Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Pijenje vrućeg čaja ili kave ima ogroman utjecaj na opasnost obolijevanja od raka
Objavljeno: 04.11.2019. 08:44  
Pogrešna prehrana potiče rak
Pogrešna prehrana potiče rak

Nedavno istraživanje Sveučilišta Tufts u Bostonu otkrilo je kako nezdrava prehrana svake godine dovede do tisuća oboljelih od raka koje je obično lako izbjeći samo da ljude paze što jedu. Rezultati istraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "JNCI Cancer Spectrum".

Samo u SAD-u je 2015. godine, prema procjenama, bilo 80.110 novih slučajeva raka kod odraslih osoba starijih od 20 godina zbog nezdrave prehrane, izvještaju autori. To predstavlja otprilike 5,2 posto svih invazivnih slučajeva karcinoma koji su tek dijagnosticirani u odraslih u SAD-u u 2015. godini. Taj je udio usporediv s udjelom raka zbog pijenja alkoholnih pića.

 

Proučeno je sedam oblika prehrane

Istraživači su u svom istraživanju ocijenili ukupno sedam prehrambenih čimbenika: nizak unos povrća, voća, integralnih žitarica i mliječnih proizvoda, kao i visok unos prerađenog mesa, crvenog mesa i slatkih pića. 

 

Sastojak brokule kao lijek protiv raka?

Nedavno istraživanje Medicinskog fakulteta s Harvarda u Bostonu otkrila je da brokula može deaktivirati gen uključen u razvoj različitih vrsta raka. Rezultati studije objavljeni su u engleskom časopisu "Science".

 

Previše topla pića povećavaju rizik od raka

Nedavno istraživanje teheranskog Sveučilišta za medicinske znanosti pokazalo je da pijenje vrućeg čaja ili kave ima ogroman utjecaj na opasnost obolijevanja od raka. Rezultati iztraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "International Journal of Cancer".

 

Koje su vrste raka bile osobito česte?

Prethodna istraživanja već su pokazale da veliki unos prerađenog mesa povećava opasnost od nastanka raka debelog crijeva, a jedenje cjelovitih žitarica u veliki količinama smanjuje opasnost od obolijevanja od njega, objašnjavaju autori istraživanja. No, novo istraživanje povezuje broj i udio novih slučajeva raka zbog loše prehrane. Istraživači su otkrili da rak debelog crijeva i rektuma, s 38,3 posto, predstavlja najveći broj i najveći udio bolesti povezanih s prehranom.

 

Opasnost od ultra prerađene hrane

Takozvana ultra prerađena hrana rastući je dio načina prehrane u svijetu. Na primjer, u istraživanju iz 2016. godine potvrdilo je da 60 posto kalorija u prosječnoj američkoj prehrani dolazi iz ove vrste hrane. Od raka se može zaštititi ukoliko se izbjegava takva hrana i zamjenjuje se organskom. Istraživanje objavljeno prošle godine u časopisu JAMA Internal Medicine otkrila je da ljudi koji često jedu organsku hranu smanjuju ukupnu mogućnost od obolijevanja od raka. 

 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.


  isprintaj članak