Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Približno 4,4 milijuna američkih dolara od poreza na zaslađena pića
Objavljeno: 22.07.2020. 06:55  
Porez na zaslađena pića na Tongi vodi prema rezultatima
Porez na zaslađena pića na Tongi vodi prema rezultatima

Istraživanje o porezu na pića zaslađena šećerom utvrdilo je da bi moglo dovesti do povećanja potrošnje vode u bocama na Tongi.

Istraživanje, koje je proveo tim sa Sveučilišta Otago, jedno je od prvih istraživanja o takvim porezima u Tihom oceanu, a koji je uvelo 14 država i teritorija.

Otkako je 2013.godine uvela porez na zaslađena pića, vlada Tonga je godišnje dobila približno 4,4 milijuna američkih dolara.

Porez je porastao dva puta od njegovog prvog uvođenja, a sada iznosi oko 31 posto, što je dovelo do povećanja cijene određenih marki bezalkoholnih pića za oko 17 posto, pokazalo je istraživanje.

Profesor Nick Wilson, jedan od istraživača, rekao je kako se čini da je imao željeni učinak na povećanje cijena i dodao: "To je dovelo do smanjenja uvoza pića i zapravo je završilo povećanjem korištenje vode u boci".  Dodao je da su ljudi odlučuju ne kupovati napitke zaslađene šećerom što je dobro za zdravlje.

Međutim, Wilson je rekao da je potrebno još istraživanja oko toga ima li porez utjecaj na stope nezarazne bolesti na Tongi, gdje su akutna tema pretilost, šećerna bolest i druga kronična stanja.

"Kada kombinirate ove dokaze s Tonge i međunarodne dokaze da porez na slatka pića djeluje, vlade bi ih trebale primijeniti."

___________________________

Kraljevina Tonga je tihooceanska otočna država na nizu od 177 otoka jugozapadno od Samoe, a istočno od Fidžija.

  isprintaj članak