Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Plesači će zaposjesti i šibenske ulice i trgove. U tim će nastupima građani i turisti moći uživati besplatno
Objavljeno: 07.07.2020. 11:49  
Posebno izdanje Šibenik Dance Festivala: „Pokret je nezaustavljiv!“
Posebno izdanje Šibenik Dance Festivala: „Pokret je nezaustavljiv!“
  • Posebno izdanje Šibenik Dance Festivala: „Pokret je nezaustavljiv!“

HNK Rijeka: Čipka, Škvadra: Ne čujem te, mrak je

Pandemija korona virusa onemogućila je da ovogodišnji Šibenik Dance Festival obilježi desetu godišnjicu gostovanjima plesnih velikana iz svijeta. Zato novi ŠDF nosi oznaku 9,5 i donosi program koji predstavlja snagu domaće plesne produkcije s porukom: „Pokret je nezaustavljiv!”

U ponedjeljak i utorak 20. i 21. srpnja posjetitelje šibenskih srednjovjekovnih tvrđava očekuje privlačan program pod zvjezdanim nebom u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik.

Prvu će večer na Tvrđavi svetog Mihovila biti izvedena predstava Čipka baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Koncept i koreografiju predstave potpisuje ravnateljica baleta riječkog HNK Maša Kolar. Predstava je nadahnuta izradom čipke, njezinom ornamentikom, poviješću, životom čipkarica, paškom nošnjom i folklornom glazbom.

Drugu večer goste Tvrđave Barone očekuje program pod nazivom Četiri kreacije. Plesno umijeće pokazat će Modus klub iz Zagreba i plesni centar Virus iz Bihaća te suvremene plesačice Lucija Romanova i Tetiana Svetlična.

Plesači će zaposjesti i šibenske ulice i trgove. U tim će nastupima građani i turisti moći uživati besplatno.

U Gradskoj će knjižnici u ponedjeljak 20. srpnja navečer biti otvorena izložba Mladena Božičkovića koji potpisuje plesne fotografije nastale u razdoblju od 20 godina prijateljstva Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege i Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. 

Nakon otvorenja izložbe, na novouređenom gradskom trgu Poljani bit će plesni program otvorenja. U njemu će sudjelovati Sjene i Modus klub. Leonarda Lovreković s plesačima USB-a Poreč izvest će performans Melting Water.

Dan kasnije, u utorak, Šibenčane će svojim „site-specific" performansima pod nazivom Ne čujem te, mrak je iznenaditi Škvadra, mladi umjetnički kolektiv čije je članove povezao studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

Na Šibenik Dance Festival tradicionalno se naslanja plesna podukcija Art Cube. Ona obuhvaća plesne seminare za djecu i mlade koje vode priznati plesni pedagozi. Baletnoj tehnici za suvremene plesače ove će godine plesače podučavati Mojca Majcen, a radionicu za djecu i mlade pod nazivom Tekstura tijela vodit će Lucija Romanova. Voditeljica kreativnih radionica za najmlađe je priznata hrvatska samostalna umjetnica i istaknuta plesna pedagoginja Ilijana Lončar.

Poduka Art Cube počinje dva dana prije samog festivala u subotu 18. srpnja. 

  isprintaj članak