Tajanstvena Magnetska brda (Leh, Himachal Pradesh) u Indiji
Ovdje se čini da vozila samostalno putuju uzbrdo bez motora! ...
Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Bolja povezanost naseljenih otoka cjelokupnog arhipelaga
Objavljeno: 03.09.2019. 10:13  
Počinje rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres
Počinje rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres

Županijska lučka uprava Cres predstavila je projekt „Rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres" čiji radovi službeno započinju s prvim danima rujna. Bit će izgrađen vanjski lukobran za prihvat linijskih putničkih brodova te uređen kopneni dio luke, kojeg čini uski obalni pojas i plitko priobalno more koje se proteže uz creski obalni put – vrijedan gradski prostor, značajan u stvaranju dojma o Cresu. Projekt je jedan od najznačajnijih od osnivanja ŽLU Cres te jedno od dosad najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije. 

 

„ Prije svega, ostvarenjem projekta stvorit ćemo temelje za razvoj i povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, otocima arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju, i ono najvažnije, poboljšati vezu s medicinskim i obrazovnim centrima, što je preduvjet za očuvanje života na otocima te temelj za daljnji razvoj gospodarstva i turizma ", istaknuo je Anton Opačić, ravnatelj Županijske lučke uprave Cres.

 

Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres" vrijedan je gotovo 40 milijuna kuna, od čega je čak gotovo 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Bit će izgrađeni vanjski lukobran dug oko 185 metara i širok oko 6 metara, te uređen kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetak je predviđen do kraja 2021. godine, a njime će se osigurati nužna zaštita morske površine unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za vrijeme nevremena. Osim toga, bit će osigurana i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, također kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivostibiti spojeni autobusni i pomorski terminali, veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

  isprintaj članak