Stil plivanja odaberite prema vlastitim sklonostima, a dobro je i kombinirati razne stilove što ne samo da će razbiti dosadu, nego će aktivirati i različite skupine mišića. 

 

Za one kojima se ne pliva

Ako vam se plivanje toliko i ne sviđa, postoje razne druge aktivnosti koje možete raditi. Izvođenje korektivnih vježbi u vodi je odavno poznato u fizikalnoj terapiji zbog mnogobrojnih dobrih učinaka. Vježbe nogu možete izvoditi držeći se za rub bazena ili za plutaču. Hodanje kroz vodu zbog otpora je teže te jača mišiće nogu. Voda je idealno igralište - samo budite kreativni.

 

Mogućnost odabira

Odabir doba dana za plivanje ovisi o vašim sklonostima. Na plivanje možete krenuti ujutro kako biste se osjećali svježi i poletni tijekom dana ili navečer za opuštanje od stresa nakupljenog tijekom dana.

Ukoliko ste se odučili na korištenje bazena, pripazite na osnovne uvjete koji moraju biti zadovoljeni, a to su: čistoća, veličina bazena (najbolja veličina je 25 na 50 metara), regulacija temperature zraka i vode, moguću dostupnost instruktora, mogućnost korištenja ormarića s ključem, tuša, teretane i sl.

Dobar par naočala za plivanje ili maska je obavezna. Kemikalije koje se koristi za održavanje bazena čistim mogu nadražiti oči zbog njihove osjetljive prirode. Čak i plivanje u moru može izložiti oči nadražajui pa je zaštita za oči poželjna, neovisno o tome gdje ste odlučili plivati.

 

Jeste li znali?

Potrošnja kalorija po satu kod plivanja je u vrhu tjelesnih aktivnosti. Studije su pokazale da u jednom satu plivanja prosječno potrošimo približno 790 kalorija, što je za 70 kalorija više negoli kod trčanja ili vožnje bicikla. Donosimo usporedbu s još nekim sportovima:

 

Tjelesna aktivnost Potrošnja kalorija/ sat

Plivanje 790

Vožnja bicikla 720

Trčanje 720

Aerobik 505

Podizanje utega 215


  isprintaj članak