Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


Ministarstvo turizma i sporta RH, projektni partner i koordinator tematskog stupa 4 Održivi turizam
Objavljeno: 10.05.2021. 13:29  
Počinje 6. EUSAIR Forum: Okupit će više od 600 sudionika, dobitnicu Nobelove nagrade i Luku Šulića
Počinje 6. EUSAIR Forum: Okupit će više od 600 sudionika, dobitnicu Nobelove nagrade i Luku Šulića

Boštjan Vudemšek

Pod sloganom „Uz obale zajedničkog mora" i s fokusom na održive strategije za plavi rast i inovacije te održivu upotrebu obalnih i morskih resursa za zdravu budućnost putem zelenog i pametnog oporavka, u utorak i srijedu bit će održan 6. EUSAIR Forum. Forum organiziraju Europska komisija i Republika Slovenija, uz podršku EUSAIR Facility Point projekta i Općine Izola. 

Forum će online okupiti više od 600 sudionika iz svih devet zemalja Jadransko-jonske makroregije, a svečano će ga otvoriti Elisa Ferreira, povjerenica EU za koheziju i reforme.

 

O planu B za Zemlju i oporavku turizma

Nadahnuti razgovor i ministarski okrugli stol „Budućnost jadransko-jonske regije" jedno je od događanja foruma koje izaziva veliko zanimanje sudionika i medija. Privlačan je zbog teme, ali i zbog sudjelovanja dobitnice Nobelove nagrade, sveučilišne profesorice Lučke Kajfež Bogataj i Boštjana Videmšeka, nagrađivanog novinara, ambasadora Europskog klimatskog pakta i autora knjige „Plan B: kako ne izgubiti nadu u vremenu klimatske krize". 

Naše Ministarstvo turizma i sporta oplemenit će drugi dan Foruma panel raspravom „Od krize do oporavka kroz transnacionalne turističke projekte usmjerene prema održivoj zelenoj makroregiji". Ministarstvoje  partner na EUSAIR Facility point projektu i koordinator tematskog stupa 4 Održivi turizam. Cilj panela jest ukazati na doprinos makroregionalnih strategija ključnim politikama EU te  doprinos turizma i kulture EUSAIR-u kroz transnacionalne odabrane vodeće projektne ideje koje ozelenjavaju jadransko-jonsku regiju i Europu. Posebno će se naglasiti doprinos kulturnog turizma i diverzifikacije kroz kulturne i biciklističke rute.

 

Zabavni adut Foruma je Luka Sulić

Na 6. foruma će prvi put biti dodijeljena i nagrada „"Ambassador of the EU Macro-Regional Strategy – Windmill of Excellence” predstavnicima civilnog društva koji su uspjeli nadograditi svoje bogate iskustvo u razvoju makroregionalnih strategija u potrazi za općim dobrom. Osim ove nove nagrade, bit će proglašeni i dobitnici već ustoličene nagrade za 2021. godinu  Young POPRI Award. Ovu se nagradu dodjeljuje za najbolju poduzetničku ideju i poslovni model mladih iz devet država jadransko-jonske makro regije.

I Europska poduzetnička mreža EEN uključuje se u događanje. Za vrijeme prvog dana Foruma organizira Međunarodni virtualni B2B susret - poslovno događanje za sudionike iz jadransko-jonske regije koji traže ili nude mogućnosti za poslovnu, tehnološku i projektnu suradnju u plavom rastu, povezivanju regija, kvaliteti i zaštiti okoliša i održivom turizmu, tematskim stupovima EUSAIR-a. Sudjelovanje na ovom poslovnom događanju je besplatno, a svi zainteresirani mogu se prijaviti,  zaključno s 10. svibnja, na poveznici  https://b2beusair-forum-2021.b2match.io/signup

U srijedu, 12. svibnja, na ceremoniji zatvaranja, član planetarno proslavljenog hrvatskog dvojca 2Cellos, Luka Šulić svirat će najpoznatije filmske teme. Ceremonija zatvaranja započinje u 15.15 sati. 

  isprintaj članak