Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
EU obnavlja natjecanje EDEN kako bi nagradila pionire održivog turizma
Objavljeno: 22.04.2021. 17:10  
Pokrenuto je novo natjecanje za Europsku destinaciju izvrsnosti 2022.
Pokrenuto je novo natjecanje za Europsku destinaciju izvrsnosti 2022.

Slikao: Luka Jačov

Danas Europska komisija pokreće natjecanje za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) 2022. Ova inicijativa nagrađuje najbolja postignuća u održivom turizmu i praksi zelene tranzicije u manjim odredištima diljem Europe.

Europska komisija je prvi put uvela EDEN 2007. godine kao inicijativu za nagrađivanje netradicionalnih, novih turističkih odredišta u Europi na temelju nacionalnih natjecanja. Inicijativa je redizajnirana i ažurirana s obzirom na ciljeve Europskog zelenog sporazuma i pridonijet će oporavku i otpornosti turističkih odredišta pogođenih pandemijom covida-19. Obuhvaća kako zemlje EU-a, tako i zemlje izvan EU-a koje sudjeluju u programu COSME. Natjecanje se odnosi na manja turistička odredišta koje mogu pokazati svoja izvanredna postignuća u održivosti i nadahnuti druga turistička odredišta u njihovoj zelenoj pretvorbi.

Europske destinacije izvrsnosti je inicijativa EU-a koju provodi Europska komisija. Cilj joj je prepoznati i nagraditi manja odredišta koje imaju uspostavljene uspješne strategije za poticanje održivog turizma kroz prakse zelene tranzicije. Natjecanje se temelji na načelu promicanja razvoja održivog turizma na odredištima koja donose vrijednost gospodarstvu, planetu i ljudima.

Da bi mogli pristupiti natječaju za naslov Europske destinacije izvrsnosti 2022. godine, od odredišta se traži da pokažu svoje najbolje uspjehe u održivom turizmu i zelenoj tranziciji. Prijave će prvo ocjenjivati komisija neovisnih stručnjaka za održivost. U drugom koraku, od tri grada koja uđu u uži izbor, bit će zatraženo da predstave kandidaturu svog grada pred Europskim žirijem. Europski žiri odabrat će jednog pobjednika, Europsku destinaciju izvrsnosti 2022., koja će biti objavljena u studenom 2021. godine.

Pobjedničko odredište bit će smješteno kao pionir održivog turizma predan ciljevima Europskog zelenog sporazuma i dobit će stručne savjete i podršku u brendiranju, na razini EU-a, tijekom cijele 2022. godine.

Za prijavu, predstavnici destinacije trebaju ispuniti obrazac https://eden2022.dryfta.com/attendees-authors-registration

Rok za prijavu je 16. lipanj 2021. godine u 17:00 po srednjeeuropskom vremenu.

  isprintaj članak