Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Raseljene žrtve nacističkog režima i njihove potomke potiču da se ponovo povežu s glavnim gradoma Austrije
Objavljeno: 08.09.2020. 21:48  
Potomci žrtava nacizma lakše do austrijskog državljanstva
Potomci žrtava nacizma lakše do austrijskog državljanstva

Beč

Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta u rujnu protekle godine jednoglasno je donijelo odluku kojom će se potomcima žrtava nacizma olakšati da postanu austrijski državljani. Nova odredba Zakona o državljanstvu omogućava im stjecanje austrijskog državljanstva, a da se pritom ne moraju odreći drugog državljanstva niti priložiti dokaz o prebivalištu na području Austrije. Izmjena i dopuna Zakona stupila je na snagu 1. rujna 2020. 

Osim toga, dobivanje austrijskog državljanstva već je bilo pojednostavljeno za one osobe koje su bile prisilno raseljene iz Austrije za vrijeme nacističkog režima. Naturalizacija je prethodno bila olakšana osobama koje su Austriju napustile do 9. svibnja 1945., no to je produženo sve do 15. svibnja 1955. godine.

Michael Ludwig, gradonačelnik Beča, kazao je da su u Beču svjesni svoje povijesne odgovornosti te da već godinama pokreću razne inicijative kojima raseljene žrtve nacističkog režima i njihove potomke potiču da se ponovo povežu s glavnim gradoma Austrije. Uz to naglašava da ovdje nije riječ samo o već odavno potrebnoj simboličnoj gesti, nego i o aktivnom pristupu punom poštovanja. Time se brojnim ljudima iz cijelog svijeta omogućava povratak u domovinu koja im je prisilno oduzeta, zaključuje bečki gradonačelnik. 

U Beču se još od početka godine pripremaju za provedbu nove odredbe. Tako je, primjerice, bečko gradsko poduzeće za imigraciju i državljanstvo (MA 35) već zaposlilo preko 40 dodatnih službenik, povjesničara i pravnika koji su tijekom proteklih nekoliko mjeseci prošli odgovarajuću obuku, a sve kako bi novu odredbu proveli što brže i profesionalnije. 

  isprintaj članak