Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Kora krumpira je opasna, kivija poželjna
Objavljeno: 04.02.2021. 09:43  
Pojedino voće i povrće jedite s korom
Pojedino voće i povrće jedite s korom

Slika: turistplus

Mnoge vrste voća i povrća sadrže posebno velik broj važnih hranjivih sastojaka u kori ili neposredno ispod nje. Stoga ih ne treba guliti. 

Stručnjaci preporučuju jedenje najmanje pet do deset obroka povrća i voća dnevno budući da tijelo opskrbljuju važnim vitaminima i mineralima. Mnogi od ovih zdravih hranjivih sastojaka nalaze se upravo u ljusci i trebalo bi ih jesti s raznolikom hranoma

Redovito jedenje voća i povrća opskrbljuje vaše tijelo važnim vitaminima i mineralima i štiti ga se od bolesti. Međutim, dobrii učinci mogu se smanjiti ako se hranu oljušti budući da je u ljusci obično puno važnih hranjivih sastojaka.

 

Važne hranjive tvari u ili ispod ljuske

Kod mnogih vrsta voća i povrća može biti vrlo korisno pojesti i koru budući da voće ima posebno visok sadržaj vitamina, balasta i sekundarnih biljnih tvari u ili neposredno ispod kore koja služi za zaštitu od grabežljivaca, previše sunčeve svjetlosti, bakterija i općenito od vanjskog svijeta.

 

Znatno veći sadržaj vitamina

Primjerice, sadržaj vitamina u kori jabuke provjereno je i do sedam puta veći od onoga u oljuštenoj jabuci (pulpi), a kora također sadrži veće količine minerala, proteina i polifenola. Ista stvar je s kruškama. 

Kore naranče i limuna daju desertima, muslijima, kašama od žitarica i salatama ugodan citrusni okus i miris, a bijeli dio kora bogat je antioksidansima flavonoidima.

Oguliti limunovu koru najlakše je pomoću kuhinjskog posuđa. Pohranjeni u teglici s navojem u hladnjaku, lako ih se može držati nekoliko dana.

 

Samo organsko uzgojeno voće

Ako vam ne smeta osjećaj priliokom žvakanja i pomalo gorak okus, također možete pojesti koru kivija i banana. Sadrže puno vlakana, a kora banane bogata je vitaminima B i magnezijem. Kora banane postaje mekša i lakše probavljiva kad je se prži ili peče.

Korištenje kore agruma, kivija i banana preporučuje se samo za organsko uzgojeno voće, a to voće prije upotrebe treba temeljito oprati i protrljati čistom krpom. Koru uobičajeno uzgajanih banana ne smije se jesti zbog sadržaja pesticida.

 

Otrovni solanin

S korom se može koristiti mnoštvo povrća poput mrkve, krastavca, tikvica, cikle i hokaido tikve. Da biste uklonili ostatke zemlje, preporučljivo je ovu hranu "ribati" pod tekućom vodom četkom za povrće.

S druge strane, u slučaju krumpira, često je preporučljivo oguliti ga jer u kožici krumpira može biti otrovni solanin. 

_________________

Važna napomena 

Ovaj je članak samo općenit i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak