Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Prave pokladnice su uvijek punjene marmeladom od marelica
Objavljeno: 29.04.2021. 10:00  
Pokladnice (krafne)
Pokladnice (krafne)

Pokladnice (krafne)

Prave pokladnice su uvijek punjene marmeladom od marelica.

 

Tijesto za 24 pokladnice:

½ kg prosijanog oštrog brašna

¼ kg prosijanog glatkog brašna

4,5 dl mlakog mlijeka

60 g svježeg ili 1 i pol vrećica suhog kvasca

100 g šećera ili (preporuka:) 140 g eritritola

75 d topljenog maslaca ili ulja

6 žumanjaka

ribana korica neštrcanog limuna

3 žlice ruma ili rakije

prstohvat soli

200 g marmelade od marelica

 

Važno je da brašno ima sobnu temperaturu. Ukoliko je hladno, istresemo ga na pladanj i ostavimo ga pola sata na radijator ili lagano ugrijanu pećnicu. Važno je također da je prostor ugrijan i da za vrijeme pripreme pokladnica ne dozvolimo pojavu propuha.

 

Za tijesto

U posudu usipamo tijesto i u sredini napravimo jamicu. U nju nalijemo 1 dl mlijeka, izmrvimo kvasac, dodamo žličicu šećera (ili žličicu i pol eritritola za osobe oboljele od šećerne bolesti), malo promiješamo i ostavimo mirovati 5 minuta da se kvasne gljivice razmnože. Ukoliko koristimo suhi kvasac, pomiješamo ga s brašnom.

Zatim u jamicu dodamo preostali šećer, mlijeko, maslac, žutanjke, naribanu koricu limuna, rum i sol. Zamijesimo meko tijesto koji se treba lako odvojiti od posude i ne smije se lijepiti za prste. Tijesto treba biti mekše negoli za pripremu kruha ili dizanih tijesta, glatko i sjajno.

Gnječimo ga i mijesimo prilično dugo. Ukoliko to činimo ručno, onda to treba trajati pola sata, a u mješalici 15 minuta. 

Dobro izmješano tijesto stavljamo u pobrašnjenu posudu, pokrijemo krpenom salvetom i stavimo je na toplo mjesto na barem 45 minuta. Kada tijesto dvostruko naraste i površina se počinje otvarati, tijesto je dovoljno naraslo (diglo se).

 

Oblikovanje

Tijesto lagano rastegnemo, razvaljamo na debljinu dobrog prsta, promjera 6 cm, i izrežemo pokladnice.

Važno je da ga ne razvaljamo ni pretanko ni predebelo. Ukoliko bude pretanko pokladnice neće imati vijenac, a predebeli neće biti lijepi i za vrijeme pečenja se mogu prevrnuti.

Izrezane pokladnice polažemo na zagrijanu pobrašnjenu dasku.

Mnoge kućanice pokladnice oblikuju bez korištenja kalupa. Za početak je poželjno da pokoju pokladnicu stavimo na vagu. Ukoliko želimo srednje veliku dovoljno je 50 g tijesta, a za najveće 70 g.

Kuglicu tijesta prvo rastegnemo, a zatim je savijenim dlanovima oblikujemo u okruglicu s glatkom površinom. Na kraju je izvaljamo na daski i dlanovima lagano izravnamo, inače ćemo umjesto pokladnica dobiti okruglice. Tako pripremljene pokladnice imat će čuveni vijenac.

 

Prženje

Za prženje koristimo za to posebno namijenjena ulja ili tvrde masnoće, npr. kokosovo ili palmino. Kod korištenja svinjske maste dobro ju je pomiješati s uljem.

Temperatura masnoća za prženje pokladnica neka se kreće između 160 i 170° C. Pokladnice pržimo polagano, inače će izvana biti tamno smeđe, a iznutra sirove. Ukoliko temperatura bude preniska upit će previše masnoće i previše će se utopiti u ulje.

Uzdignute pokladnice stavljamo u masnoću preokrenute tako da gornju stranu položimo u ulje i pokrivene pržimo 4 minute, a zatim ih preokrenemo i nepokrivene pržimo još 3 minute.

Vrijeme prženja je ovisno i od veličine pokladnica.

još je nešto važno: u posudu promjera 24 cm možemo položiti najviše 3 pokladnice promjera 6 cm budući da trebaju imati dovoljno prostora za plivanje. Inače će stradati oblik i vijenac.

Pržene pokladnice polažemo na papirnati ubrus koji će upiti suvišnu masnoću.

 

Punjenje

U još tople pokladnice štrcaljkom (injekcijom) s dugim tankim tuljcem uštrcamo izabrano punjenje.

Prave pokladnice su uvijek napunjene marmeladom od marelica, ali možemo izabrati i marmeladu od trešanja ili brusnica

 

Posipi, preljevi

Šećer u prahu je klasika. Ukoliko imamo mlinac za kavu, brzo ga možemo sami pripremiti. Možemo upotrijebiti i smeđi šećer. Kupljeni šećer u prahu sadrži i jestivi škrob za sprečavanje stvaranja grudica.

Druga je mogućnost čokoladni preljev iz rastopljene čokolade, a kao točku na i pospemo ih kokosovim pahuljicama. U tom slučajun su najslađe.

Po još nestvrdnutim čokoladnim preljevom možemo posuti usitnjene i pržene lješnjake, čokoladne mrvice u boji ili neslani usitnjeni pistacio, usitnjeni kandirati ingver, tropsko voće itd.

 

Pokladnice drugoga dana

Najslađe su svježe pokladnice. Srećom, sljedeći dan ih možemo osvježiti. Pećnicu zagrijemo na 100° C, pokladnice omotamo aluminijskom folijom ili ih položimo u vatrostalnu posudu s pokrovom i grijemo ih 5 do 10 minuta.

Kod grijanja u mikrovalnoj pećnici zagrijavamo ih doslovno samo nekoliko sekundi kako se ne bi skuhale i postale kao žvakaće.

Inače, možemo ih sljedeći dan narezati na kriške, preliti marmeladom i ponuditi.

  isprintaj članak