Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U
U zagrljaju umjetnih okusa, mirisa, boja...
Objavljeno: 05.09.2016. 11:35  
Pojačivači okusa (aditivi)
Pojačivači okusa (aditivi)

Razvojem industrije hrane sve smo ovisniji od kemijskih i drugih, tijelu stranih, tvari uključenih u lanac prehrane. Tako su mnoge umjetne boje, umjetni mirisi i pojačivači okusa postali nasušna potreba našem tijelu. Naime, ta hrana ima i do nekoliko puta jača svojstva (mirisa, okusa...), a o čemu najbolje svjedoče slatkiši s umjetnom etil-vanilijom (tzv. vanilin šećer ili umjetnim okusom vrhnja), što nas u konačnici "tjera" da ih pojedeno više od potrebnog.

Postoje i prirodni pojačivači okusa, kao što su većina začina, od kojih treba posebno istaknuti pečene paprike, odnosno ajvar, koje sadrže dosta prirodnih alkaloida* i drugih aromatičnih tvari koje nas tjeraju da ih previše pojedemo jer im jednostavno ne možemo odoljeti.

 

Zamka zvana dozvoljeni aditivi

Jedan od najpoznatijih, zakonom dozvoljenih aditiva (pojačivača okusa, mirisa i dr.), je mononatrijum-glutaminat, ili pod drugim nazivom: natrijev glutaminat (E621) koji se nalazi i u Vegeti, namijenjem juhama, varivima i čorbama, ali ga se sve više koristi i u slanim grickalicama i ostalim slanim pekarskim proizvodima. Ne treba ga se bojati ukoliko ga pojedemo u manjim količinama.

Isto tako često pojedemo kolač s voćnim preljevom, a koji, nažalost, ima umjetni okus navedenog voća. Najčešće su to: kupina, malina i višnja.

 

Prirodno identična aroma

Posebno izdvajamo proizvode s tzv. prirodno identičnom aromom! Uglavnom je sadrže većina čajeva s tzv. šumskim plodovima. Za sada još jedino nije izmišljen umjetni okus vrganja!

Umjetni okusi su u obliku bijelog praha, željenog voća, kave, čokolade, mesa, sira, kačkavalja i slično. S vremenom počinju tako utjecati na na nas da ne prepoznajemo prirodni okus!

No, umjetne mirise možemo osjetiti u mirisu mokraće, dok prirodne ne. To je najuočljivije nakon što popijemo čaj ili sok s umjetnim okusima pa mokraća poprima njihovu boju i njihov umjetni miris!

I mnoga pića sadrže umjetnu aromu poput rakija od jabuke, dunje, kruške, breskve...

Većina umjetnih aroma su zapravo neke natrijeve soli.

 

Nekontrolirano uzimanje hrane

Naši organi osjeta vremenom gube svoje sposobnosti osjeta zahvaljujući umjetnim aromama čime gubimo mjeru u jedenju i pilu. Hranimo se kako bismo zadovoljili potrebe tijela već kako bismo zadovoljili vojsku neprijatelja u crijevnom traktu i ostalim dijelovima tijela, a koji su se namnožili zbog našeg nemarnog odnosa prema vlastitom tijelu.

Najčešći primjer su prekomjeno jedenje slatkiša i tjestenima koje mijenjaju ne samo osobine crijevne flore već i informacijski potencijal likvora kralježničine moždine (progresivnim rasipanjem, potrošnjom vitamina grupe B).

 

Varamo naše tijelo

Natrijeve soli su uglavnom umjetni okusi, boje i pojačivači okusa. Osim njih postoje i druge natrijeve soli kao što su fosfati, glutaminati, soli limunske i askrobisne kiseline, bikarbonati i druge.

Ogromna u tijelo unešenog natrija mijenja način raspodjele vode kao i elektropotencijal krvi, limfe, stanične i vanstanične tekućine, a onda dolazi do ozbiljnih bolesti.

 

Izlaz iz problema

Kako je ovisnost o hrani vrlo složen sociološki, fiziološki i psihološki problem treba ga rješavati uz stručnu pomoć. Uz prehrambene stručnjake treba potražiti pomoć dobrog bioterapeuta (bioenergetičara, ekstrasensa), a ponekad i otići na hipnozu.

  isprintaj članak