Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Obrok za četiri osobe
Objavljeno: 08.06.2021. 13:21  
Poriluk zapečen sa sirom
Poriluk zapečen sa sirom

Poriluk zapečen sa sirom

Obrok za četiri osobe

 

Potrebno:

1 kg poriluka

žličica maslaca

žličica mješavine sušenih začina

prstohvat soli

malo muškatnog oraščića

papar po izboru

125 g ementalera u režnjevima

malo ljute crvene paprike

 

Priprema:

Odrežite vrhove i korjenaste dijelove poriluka. Rasijecite ga po dužini do sredine.

Rastopite maslaci dodajte poriluk. Posipajte ga začinima i malo pirjajte.

Doliti nepunu šalicu vode, poklopiti i kuhati približno 20 minuta.

Izvaditi poriluk i osušiti ga papirnatim ubrusima.

Posložiti ga u vatrostalnu posudu i preko njega poredati režnjeve sira.

Staviti u pećnicu peći dok se sir ne rastopi. 

Na kraju posuti crvenom paprikom.

 

Dobro je znati

Poriluk je vjerojatno najistančaniji član obitelji luka. Okus mu je luka, ali slađi i nježniji od luka ili ljutike. Porijeklom je iz zapadne Azije i sa Sredozemlja.

Grci i Rimljani su ga koristili u medicini i kao hranu budući da je vrlo dobar izvor vitamina A, B6, C i K, folata i mangana, dijetalnih vlakana, željeza i magnezija.

Poriluk se može jesti sirovog ili kuhanog (kuhani, pirjani, pasirani, kuhan na pari ili prženi).

Jestivi dio poriluka je bijela, luku slična podloga i svijetlozeleni dio stabljike. Tamnozelene vrhove koristite za aromatiziranje juha i zaliha, ali prije posluživanja uklonite ih jer su žilavi. Odaberite čvrst, ravan, oštar poriluk s bijelim vratom i tamnozelenim (ili slabo plavo-zelenim) lišćem. 

Za pripremu odrežite korijen, a poriluk prepolovite po dužini. Dobro isperite između dijelova poriluka ili uronite u posudu s vodom i vrtložite se, dopuštajući da zemlja i pijesak potonu na dno.

  isprintaj članak