Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Tajanstveno došao i – otišao
Zbog sumnjivih okolnosti zadržali su ga u hotelskoj sobi sa čuvarom. Iz nje je tajanstveno nestao zajedno s dokumentima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Kora krumpira je opasna, kivija poželjna
Objavljeno: 04.02.2021. 09:43  
Pojedino voće i povrće jedite s korom
Pojedino voće i povrće jedite s korom

Slika: turistplus

Mnoge vrste voća i povrća sadrže posebno velik broj važnih hranjivih sastojaka u kori ili neposredno ispod nje. Stoga ih ne treba guliti. 

Stručnjaci preporučuju jedenje najmanje pet do deset obroka povrća i voća dnevno budući da tijelo opskrbljuju važnim vitaminima i mineralima. Mnogi od ovih zdravih hranjivih sastojaka nalaze se upravo u ljusci i trebalo bi ih jesti s raznolikom hranoma

Redovito jedenje voća i povrća opskrbljuje vaše tijelo važnim vitaminima i mineralima i štiti ga se od bolesti. Međutim, dobrii učinci mogu se smanjiti ako se hranu oljušti budući da je u ljusci obično puno važnih hranjivih sastojaka.

 

Važne hranjive tvari u ili ispod ljuske

Kod mnogih vrsta voća i povrća može biti vrlo korisno pojesti i koru budući da voće ima posebno visok sadržaj vitamina, balasta i sekundarnih biljnih tvari u ili neposredno ispod kore koja služi za zaštitu od grabežljivaca, previše sunčeve svjetlosti, bakterija i općenito od vanjskog svijeta.

 

Znatno veći sadržaj vitamina

Primjerice, sadržaj vitamina u kori jabuke provjereno je i do sedam puta veći od onoga u oljuštenoj jabuci (pulpi), a kora također sadrži veće količine minerala, proteina i polifenola. Ista stvar je s kruškama. 

Kore naranče i limuna daju desertima, muslijima, kašama od žitarica i salatama ugodan citrusni okus i miris, a bijeli dio kora bogat je antioksidansima flavonoidima.

Oguliti limunovu koru najlakše je pomoću kuhinjskog posuđa. Pohranjeni u teglici s navojem u hladnjaku, lako ih se može držati nekoliko dana.

 

Samo organsko uzgojeno voće

Ako vam ne smeta osjećaj priliokom žvakanja i pomalo gorak okus, također možete pojesti koru kivija i banana. Sadrže puno vlakana, a kora banane bogata je vitaminima B i magnezijem. Kora banane postaje mekša i lakše probavljiva kad je se prži ili peče.

Korištenje kore agruma, kivija i banana preporučuje se samo za organsko uzgojeno voće, a to voće prije upotrebe treba temeljito oprati i protrljati čistom krpom. Koru uobičajeno uzgajanih banana ne smije se jesti zbog sadržaja pesticida.

 

Otrovni solanin

S korom se može koristiti mnoštvo povrća poput mrkve, krastavca, tikvica, cikle i hokaido tikve. Da biste uklonili ostatke zemlje, preporučljivo je ovu hranu "ribati" pod tekućom vodom četkom za povrće.

S druge strane, u slučaju krumpira, često je preporučljivo oguliti ga jer u kožici krumpira može biti otrovni solanin. 

_________________

Važna napomena 

Ovaj je članak samo općenit i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak