Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Popis alergena je nepristupačan, nepotpun i težak za čitanje
Objavljeno: 09.08.2020. 16:09  
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena

Ajdovi žganci 

Označavanje alergenima u restoranima brze hrane prilično je manjkavo, upozorava Udruga potrošača Slovenije.

Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrođačko istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanje alergena na prodajnom mjestu odgovarajuće. 

Također su ocijenili je li označavanje prilagođeno potrošačima i koliko su djelatnici restorana bili svjesni informacija o alergenima u svojoj ponudi.

Usporedna procjena označavanja alergena u restoranima brze hrane pokazala je da se to ne provodi u praksi u skladu sa zakonodavstvom, koje propisuje da te informacije moraju biti čitljive i objavljene na jasno vidljivom mjestu. Od 10 restorana, samo su dva ocijenjena kao dobra, priopćilo je Slovensko udruženje potrošača (ZPS).

"Samo su dva ugostiteljska objekta dobro ocijenjena, a svi ostali su lošiji. Četiri su dobila ukupni nedostatak zbog nedostatka podataka na prodajnom mjestu, dva su dobila ukupnu ocjenu nezadovoljavajuće", navode iz ZPS-a.

 

Uvijek tražite pisane podatke o alergenima

Kako su saželi, u loše ocijenjenim slučajevima pristup popisu alergena nije bio lak, prodavač ga je morao tražiti, popis je bio težak za čitanje, nepotpun ili ga uopće nisu imali.

ZPS savjetuje osobama alergičnim na hranu da posjećuju samo restorane koji nude obilježene alergene. "Nemojte samo vjerovati preporukama osoblja, nego uvijek tražite pisane informacije o alergenima” - istaknuli su.

Procjene pokazuju da je oko jedan posto stanovništva u Europi alergično ili preosjetljivo na sastojke hrane. Prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo Slovenije (NIJZ), gotovo četvrtina opaža alergije ili preosjetljivost kada jedu određenu hranu.

 

Javna služba za izvođenje usporednih ocjena dobara i usluga

Ova komparativna procjena provedena je u sklopu procjena koje je spomenuti međunarodni institut provodio u okviru državne koncesije za obavljanje javne službe obavljanja komparativnih procjena dobara i usluga, a projekt sufinancira Ministarstvo za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije.

 

Informacije i nalazi komparativnih procjena dostupni su besplatno na web stranici: https://potrosnikovzoom.si/zivila-in-pijace/125-oznacevanje-alergenov-v-restavracijah-s-hitro-hrano

 

Pregleda i ocjenjivanja označavanja alergena započelo je već u jesen 2017. godine, kada su ih razočarale slastičarnice u Sloveniji, jer ih četvrtina nije imala informacije o alergenima, a kod ponude jela bez glutena u devet restorana za studente bila je označavanje mnogo bolje, ali su i tu otkrili brojne nedostatke.


  isprintaj članak