Regresija - Povratak u prošle živote
Vjerujete li da možete proći kroz vlastitu smrt i opet živjeti ili sjetiti se trenutka rođenja i prvog pogleda na majku? Da, to možete doživjeti kroz regresiju. ...
Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Naši kućni ljubimci ovise u tim danima isključivo o nama.
Objavljeno: 19.08.2012. 14:31  
Poteškoće u ljetnim mjesecima
Poteškoće u ljetnim mjesecima

Vrući i sparni ljetni mjeseci donose nam niz poteškoća. Srećom, možemo si pomoći na razne načine - od oblačenja laganije odjeće, učestalog tuširanja i kupanja, osvježavanja hladnim napitcima do korištenja klima uređaja. Za razliku od toga, naši kućni ljubimci ovise u tim danima isključivo o nama. Stoga im je potrebno osigurati uvjete da što lakše „proguraju“ ljeto.

 

Napisala: Magda Domes - Čamagajevac

 

Znojenje

U prvom redu treba znati i voditi računa o tome da psi i mačke imaju znatno manje prirodne mogućnosti znojenja. Njihove žlijezde znojnice raspoređene su samo oko njuške i na šapama, a osnovni izvor „ventilacije“ su im jezik i usna šupljina, odnosno dahtanje.

 

Dlačni pokrov

Dlaka ili krzno, koliko god podsjećaju na vrućinu, zapravo su i dio zaštite od sunca te pri donošenju odluke o šišanju „na golo“ treba biti oprezan jer to može biti pogubno za životinju. Frizeru ipak treba ići redovito da se urede uši, šape i napravi „ljetna“ frizura.

 

Kupanje

Koliko god nama godi često kupanje i tuširanje u mirisnim kupkama, toliko ono može imati loš učinak na kožu psa ili mačke. Često kupanje i korištenje šampona može poremetiti prirodni ph faktor kože, što može dovesti do niza poremećaja na koži poput perutanja, seboreje, ekcema, opadanja dlake.

No, topli ljetni dani jako pogoduju raznim kukcima koji, osim nas, još više ljute naše kućne ljubimce.

 

Krpelji

Već od ranog proljeća su aktivni i napadaju kućne ljubimce pri izlasku u prirodu. Ima ih približno 300 vrsta, a svima su omiljena skrovišta krzno i dlaka gdje ih se teško uoči. Mogu izazvati velike zdravstvene probleme jer prenose uzročnika bolesti piroplazmoze (babezioze) koja izaziva raspadanje crvenih krvnih tjelešaca.

 

Buhe

S njima treba uvijek biti na oprezu budući da ta snalažljiva kozmopolitska bića zakukuljena vrebaju iz nekog ugla i samo čekaju svoj pravi trenutak za napad. Ima ih oko dvije tisuće poznatih vrsta, no na kućnim ljubimcima, pa i ljudima, parazitiraju, na svu sreću, samo dvije vrste i to u 93 posto slučajeva mačja buha, a ostalo pseća buha. Ugriz samo jedne buhe može izazvati kod životinja tzv. alergijski dermatitis i to u roku od 24 do 48 sati nakon ugriza (crvenilo, svrbež, bol). Uz to, buhe mogu izazvati i anemiju, a mogu prenositi i trakavicu.

 

Komarci

Krilati napasnici podjednako su neugodni kako nama, tako i našim kućnim ljubimcima. Svojim zujanjem i bockanjem uznemiravaju životinje, a ugriz može izazvati alergijsku reakciju, pa čak i kontaktni dermatitis. „Morski“ komarci papatači mogu kod pasa izazvati i tešku bolest – lišmanijazu.


Sredstva za zaštitu kućnih ljubimaca

U borbi protiv navedenih napasnika, srećom, pomažu nam farmaceutske kuće i proizvođači koji nam nude sredstva za učinkovitu zaštitu naših kućnih ljubimaca u obliku praha, šampona, ogrlica, raspršivača i spot-on ampula. Prah možda i nije najbolji izbor budući da se mačke i psi čiste lizanjem krzna, pa ga unose u probavni sustav, što može uzrokovati probavne probleme poput blagog oblika trovanja.

 

Šamponi

S jedne strane, teško je „nagovoriti“ psa, a pogotovo mačku na kupanje. S druge strane, šamponi mogu iziritirati kožu i izazvati dermatitise i ekceme.

 

Ogrlica

Opasno ju je stavljati mačkama koje puno vremena provode vani jer mogu negdje zapeti i ugušiti se. Ne preporuča se niti dugodlakim mačkama i psima jer uništava i zapliće dlaku, a može se javiti i alergija na ogrlicu.

 

Raspršivač

Raspršivač je učinkovit, iako njegovo nanošenje može izazvati burnu reakciju kod pasa i mačaka, poput straha od špricanja.

 

Spot-on ampule

Najlakše su za nanošenje i najmanje „opasne“ za životinje. Istisnu se na kožu nakon što se razgrne dlaka i to na tri do četiri mjesta:  glavu, gornji dio vrata, u predjelu lopatica i na korijen repa. Najviše se koriste Front line spot on (Merial), Advantage i Advantix spot on (Bayer).  Postoji spot on za mačke i pse u nekoliko veličina, ovisno o težini životinje. Ipak, dobro je znati da protiv krpelja niti jedno sredstvo ne djeluje dulje od mjesec dana, a protiv buha mjesec i pol do dva, ovisno o njihovoj količini. Uz tretiranje životinje treba obratiti pažnju i na okolinu u kojoj životinja boravi i u kojoj se kreće.

 

  isprintaj članak